Annons

Prisskillnad mellan USA och EU!!

Produkter
(logga in för att koppla)

netjens

Aktiv medlem
i usa kostar en canon EOS 10D 1200 dollar
i sverige kostar en EOS 10D 2000 dollar
i usa kostar en sigmaobjektiv 70-300 objektiv 260 dollar
I sverige kostar samma sigmaobjektiv 260 dollar

De har sänkt agressivt i USA de senaste månaderna, varför inte i EU. Jag köpte precis min 10D, jag känner mig blåst på sådär 6000kr som det skiljer. skrev ett mail till canon där jag bad om en förklaring
Jens
 
Det är en utav de saker som irreterar en runt EU. Mycket utav Idéen med EU är ju att kunna gemensamt kräva ett lägre inköpspris istället för att bara Sverige ensamt skulle göra det. Detta har inte använts och de svenska grosisterna (ta inte detta fel nu) är alldeles för veka utav sig vågar inte kräva ett bättre pris och gå samman med andra länders grosister och kräva inköpspriser som liknar USAs. Sedan om våra Svenska skatter m.m. drar upp priset men det tillkommer ju endå om man köper från staterna..

Nä de svenska grossisterna måste skärpa till sig och inse att så länge priserna ligger så lågnt under i USA så kommer folk köpa därifrån iställer för i hemlandet.
 
Skillnaden består främst av skattepålägg.

B&H Photo tar $1,299.95 (amerikanska priser anger aldrig sales tax) och Hegethorns tar 14.553,00 ($1899) inklusive moms. NY Camera i Tyskland tar $1704 (inklusive tysk moms)

Ta bort momsen från Hegethorns pris och du är nere i $1590. En skillnad på ungefär 2000 kronor, vilket är helt rimligt. (Jag tror att NY Cameras pris utan tysk moms hamnar omkring $1485)

Beställ en 10D från B&H och du kommer få betala $1625 (frakten oräknad) när momsen läggs på.

Med tanke på volymerna så tycker jag inte att det är så stor skillnad.

Om du sedan köper en kamera över disk i USA så blir det inte lika god affär. Berorende på var du köper den så tillkommer sales tax (i Kalifornien ungefär 8%). Dessutom är priserna helt annorlunda. De grejer som jag tittade på när jag var i Kalifornien kändes inte värda att köpa. Jag hade fått ett bättre pris om jag köpte på postorder i Sverige.

Det som får det att tilta över till USA fördel är att du slipper sales tax om du beställer på postorder.

Men det är klart, jag har också observerat att det är ingen affär att beställa Sigma grejer från USA. De verkar vara relativt billiga i Sverige.

--jalle


netjens skrev:
i usa kostar en canon EOS 10D 1200 dollar
i sverige kostar en EOS 10D 2000 dollar
i usa kostar en sigmaobjektiv 70-300 objektiv 260 dollar
I sverige kostar samma sigmaobjektiv 260 dollar

De har sänkt agressivt i USA de senaste månaderna, varför inte i EU. Jag köpte precis min 10D, jag känner mig blåst på sådär 6000kr som det skiljer. skrev ett mail till canon där jag bad om en förklaring
Jens
 
Är det?

I sådana fall borde ju EU vara öppet för parallellimport för det om något borde sätta press på återförsäljarna. Men parallellimport är inte tillåtet (tror jag i alla fall).

EU grundprinciper verkar mer vara fråga om att öka konkurrensen i försäljarledet än bland generalagenterna.

--jalle

121an skrev:
Det är en utav de saker som irreterar en runt EU. Mycket utav Idéen med EU är ju att kunna gemensamt kräva ett lägre inköpspris istället för att bara Sverige ensamt skulle göra det. Detta har inte använts och de svenska grosisterna (ta inte detta fel nu) är alldeles för veka utav sig vågar inte kräva ett bättre pris och gå samman med andra länders grosister och kräva inköpspriser som liknar USAs.
 
Sen är det trots allt vissa saker som blir ruskigt billiga att köpa i USA, men inte dom mest prispressade sakerna.

Ta t.ex en Canon 28-135 IS USM+motljusskydd och en Angle Finder C.

Kostnad i sverige när jag köpte mitt var 6300 + 395 + 2800.

Totalt kostnad från USA inklusivesive frakt $50, moms 25% på hela beloppet, och sen tull 7% och expeditionsavgift landade på 6300 i runda slängar, det är en skillnad på över 30% vilket inte är acceptabelt. Dessutom gick det snabbare än vad jag någonsin fått fotoprylar i sverige. kl 16 på måndag till kl 18 på onsdag, levererat till dörren.

Så vissa klipp kan man göra. Fast nu har dom sänkt priset i sverige också, litegranna iaf.
 
121an skrev:
Det är en utav de saker som irreterar en runt EU. Mycket utav Idéen med EU är ju att kunna gemensamt kräva ett lägre inköpspris istället för att bara Sverige ensamt skulle göra det...
Jag tror inte den frågan har så mkt med EU att göra, det är inköpsvolymer, dvs ett problem som lilla Sverige alltid kommer ha, och jättarnas nyckfulla prissättning.

Så länge som parallellimport inte tillåts av Nikon, Canon etc så får vi leva med prissättningsskillnaderna men med EU så slipper vi problemet inom europa i alla fall.

Svenska kedjor måste samarbeta med europeiska för att kunna få ner priserna, något som går att göra oavsett om man är med i EU eller inte.
 
Sverige är ett glest befolkat land, men i har krav på att ha en riktg fotohandlare i varje hyfsat stor by, så att vi kan klämma på grejorna. Eftersom vi bara klämmer på grejorna hos handlaren minskar utbudet och priserna går upp i takt med att vi börjar handla på andra ställen en hos lokala butiken. Till slut får butiken stänga då ungen längre köper något och har de köpt något så är det digitala kameror och då blir det ingen framkallning heller, vilketdefinitivt stänger den sista butiken. Vi har då ingenstans att klämma på prylarna utom möjligen i de tre största byarna, där samma fenomen inträffar på sikt. Men varför klämmer vi på grejorna och inte köper? Det är svårt att klämma på postorderföretagens prylar innan köp och postorderförtagen håller lägre priser för de behöver inga kameror som konsumenten klämmer på. Nu är de svenska postorderförtagen utsatta för konkurens från andra företag inom unionen och i den amerikanska unionen och de har en ännu större marknad och får då bättre volymrabbater när de köper in varor och kan hålla något lägre priser och tjäna mer. Den tyska marknaden kan hålla samma priser men ändå bli billigare än den svenka med tanke påatt momsen är lägre i Tyskland än i Sverige, vilket för konsument gör varorna billigare, trots ett eventuellt likvärdigt inköpspris för försäljaren.

Det är därför inte underligt att priset är högre i butiken där kameran kan klämmas på. Butiken har troligen ett visningexemplar och sedan något eller några lagerexemplar. Är man fullsorterad så ska varan finnas i lager för omedelbar leverans. Det är idén med en butikl. En liten handlare säljer inte många kameror i sin by, men måste ändå binda up sig med ett lager och demoexemplar. Naturligtvis påverkar detta priset.

Jag är övertygad om att om vi börjar vårda våran handlare i byn och faktiskt stadigt handlar av denne kommer vi dels se ett bättre sortiment, lägre priser i allmänhet, men även som stadig kund dra fördelar av detta, samt att handlaren faktiskt har möjlighet att direkt sälja varan utan leveranstider. En anann aspekt av detta är att för varje handlare som slår igen, så är det en eller flera människor som ska försörjas på annat sätt. Omskolning från kameraförsäljare och arbetslöshetsunderstöd och socialt understöd, med andra för samhället improduktiva kostnader som följd, gör att vi betalar våra importerade postorderkamera två gånger.

Det är vi själva av dumsnålhet som gör att vi handlar postorder, gärna utomlands. Konsekvensen för samhället är fatal.
 
Re: Re: Prisskillnad mellan USA och EU!!

JalleS skrev:
Om du sedan köper en kamera över disk i USA så blir det inte lika god affär. Berorende på var du köper den så tillkommer sales tax (i Kalifornien ungefär 8%). Dessutom är priserna helt annorlunda. De grejer som jag tittade på när jag var i Kalifornien kändes inte värda att köpa. Jag hade fått ett bättre pris om jag köpte på postorder i Sverige.

Jag har några synpunkter på den här frågan... Det beror helt på vilken butik man går in i USA (även Kalifornien) om man vill köpa billigt. T.ex. Keh (www.keh.com) har helt konkurrenskraftiga priser även om man handlar över disk.

En annan sak som jag vill tillägga är att allt är inte billigare på andra sidan av Atlanten. Ett batteri-/vertikalgrepp till min kamera kostade nästan 80 dollar i B&H medan jag bara betalade 59 EUR för det hos AC-foto i Tyskland.

För övrigt vill jag tillägga att jag håller med alla om allt vad ni har skrivit om att det är fel att prisskillnaderna är stora. Köper man samma vara skall man få dem för samma pris, oavsett var man köper punkt(.) (I synnerhet om det handlar om postorderfirmor)
 
På sätt och vis har det dock sina fördelar med lägre priser i USA. Har man lite grejer som behöver köpas kan man ju åka över på liten semester mer eller mindre gratis tack vare det man sparar på inköpen.

* Man ska se det positiva i allt! *
 
Re: Re: Re: Prisskillnad mellan USA och EU!!

Jo, nog är det så att det är stora skillnader mellan olika butiker och att det gäller att hitta rätt butik om du vill ha ett bra pris. Vi har till exempel Samy's Camera (http://www.samys.com/) som är billigare än Keh.com på exvis 85/1.8 men som också säger att...

Why are the prices on this web site different from those in your stores?
Our stores are staffed with a wide variety of product specialists and support staff, each of whom make an effort to be responsive and pleasant to deal with. We're also able to provide a customer with any item from our inventory to inspect and test. The cost of this customer service is an increased overhead for our in-store prices, to pay for the store space, the training of our employees, and other considerations not present online. We're happy to offer reduced prices online and hope that you will be satisfied with your purchase no matter where you decide to buy.

Vilket också är ett svar på varför priserna inte är samma oavsett från var man köper dem.

Problemet med att hitta dessa butiker är bara att de finns inte överallt och de kedjor som finns överallt har inte det som jag vill ha och är inte så extremt mycket billigare (jämför med Elgiganten. SIBA, m.fl)

--jalle (som givetvis också vill ha lägre priser, men som inte tror att allt är billigare i USA, för det är det inte)


Aviator skrev:
Jag har några synpunkter på den här frågan... Det beror helt på vilken butik man går in i USA (även Kalifornien) om man vill köpa billigt. T.ex. Keh (www.keh.com) har helt konkurrenskraftiga priser även om man handlar över disk.

En annan sak som jag vill tillägga är att allt är inte billigare på andra sidan av Atlanten. Ett batteri-/vertikalgrepp till min kamera kostade nästan 80 dollar i B&H medan jag bara betalade 59 EUR för det hos AC-foto i Tyskland.

För övrigt vill jag tillägga att jag håller med alla om allt vad ni har skrivit om att det är fel att prisskillnaderna är stora. Köper man samma vara skall man få dem för samma pris, oavsett var man köper punkt(.) (I synnerhet om det handlar om postorderfirmor)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.