Annons

Scanna in färgnegativ, upplösning/storlek?

Produkter
(logga in för att koppla)

kortkort

Aktiv medlem
Har just börjat att scanna in mina gamla färgnegativ, men är osäker på vilken upplösning/storlek man skall använda. Har sökt info på nätet, men fattar inte! Har en Canon flatbäddsscanner och använder den programvara som följde med den. för att få bildfiler (jpeg) som är "lagom stora" ca 4-5 mb per bild har jag valt en upplösning på 2400 dpi.I programvaran kan man även välja storlek output. Där har jag låtit den stå i alternativet flexi. Har även testat att byta storlek till andra format t ex A4, men då får man inte med hela bilden. När jag tittar på mina inscannade bilder i photoshop ser de helt ok ut. När jag öppnar dem för fullständig redigering ser jag att bilderna har måtten 3,6 * 2,37 cm. Om jag förstår saken rätt innebär detta att om jag förstorar storleken exempelvis 4 ggr motsvarar detta en upplösning på 600 dpi, vilket i alla fall i mina öron låter o.k. vid större förstoringar kanske man behöver ännu bättre upplösning, men det kan jag tänka mig bara för de riktigt bra bilderna.

Tacksam för en kommentar. Vill få en hyffsad kvalité på bilderna, men har säkert 2000 bilder som skall digitaliseras...
 
Grundregeln är väl att skanna in med maximal upplösning, hellre stora filer än att behöva göra om det vid senare tillfälle ifall man ångrar sig och skall göra en större utskrift eller redigera mycket.

2400 dpi låter rimligt ja, även storleken. Det blir ju bara ca 24x36mm stort original, men med jättehög upplösning. Sedan kan man ev. välja att låta skannern skala om och leverera ut en bild med upplösning och storlek som ligger närmare slutresultatet, eller så gör man det själv vid efterbehandlingen. 300dpi duger väl gott för en fotokopia.

Som exempel hade min skanner maximal upplösning på 2800dpi, inställd på att leverera ut en bild i 300dpi så gav det en utskriftsstorlek på ca 20x30cm.

Oavsett om man skalar om "print size" och upplösning i förhållande till varandra blir kvalitén tillräcklig, huvudsaken är att man behåller bildens totala dimensioner i pixlar räknat. Detta är vad som kan jämföras med hur många megapixlar motsvarande digitalkamera skulle ge.
 
2400 - OK!
Jag är ingen specialist men har under de sista åren scannat in tusentals gamla negativ (småbild, dia min pappa tog och även en del gammal bladfilm från äldre släktingar).

Efter lite testande fann jag att med min Epson 4990 Photo så fick jag bäst resultat med 2400. Jag körde en del på 4800 men såg igen egentlig ökad kvalitet på bilderna i normal output typ 10X15 eller för den delen A4 men däremot så tog ju scanningen mycket längre tid.

Jag valde standardinställningarna plus automatisk damborttagning på som var en funktion dom hade.

Någonstans måste man ju välja inställningar som gör att man orkar scanna av sina negativ och då blev ialla fall för mig 2400 helt OK och jag har nu scannat in alla negativ. Vill jag specialjobba med en viss bild kan jag ju alltid leta fram det negativet och scanna om och exprimentera med alla inställningar!

Lycka till!
Jon
 
Tack!
Då verkar jag inte vara på helt fel spår. Tror du att jag behöver bry mig om fältet output size, där jag låter det stå flexible? Det är väl upplösningen i dpi som är det väsentliga?

När det gäller upplösningen i dpi, så tror jag inte att jag orkar scanna in med högre upplösning. Känner mig nöjd med den kvalité som 2400 dpi ger och kan tänka mig att höja kvalitén om jag hittar något riktigt guldkorn.

Upptäckt tyvärr att en del negativ, redan efter knappt 20 år har åldrats. Detta trots att de har förvarats mörkt och svalt!

Återigen tack för ett blixtsnabbt svar! Det är kul med fotosidan, då det verkar finnas många som liksom jag följer de olika forumen.
 
Du är inne på helt rätt spår. Jag har också skannat ca 5 000 negativ och dia med en något äldre filmscanner - Epson F3200. Jag har hållit mig till högsta upplösningen (3200dpi) och skannade ursprungligen allting på detta sätt, vilket som sagt gav original med några cm:s dimensioner.

På sistone har jag ställt om inställningarna i scannerprogramvaran till att ge 400 dpi och formatet 32 * 22 cm. Orsaken till att jag valt just dessa värden är att det forfarande motsvarar kvaliteten 3200 dpi för ett 35 mm negativ, men att utskriftsstorleken nu är densamma som den jag får som standard från min Nikon D200 digitalkamera.

Vänliga hälsningar
Rolf J, Huddinge
 
När jag scannade mina negativ så noterade man definitivt att negativen påverkats av "tidens tand". Bäst bevarade var alla gamla svartvita bladnegativ från 30/40-talet och naturligtvis de mer moderna men i synnerhet dia från 60/70-talen var påverkade...

Jag valde att under ett par års tid successivt scanna in mina negativ och är glad jag gjorde det - scannern fick liksom "tugga och gå" i bakgrunden när jag gjorde annat.

Jon
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.