Annons

Raw+ eller raw

Produkter
(logga in för att koppla)
Raw+ sparar både en raw fil och en jpg fil, bra om du har MASSOR med utrymme, DNG är digital negative, skillnaden melland dng och pef är att PEF är komprimerat lossless, dvs, det är ingen skillnad i kvalitet mellan PEF och DNG men du får ut ca 50% mer av ditt minneskort.
 
..och Adobe RGB och sRGB är olika färgprofiler. De flesta(alla?) webläsare använder sRGB medans framkallningslabb t.ex oftast använder Adobe RGB.
 
PEF = Pentax Electronic File. Pentax eget RAW-format.
DNG = Digital Negative. Ett RAW-format uppfunnet av Adobe.
DNG finns därför att det är ett generellt RAW-format som fungerar i fler mjukvaror än vad PEF gör. Adobe försöker göra det till en standard, men det har inte lyckats än. PEF från kameran tar upp mindre plats än DNG. Jag ser personligen ingen egentlig anledning att köra DNG, om man inte har någon form av automatiserat arbetsflöde byggt på DNG där man kör DNG från flera olika kameror.

sRGB är en färgrymd som främst är anpassad efter konsumentskärmar.
Adobe RGB är en större färgrymd som främst passar utskrifter. Det finns några proffsskärmar på marknaden som kan visa en del av Adobe RGBs färgrymd (exempelvis 75% av den).

För högsta möjliga utskriftskvalitet är Adobe RGB att föredra, men då behöver man ha ett system för bildbearbetning med bra hantering av färgprofiler som alltså kan översätta Adobe RGB till sRGB för skärmen för annars kan det bli hur fel som helst.

För webben är sRGB en standard, eftersom Internet Explorer - till skillnad från konkurrenten Apples webbläsare - saknar stöd för färgprofiler.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.