Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Problem med D200

Produkter
(logga in för att koppla)

forre

Medlem
Hej!
Jag skulle fota lite norrsken i helgen men på varje bild fick jag några "ringar" i mitten av bilden. Det spelade ingen roll om jag sköt i JPG eller NEF, det blev samma resultat ändå. Nästan som bandningar, fast ändå inte. Se i bifogad bild. Objektiv som användes var 18-70 Nikkor. Har fotat norrsken förut med samma glugg men då hade jag en D70 och fick inte samma problem.
Brusreducering av, 20s, f/3.5, ISO 200, @18mm.

Är det någon som har en aning om varför detta uppkommer??
(Bilden är urklippt från centrum på bilden och i 100% av originalstorlek. Dessutom från RAW)

Tacksam för svar..

/Mattias
 

Bilagor

  • _dsc8195.jpg
    _dsc8195.jpg
    33.1 KB · Visningar: 540
forre skrev:
Okej, men varför fick jag inte samma problem på D70 trots att jag hade samma lins?

Nu spekulerar jag bara men det skulle kunna bero på att D70 har ett AntiAlias-filter (framför sensorn) som inte är speciellt effektivt. Därav kritiken att D70 kunde ge moire-bandning i vissa situationer. Detta är filter är förändrat till D200 och skulle kunna förklara varför fenomenet uppträder där.
 
Det ser ut som ett typiskt interferensmönster. Moiré är faktiskt ett interfernsfenomen, så det ligger nära till hands att det har något med sensorfiltret att göra. Kan det kanske vara norrskenet som har nån skum våglängd som vanligen inte orsakar några problem?

http://en.wikipedia.org/wiki/Interference
http://en.wikipedia.org/wiki/Moiré_pattern

Det skulle kunna vara diffraktion av något slag också, men då borde vågmönstret vara symmetriskt, det vill säga vågornas bredd skulle inte avta utåt. Om jag inte tänker fel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Diffraction

Tillägg: Hade du något filter framför objektivet förresten?
 
Hmm, det ser ju sannerligen ut som någon form av moire. Lite illa bara om det är så att filtret på sensorn gör att man i princip inte kan fota vad man vill..

Makten skrev:
Tillägg: Hade du något filter framför objektivet förresten?

Jo jag hade ett filter, ett Scandinavian Photo 67mm UV-filter. Minns å andra sidan inte om jag hade filtret när jag fotade norrsken sist med D70. Får nog ta och testa utan filter, när man nu lyckas träffa på norrskenet igen :p
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.