Annons

Snälla, red ut begreppen!

Produkter
(logga in för att koppla)

Gomer

Aktiv medlem
Hej
Här har ni en totalt Pentaxnovis.
Har plåtat med Nikon i hela mitt yrkesverksamma fotoliv. Har kört med Fujihus de senaste fem åren. har slitit ut nio Finepixhus (S1, S2 och S3)

När Fuji släppte sin info om nya S5:an var måttet rågat. har tröttnat på snacket om 12 megapixlar som egentligen bara är 6. Visst ett juste dynamiskt omfång men så märkligt är det inte.
Och inte minst deras programvara för råfilskonvertering som är ett skämt.
Nikon är tyvärr inget alternativ för mig. Köpte en D2x förra vintern men sålde efter två månader, bildfilerna höll helt enkelt inte måttet.

Hade nästan bestämt mig för att byta till Canon när Kamera & Bild damp ner i lådan. K10D, Hmmm
Det är mycket som verkar tilltalande, inte minst dng-formatet.

Och nu till alla korkade frågor.

Någon på forumet som plåtar yrkesmässigt med pentax (digitalt)

Pentax objektivfattningar är minst sagt förvirrande, snälla red ut begreppen.
Någonstans fick jag uppfattningen att objektiven även skulle passa kommande 645 D, det kan väl inte stämma?

Kan K10D vara ett alternativ som yrkeskamera. Undrar hur många exponeringar slutarn tål?

Finns det begagnade autofokusgluggar som passar till nya kameran. Hur är det i så fall med Ghosting och artefakter.

Av det lilla jag läst verkar det vara ett begränsat utbud av zoomgluggar med fast 2,8, är det så.

Mmm, en del frågor. Vore tacksam för lite råd och tyckande som hjälp på traven.
MVH
G
 
Jag kan inte reda ut allt då jag bara är amatör men tänkte ge mig på det med objektivfattningen i alla fall. Det finns egentligen bara 4 olika fattningar hos Pentax:
1) Den gamla skruvgängan
2) Pentax K-bajonett
3) Pentax 645
4) Pentax 67

Inom varje grupp så passar alla objektiv på alla kameror, men självklart kräver ju nyare autofokusobjektiv ett autofokushus för att få autofokus.

Du refererar till att använda sama objektiv till småbild och 645, och det går också bra, men bara år ena hållet. Ett småbildsobjektiv har för liten projektionscirkel för att kunna avändas på en större kamera. Men att använda ett 67 objektiv på 645 eller småbild går utmärkt och Pentax har speciella adaptrar för det. Äaven om jag har både Pentax 67II och småbild så har jag dock aldrig testat. En sak som skulle kunna begränsa användbarheten med detta är att mellanformatsobjektiv, framförallt äldre, inte behövde ha så hög upplösning. Alltså kan det eventuellt vara så att med en 10M APS-C sensor så kanske ett mellanformatsobjektiv inte kan leverera. Men har man t.ex. ett 67 shiftobjektiv så är det nog motiverat att sätta det på småbilden också.

Tricket med det hela är att Pentax tog med detta i sin design från början och såg till så att varja objektivfattning fick ett större avstånd till filmplanet när formatet blev större. Det gör att när man sätter dit adaptern på ett 'för stort' objektiv so kompenserar adapterns tjocklek för det avstånd närmare som fattningen sitter på det mindre huset. Det gör att alla objektiv fortfarande går att fokusera till oändligeheten.

Vad gäller Pentax-K, alltså bajonetten för småbild så finns det ett atal varianter.

K
KA
KAF
KAF2

Skillnaden mellan dem är att de blivit mer och mer avancerade. Aet betyder bländarautomatik. F betyder autofokus. 2:an har jag för mig ger mer information om objektivet och inställningarna till kameran. Det finns säkert andra som kan ge dig en bättre beskrivning eller peka till någon bra länk.

Vad gäller 67 fattningen så tror jag det varit samma hela tiden. Jag har den senaste kameran, men ett av mina objektiv är gammalt. Allt ser lika ut.

På 645-sidan misstänker jag (men vet ej) att det lite ut som på småbild, eftersom man även där har autofokus. Någon som kan fylla på här...?

Jag hoppas jag lyckades reda ut några begrepp i alla fall
 
Gomer skrev:
>Pentax objektivfattningar är minst sagt >förvirrande, snälla red ut begreppen.

Inget problem, det finns en och den heter K.
Fler frågor? :)

Pentax K bayonettfattning klarar alla K kompatibla objektiv, manuellt fokuserade som autofokus.

Pentax objektivserier heter för manuell fokus
M, K och A.

För autofokus
F, FA, FA J, DA (digital anpassad) och D FA (digitalt anpassad).

Klarar skruvfattad M42 objektiv med adapter.
Klarar 645 och 67 optik med adapter.

K systemet kom 1976, så alla objektiv från 1976 och framåt passar.

Observera att Ricoh har gjort en KP/AR fattning som fysiskt liknar Pentax K, men som elektriskt inte passar. Ett Ricoh objektiv monterat på en Pentax autofokuskamera kan fastna, därför att Ricohs elektriska kontakter kan fastna i Pentax autofokuskoppling.

>Någonstans fick jag uppfattningen att objektiven >även skulle passa kommande 645 D, det kan väl >inte stämma?

Det är sant, men tvärtom går.
Det går att använda objektiv från 645 och 67 systemen på Pentax APS-C formatskameror, med en adapter.

>Kan K10D vara ett alternativ som yrkeskamera.

Absolut, den är vädertätad och har ett stabilt stålchassi. I december kommer mjukvara för studioarbete tillsammans med dator, en Remote Assistant.

>Undrar hur många exponeringar slutarn tål?

Över 100 000 säger Pentax.

>Finns det begagnade autofokusgluggar som passar >till nya kameran.

Ja, absolut.

>Hur är det i så fall med >Ghosting och >artefakter.

Inget problem.
Pentax SMC och Zeiss T* bygger på samma grundforskning. Nu använder Pentax senaste SMC ghostless SP.

"Early Pentax multicoating was superior to every company's except Zeiss's, which equalled it, and even today Pentax has better lens coatings than, say, Nikon or Olympus."
Mike Johnston, författare och professionell fotograf.
http://www.luminous-landscape.com/columns/sm-02-11-24.shtml

>Av det lilla jag läst verkar det vara ett >begränsat utbud av zoomgluggar med fast 2,8, är >det så.

Pentax har lagt ner sina proffsgluggar för 35mm systemet och arbetar nu på att släppa nya för APS-C formatet, som alla blir väderskyddade och med Supersonic motorer samt med QuickShift focus - dvs du behöver inte ställa om objektivet till manuel fokusering, du kör på ändå.
(jupp, även supersonic objektiven blir så, fast det går att ställa om till manuellt på objektivet).

Vi har en tråd här i forumet om Pentax framtidsplaner med objektiv, lens roadmap 2007.
Där finns bl a DA* 16-50 f/2.8, DA* 50-135 f/2.8, DA* 60-250 f/4, 200 f/2.8 och 300 f/4.

Hälsar
R
 
En får tacka så mycket.
Underbart att få en sådan hjälp att reda ut begreppen.
Ber att få återkomma till er specialister på Pentax om fler frågor uppstår.
Finns det förresten några indikationer på prislappar på de nya objektiven.
Jag har lekt med tanken på en kameraväska bestående av två K10D och en 645D när den kommer.
Skall snacka med Fredde på Scandinavianphoto och se om jag kan få låna en kamera och testa när den kommer.
Någon som vet om det kommer tillräckligt med hus eller om det blir väntelista?
 
Gomer skrev:
Fnns det förresten några indikationer på prislappar på de nya objektiven.
Någon som vet om det kommer tillräckligt med hus eller om det blir väntelista?

Det är för tidigt att säga om priser idag, en gissning är att DA* 16-50 f/2.8 kommer landa på runt 8 000 SEK men det kan mycket väl bli lägre. DA 70 f/2.4 Limited som det nu finns ett svenskt pris på, har landat på lägre än jag har trott så om den trenden fortsätter så kan ju 16-50 få ett lägre pris än min gissning. Pentax beräknar att 16-50 kommer vara ute på marknaden i mars nästa år. Den skulle komma nu i december men den har blivit försenad.

En anledning till föreseningen är den omställning av miljövänligare material som Pentax gör för att anpassa sig till EU:s nya krav på elektronik (måste vara "non-lead"). Den här omställningen har varit svårare för Pentax än de hade beräknat.

Hälsar
R
 
Ännu mer kloka ord.
Har ännu inte fått något svar om någon plåtar yrkesmässigt med Pentax digitalt.

Jag föraktar inte på något sätt duktiga amatörer. Men kriterierna på utrustning kanske skiljer sig en del. I min "Nikonvärld" har jag alltid strävat efter välbyggda gluggar, det får vara tungt men då håller det. Dessutom har målsättningen alltid varit att hålla 2,8 som en ledstjärna. Då behöver man inte bry sig och tänka på den biten när man jobbar.
Ofta när man plåtar hänger två hus på samma axel när man älgar fram, klart att dom kommer i otakt i bland och då smäller det. Det har aldrig resulterat i mer än småmärken och ett och annat utbytt motljusskydd. Tidigare med analoga kameror (F5, F100) var det inga problem med tunga telegluggar, det höll. Satte en 70-200 vr på ett S2 hus och var ute och plåtade en hel dag. På slutet uppförde sig kameran underligt. Fokuserade ibland och ibland inte. Tyngden gjorde att det blev glappt i cpu-kontakterna.

Som ni ser är jag attans vilsen. Dels kommer det att kosta en bra slant att byta system. Har bl.a. en Nikkor 85 tilt/shift som gått sådär 100 bilder eftersom den inte riktigt funkade med S3-huset. Gav 18.000 och får kanske 12.000.

Det är fortfarande mycket som talar för Canon. Har suttit i en isolerad digitalvärld med Fuji, låst till en råfilskonverterare o.s.v.
Har ingen lust att hoppa från ett inmålat hör till ett annat. Vad händer t.ex. med nya A/D omvandlaren när den kommer. Kan PS3 och Lightroom tillgodogöra sig bildinformationen fullt ut? DNG?
Mycket bollande och många frågor blir det, stå ut en stund så kanske ni har en ny Pentaxkompis ;-))
 
Jag använder inte Pentax professionellt, men naturfotografen Mattias Klum gjorde ju det innan han blev sponsrad av Nikon och då bytte system. Han använde en Pentax Z-1p med FA* optik. * i Pentax system motsvarar Canon L, det är alltså proffsoptiken. FA* var byggd i metall och nu ersätts den med DA* serien som är vädertätade objektiv med supersonic motorer och metallhus, med inslag av gummi och plast på vissa delar (fokus och zoomringens ytterhölje är gummiklädd plast exempelvis).

Med K10D kan du köra DNG direkt från kameran istället för Pentax RAW format (PEF) om du så önskar. K10D stödjer Adobe DNG.

När det gäller stödet från tredjepartstillerkarna så har Adobe och Capture One visat att de är slöa på att uppdatera till Pentax nya modeller, de kommer till slut men tar längre tid än för andra mjukvaror.

SilkyPix är snabbast, det är också de som står för den inbygda RAW till JPEG konverteraren i K10D. Ja, du kan alltså konvertera vilken RAW fil som helst på minneskortet till en JPEG.

Bibble är snabba också och jag kör med Bibble Lite på min Mac. Jag är nöjd med det.

K D Torigoe från Pentax Imaging Business släppte på Photokina nyheten att Pentax utvecklar en ny high-end kamera ovanför den aktuella K10D. Han ville inte ge närmare detaljer än så. Detta visar att Pentax tar proffsanvändarna på allvar. Förhoppningsvis får vi mer information om detta på PMA mässan 2007.

Jag har länkat till en intervju med honom i en tidigare tråd i detta forum. (Datoröversatt från japanska).

Hälsar
R
 
Roland, dina kloka svar är guld värda.
Tack för hjälpen, nu håller jag näbben en stund och väntar in en provkamera som kan visa vad Pentax går för. Något byte till Canon blir det inte innan dess.
ha det, och tack än en gång för alla goda tips och din kunskap.
G
 
Roland eller någon annan som vet!
Är det någon som har koll på om det går att fälla upp spegeln på K10D?
 
Spegeluppfällning

Spegeln går att fälla upp genom att välja 2 sek fördröjning. Spegeln går då upp direkt därefter utlöses slutaren efter två sekunder. Samma funktion finns bl a på istDS

/Mats
 
Tack Mats
Bara det att ni "Pentaxgubbar" ställer upp som ni gör ligger ju i vågskålen.
Hoppas nu innerligt att bildfilerna håller mina mått så skall nog allt ordna sig.
Om Pentax Sverige sköter sina kort rätt har jag med lite tur fyra Fuji/Nikonfotografer som yrkesmässigt fotograferar och som kan vara intresserade av att byta system. K1D låter ju mums för framtiden!!!
Vi Fujifotografer har varit ruskigt bortskämda med service om man jämför med Canon och Nikon. Fuji har en suportkille som heter Staffan och som konsekvent löser problemen, och snabbt!!!!
Hur ser servicen ut på Pentax? Tänk nu på att vi som jobbar med grejorna alltid har brådis när det skiter sig. ;-)))
 
Service

Zieger Teknik i Linköping svarar för service på Pentax digitala kameror. Har bara varit i kontakt med dom en gång i samband med en sensorrengöring (Pentax bjuder på en under garantitiden). Passade på att lämna den när jag var nere på ett jobb i Linköping, hämta den någon dag senare när jag skulle hem.

/Mats
 
Gomer skrev:

Nikon är tyvärr inget alternativ för mig. Köpte en D2x förra vintern men sålde efter två månader, bildfilerna höll helt enkelt inte måttet.

MVH
G

Måste fråga, på vilket vis håller inte resultatet från Nikons värsting?

/ Leif
 
Re: Re: Snälla, red ut begreppen!

lusidor skrev:
Måste fråga, på vilket vis håller inte resultatet från Nikons värsting?

/ Leif

D2X:en var förmodligen den bästa kamera jag plåtat med. Hanteringsmässigt finns nog inte så mycket övrigt att önska.
Jag fotograferar mycket mässor, event och även turism i Stockholm. Många gånger dåliga ljusförhållanden och mycket blandljus.
Under december förra året gjorde jag ett jobb för Cisco Systems under deras summit under Nobelveckan. Körde med både D2x och S3.
Min uppfattning är att D2x funkar bra upp till iso 320 över det är bruset en katastrof.
Visade en kollega filer från Münchenbryggeriet där jag kört Nikonen på iso 800 och Fujikameran på 1600. Det var jämförbara värden på båda filerna.
Bad honom tala om vilken fil som var körd i 1600 respektive 800 iso. Han trodde tvärt om. M.a.o. att nikonfilerna var 1600 och vise versa.

Över huvud taget fick jag ägna betydligt mer tid framför skärmen för att få till fungerande filer. Något som flera på fredmiranda även påpekat.
Har även testkört en D200 och den klarar inte heller av bruset på höga iso enligt min uppfattning eller mina kvalitetskrav.

Har en kollega som kör D2x och D200, satt och snackade i veckan och jag berättade om Pentax. Han kan, även han, tänkas sig att byta system för han har tröttnat på bruset.

Under trollkarls-WM i somras tuffade jag på med 1600 iso i S3:eek:rna medan kollegan bredvid svor över taskigt ljus, han vågade inte kliva över 800 på sin D200.
 
Re: Re: Re: Snälla, red ut begreppen!

Gomer skrev:
D2X:en var förmodligen den bästa kamera jag plåtat med. Hanteringsmässigt finns nog inte så mycket övrigt att önska.
Jag fotograferar mycket mässor, event och även turism i Stockholm. Många gånger dåliga ljusförhållanden och mycket blandljus.
Under december förra året gjorde jag ett jobb för Cisco Systems under deras summit under Nobelveckan. Körde med både D2x och S3.
Min uppfattning är att D2x funkar bra upp till iso 320 över det är bruset en katastrof.
Visade en kollega filer från Münchenbryggeriet där jag kört Nikonen på iso 800 och Fujikameran på 1600. Det var jämförbara värden på båda filerna.
Bad honom tala om vilken fil som var körd i 1600 respektive 800 iso. Han trodde tvärt om. M.a.o. att nikonfilerna var 1600 och vise versa.

Över huvud taget fick jag ägna betydligt mer tid framför skärmen för att få till fungerande filer. Något som flera på fredmiranda även påpekat.
Har även testkört en D200 och den klarar inte heller av bruset på höga iso enligt min uppfattning eller mina kvalitetskrav.

Har en kollega som kör D2x och D200, satt och snackade i veckan och jag berättade om Pentax. Han kan, även han, tänkas sig att byta system för han har tröttnat på bruset.

Under trollkarls-WM i somras tuffade jag på med 1600 iso i S3:eek:rna medan kollegan bredvid svor över taskigt ljus, han vågade inte kliva över 800 på sin D200.

hmm, låter ju kanske inte som den mest optimala testsituationen att dra slutsatser om brus ifrån..man bör nog titta på lite utskrivna testbilder först i alla fall...
;)

http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmS3Pro/Samples/ISO/s3_6mp_iso1600_crop.jpg

http://www.dpreview.com/reviews/NikonD200/Samples/ISO/d200_iso1600_crop.jpg

http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmS3Pro/Samples/ISO/s3_12mp_iso1600_crop.jpg

dynamiska omfånget i s3 tycker jag verkar väldigt trevligt, tvivlar starkt på att du kan få samma prestanda i en kamera med konventionell CCD:sensorn,

men dela gärna med dig av dina erfarenheter när du fått tag i en k10d,

645D verkar tyvärr vara rejält försenad, och när eller ens om den kommer verkar mer osäkert än nånsin.
 
Senast ändrad:
Håller med att det på intet sätt är någon vetenskaplig test.
Man kan kanske sammanfatt det så här:
Eftersom jag ofta använder höga iso-tal i min yrkesverksamma fotografering har Nikons digitala kameror för högt brus för min smak.

Är kanske bortskämd med Fujis filer.
Alla hade hoppats på en sensor med högre upplösning i den nya modellen, när det nu inte blev så måste man titta på andra lösningar.
Skall kontakta både Pentax och Scandinavian Photo i veckan för att få testa ett hus så snart som möjligt. Återkommer gärna med mina synpunkter efter provplåtning.
 
Gomer skrev:
Håller med att det på intet sätt är någon vetenskaplig test.
Man kan kanske sammanfatt det så här:
Eftersom jag ofta använder höga iso-tal i min yrkesverksamma fotografering har Nikons digitala kameror för högt brus för min smak.

Är kanske bortskämd med Fujis filer.
Alla hade hoppats på en sensor med högre upplösning i den nya modellen, när det nu inte blev så måste man titta på andra lösningar.
Skall kontakta både Pentax och Scandinavian Photo i veckan för att få testa ett hus så snart som möjligt. Återkommer gärna med mina synpunkter efter provplåtning.

höga iso är kanske inte nikons starkaste sida,
även om jag tycker ISO1600 funkar ok upp till A4,
rätt exponerat och efterbehandlat, (en underexponerad RAW från D200 kan se rätt tråkig ut...)

har själv sneglat på s5..och även pentax för ett extra hus, gräset är ju alltid grönare..etc etc

och det verkar ju gå att printa rätt stora bilder med s5:

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/67145-4737-10-2.html


har du testat CaptureOne med fujis RAW-filer?
dom kör anpassade profiler för varje kameramärke,
bästa och snabbaste RAW-programmet på marknaden enligt många,
 
Hej Gomer!

Har du testat Canon? om så vilken modell och vad tyckte du om det?

Hade själv Nikon innan, de låg långt efter Canon på den tiden, så jag bytte till Canon.

Körde även ett tag med Pentax 6x7, men tyckte småbild var smidigare, så jag sålde Pentaxen.

Man köper in sig i ett märke och att byta kan vara väldigt kostsamt. Tyckte Canon hade flest intressanta gluggar och släppte ofta digitala hus och var störst.

Idag har Nikon kommit mycket starkt, tveksamt om jag hade bytt idag.

Det blir lite som att satsa på aktier, satsa och hoppas att det blev rätt även om 5 eller 10 år.

Man får tänka lite långsiktigt när man väljer märke, inte bara tänka på ett bra kamerahus för stunden. Man får fundera om märket har den kapacitet att ge det en vill ha i framtiden.

Man skall ju trivas med märket, ha det utbud av de gluggar, blixtar och övrigt man vill ha och ha bra service om prylarna krånglar.

Allt detta är så personligt, alla har olika krav och möjlighteter.

Förtillfället kör jag med Canon, än har jag inte haft några tankar på att byta, men om något annat märke tar ledningen så kommer jag ev att byta för att få den senaste teknologin.

Tycker dock Canon har tappat övertaget lite, vi får se hur det ser ut i framtiden, det är väldigt hård konkurrens mellan märkena. En del av uppstickarna visar framfötterna, men en del kanske går i konkurs? och då är det kanske inte så kul om man satsat på det märket. Men en del kommer kanske ta ledningen i framtiden?

Hur det kommer gå för Pentax i framtiden är ju en bra fråga?

MVH

Omar
 
Kloka ord Omar, och som du säger, det kostar en rejäl slant att byta system.
Har flera kollegor i min närhet som kör Canon och är nöjda.
Jag kommer att se tiden ann under hösten. prova och testa. För mig är det viktigaste att ha ett fungernade arbetsflöde på både bildbehandling och bildarkiv. pentax möjlighet att plåta i dng-format känns ganska tilltalande. Som sagt vi får väl se under hösten.
Ha det!
G
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.