ANNONS
Annons

Regler för att fotografera i USA

Produkter
(logga in för att koppla)

mekelund

Aktiv medlem
Hejsan alla!

Jag ska snart en sväng till USA och tänkte passa på att spendera ett par dagar i New York.
Tanken var att bo på vandrarhem och knalla omkring och fotografera lite grann. En tanke slog mig då; är det samma regler som gäller därborta vad gäller att fota människor på stan eller kommer det att sluta med en enkel resa till Kuba?

Är det nån som har tips på hur man får behålla sin kamerautrustning när man är ute, ryggsäck, axelväska??

Finns det förvaringsboxar på New Ark där man kan dumpa lite grejer??

Soliga hälsningar/Magnus
 
Det man kan tänka på är ju i första hand att man inte får fota olika statliga byggnader. Tillexempel polishus osv.
 
Du får inte fotografera myndighetspersoner eller liknande. Tex poliser eller dom som kör tunnelbanan etc. Jag gjorde det i Boston och det var inte populärt. Slapp dock den enkla biljetten till Kuba....
//Christer
 
Precis, myndighetspersoner, statliga byggnader osv ska du nog låta bli. Annars inga problem.

Förvaringsboxar är inte lätt att hitta i dessa terrortider så det ska du nog inte räkna med.

Beroende på var i NYC man är så är det hyfsat riskfritt att gå runt med kamerautrustning men det kan ju vara bra med en diskret ryggsäck att stuva undan grejerna i när de inte används. Om inte annat för bekvämligheten...
 
Jag ska börja med att säga att jag kan inte referera till någon lagtext, men jag finner det ganska osannolikt att det skulle finnas något allmänt förbud mot att fotografera poliser eller statliga byggnader i Usa. Har själv gjort båda dera utan att hamna i Guantanamo eller ens få en tillsägelse. Skulle det t.ex. vara förbjudet att plåta Vita Huset eller han som filmade misshandeln av Rodney King, gjorde han ett lagbrott?
 
Ok, det låter ju bra.
Då återstår bara problemet med att förvara grejerna någonstans. Brukar det kanske finnas sådana möjligheter på vandrarhemmen?
 
Regler..

Jag bodde i USA i över 1 år och fotade en hel del, och jag kan säga att som ren turist har du inga problem att fota något eller några, däremot har det blivit "svårare" att fotografera Statliga byggnader pga av 11 SEP men vad jag vet så är det inte olagligt.

Anledning är bara rädsla för nya bombhot.

Där emot så är det ju bara att fråga dom du vill fota tex en polis och då är det aldrig probelm..

Jag önskar dig en god resa och Lycka till.

//Sam
 
Det står finns ganska mycket att läsa om det här om man söker på t.ex. Photo.net.

Vad jag har uppfattat är iaf. att det sedan 9-11 finns vissa problem med överambitiösa "rent-a-cop"-typer, dvs. annan säkerhetspersonal än poliser, som vaktar sina sjukhusentreer och allt vad det kan vara som om de vore silos för ballistiska robotar.

Annars ska de grundläggande rättigheterna inte skilja sig nämnvärt. Dvs. ingen annan än typ polisman (bortsett från militär) lär ha rätt att konfiskera film/kamera.
 
räkna däremot med att de försöker ta film/minneskort m.m, och att de ifrågasätter din rätt att fotografera. (Åtminstone om man ska tro på radioprogram som Off the hook (www.2600.net))
 
Redan på Newark möts man av fotoförbud, dock inga skyltar (som i ett normalt land) utan skrikande afro-kärringar som är allt annat än trevliga.

På stan är det lugnt att fota, dock inte mot kravallstaketen på wall-street. Var även beredd på att det står säkerhetspersonal lite överallt och de är lika otrevliga och korkade som de på Newark.

Exempelvis hade de "enkelriktat" i trapporna vid skridsko-rinken utanför Rockefeller. När jag ville ta en bild och bara behövde gå en liten bit tillbaka nerför en 10m bred trappa fick jag inte det, utan var tvungen att runda halva torget, trots att det var heltomt på trappan. Den korkade apan som stod där var helt enkelt sugen på lite maktutövning, ingen idé att utmana.

Kameran kan du bära hur synligt du vill, jag hade min 300D i handen hela tiden, tur att den väger lite. Man känner på sig när det är läge att stoppa ner den i en diskret svart ryggsäck.
 
Jag ska inte dit, iaf inte nu...
Men tycker frågan är intressant, så på knaggling engelska har jag mailar Amerikanska ambassaden i Stockholm o frågat.

Får jag svar så berättar jag här.
 
Har fotat en hel del människor i Washington utan problem. Väldigt vänliga och öppna och låter sig gärna fotas. Däremot är det knepigt att fota byggnader.Federala eller inte.. självklart får man fota vita huset men inte FBI huset tex. Poliser ställer gärna upp på bild men inte speciellt poppis att fota i Metron.Man får inte ta med tripods överallt heller - tex Lincoln Memorial mm. Just pga man kan gömma en bomb i tripoden.. Det gäller ju bara att använda sunt förnuft och man brukar se på en persons blick om man bör stoppa undan kameran eller inte.
/Payman
 
Var i NY i våras och jag hade inga som helst problem med att fotografera.

Tog en hel del foton på Wall street utan problem.
Säkerhetspersonalen tittade, men ingen sade något.

Poliser och brandmän ställde glatt upp på bilder när man bad dem. Alla var mycket vänliga och vi råkade inte på någon otrevlig myndighetspersonal varken på Newark eller Manhattan.

Jag kände mig trygg hela tiden och hade systemkameran hängande över axeln.
New York kryllar av fotograferande turister.

Ha en trevlig resa och ta en massa bilder :)

ps. Vill du ha bra tips från New Yorkbor så finns det ett bra forum på

http://www.tripadvisor.com/ShowForum-g60763-i5-New_York_City_New_York.html.

ds.
 

Bilagor

  • copy of dsc_0399.jpg
    copy of dsc_0399.jpg
    56.6 KB · Visningar: 563
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.