Annons

Sensorstorlek och semiprofessionella kameror

Produkter
(logga in för att koppla)
jimh skrev:
Frågan är väl egentligen inte hur mycket dagens EF-S-objektiv tecknar ut, för där är nog svaret enkelt: Varierande beroende på vilket objektiv det är, inställd brännvidd och till viss del bländare.

Däremot vore det intressant att veta om Canon i sina specifikationer bakat in en marginal som möjliggör en liten förstoring av sensorn. Alltså i specifikationen för minsta tillåtna bildcirkel.

Min gissning är att de inte har det.

Som du skriver beror det förmodligen på vilket objektiv, brännvidd och vilken bländare som används. Så är det i vart fall för mitt hittills enda EF-S objektiv 10-22.

Nyfiken som jag är har jag inte kunnat låta bli att testa linsen med ett fullformathus (EOS 30). Resultatet blev att 10-22:an tecknar ut hela bilden vid 17 mmm, vid 14 mm får vi påtagliga svarta hörn men det skulle faktiskt räcka för att teckna ut en 1.3x sensor (28,7 x 19,1 mm). Det går också att ta bilder vid 12 mm, men sedan tar spegeln i det bakre linselementet.

Föga förvånande är kantskärpan inte direkt lysande, dessutom är det påtaglig kromatisk aberration.

För den som är nyfiken har jag lagt upp bilden i storformat på http://daniel.nordling.nu/foto/EF-S-10D/EF-S-10-22-14mm-ff-xl.jpg (Varning bilden är 4 MB stor!)

/Daniel
 

Bilagor

  • ef-s-10-22-14mm-ff-s.jpg
    ef-s-10-22-14mm-ff-s.jpg
    42 KB · Visningar: 238
Som en parantes kan då sägas, att för er som inte vet vad en vafer är, så kan ni som har Cap&Designs Proffsfoto Special, kolla på sidan 31. Så ser ni tydligare vad Christoffer menar.
 
Kul Daniel... Stort tack..Fast jag får säga att jag tyckte det var klart gångbart i fråga om skärpa.. man ska inte sitta och glo i 100%..Då ser man saker som man normalt inte ser på en kopia ;)
 
Jeppe skrev:
APS-H sensorer: 1.3x, alltså 28,7x19,1mm
Är såvitt jag vet bara 1D och 1D MkII som har dessa, men det är möjligt jag missar någon modell..

Det är nog inte korrekt att tala om APS-H sensorer, då APS-H formatet faktisk bara är en aning bredare än APS-C inte också högre. Eller för att ta det i siffror APS-C är 22,3x15,6 mm och APS-H är 27,4x15,6 mm, Canons 1.3x sensorer är följaktligen markant större än APS-H formatet.

/Daniel
 
Det är vad de flesta (inkl Canon) säger ivf.

"- EOS-1Ds Mark II - 16.7 Megapixel full frame 35mm sensor, 4 fps

- EOS-1D Mark II - 8.2 Megapixel APS-H size sensor, 8.5 fps

- EOS 20D - 8.2 Megapixel APS-C size sensor, 5.0 fps

- EOS 350D Digital - 8.0 Megapixel APS-C size sensor, 3.0 fps."


"The pixels of the new 28.7mm x 19.1mm APS-H size CMOS sensor measure 8.2µm square, similar to the 8.8µm square pixels of the award winning EOS-1Ds."

Googlar man så får man fram att många snackar om APS-H som 28.7x19.1mm

http://www.google.se/search?hl=sv&q=APS-H+sensor&btnG=Google-sökning&meta=

Har du andra uppgifter???
 
Jag bara refererar till storleken hos filmformatet APS, som ju har gett upphov till beteckningarna. APS-C står för classic och har samma proportioner som småbildsfomatet (135 eller 35 mm) 2:3. APS-H står för HD-TV och motsvarar hela bildytan för APS-systemet, med proportionerna 9:16. Sedan finns också APS-P som står för panorama med proportionerna 1:3, bilden beskars helt enkelt ned till 27,4x9,6 mm.

De numeriska värdena hittade jag på http://www.cameraquest.com/aps.htm, du kan även hitta information om APS hos Kodak på http://faqs.kodak.com/aps_english/TFAQ42.shtm.

Men du verkar ha rätt i att Canon (oegentligt) har valt att använda beteckningen för den större 1,3x sensorn. Det spelar i och för sig ingen roll då APS-formatet i praktiken är dött idag.

/Daniel
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.