Annons

Plugin

Produkter
(logga in för att koppla)

lancelot

Aktiv medlem
Hej!

Jag har sällan vågat använda mig av några extra-plugin till Photoshop. Är nämligen väldigt nöjd med de extraprogram som jag använder sidan om Photoshop.

Nu är det så att jag skaffat mig en Mac (eftersom jag fått tag i en fullversion av Photoshop 7). Jag måste medge att jag redan känner mig aningen funktionshindrad i bildbearbetandet eftersom jag inte lyckats hitta ett lika rikt utbud av plugin till Photoshops mac-version. Eftersom jag (vanligtvis) fotograferar mycket natur- samt mikroskopbilder, är i första hand ljus- och färguppsättning den kategori av plugin som jag i första hand söker. Men som en, i första hand, hobbyfotograf så har jag inte lust att lägga ut hundra- eller tusenlappar på en massa plugin. Finns det inga bra freewareversioner till Mac?

Tack på förhand!
 
lancelot skrev:
Nu är det så att jag skaffat mig en Mac (eftersom jag fått tag i en fullversion av Photoshop 7).
.....
lägga ut hundra- eller tusenlappar på en massa plugin. Finns det inga bra freewareversioner till Mac?

Förbluffande!

Vad sägs om detta istället:
*Frihet att använda i vilket syfte som helst, på hur många datorer som helst.

*Frihet att kunna se hur det fungerar och fritt kunna använda den kunskapen i egna syften.

*Friheten att kopiera och ge bort kopior till andra, ja tom. sälja kopior så länge som källkoden alltid finns fritt tillgänglig.

*Frihet att göra modifieringar och göra dessa ändrigar offentliga så att även andra kan dra nytta av dem.

Gimp står för allt detta och lockar inte in dig i en karusell av "hundra- eller tusenlappar" där du dessutom måste godkänna licensavtal som börjar med att ta ifrån dig bla. dessa fyra friheter.
 
Tackar för svaret, fast jag vill ändå i första hand använda mig av Photoshop nu när jag använder CS2-versionen på högskolan och ändå har 7:an på min mac.
 
Vem betalar produktionen av Gimp? Eller är det reklam eller spyware finansierat?

Jag snabbkollade på sidan men lyckades inte hitta något svar...
 
Toksnabb koll på GIMP-sidan bara för att vara säker på att jag hade koll...

"GIMP is Free Software and a part of the GNU Project. In the free software world, there is generally no distinction between users and developers. As in a friendly neighbourhood, everybody pitches in to help their neighbors. Please consider the time you give in assistance to others as payment."

Mao. ingen reklam eller spyware som många tror om något är gratis.
 
Precis. Det kostar inget, men du är mer än hjärtligt välkommen att tillföra programet något om du tror du kan.

Med denna filosofi så har program som The Gimp en potential att förnyas och uppgraderas på ett sätt som komersiella aldrig kan uppnå. Jag har en känsla av att majoriteten av programerana är högskolestudenter som har lite för lite att göra, samtidigt som de erövrar en stark självskänsla av att få leverera något till dessa projekt.

Eftersom källkoden är öppen så är framtidskompabiliteten nästa till 100% säker, det går alltid att kompilera om program till ny hårdvara. Det är värre med program som Photoshop som är hårt låst till den installations CD som man fick när man betalade.
 
F.G. skrev:
Vem betalar produktionen av Gimp? Eller är det reklam eller spyware finansierat?

Jag snabbkollade på sidan men lyckades inte hitta något svar...

Ett tillägg till övriga svar:

Kikar man på webserverns IP-adress (www.gimp.org) så kan man dessutom få ut att den står på Berkeley universitetet i USA...
Dvs projektets omkostnader för distribution av programmet är nog inte så stora - utan det står ett universitet för.

Men din fråga är nog berättigad om man är van med så kallade "gratis" Windows program. De flesta brukar ju nuförtiden ha reklam eller spyware.
 
F.G. skrev:
Vem betalar produktionen av Gimp? Eller är det reklam eller spyware finansierat?

Du verkar sitta fast i ett proprietärt tänkande, där bristekonomins (tillgång och efterfrågan) alla nackdelar artificiellt påförs något som kan exemplarframställas i näst intill oändlighet nästan helt utan kostnad.

"He who receives an idea from me, receives instruction himself without lessening mine; as he who lights his taper at mine receives light without darkening me." - Thomas Jefferson

Enligt mitt sätt att se på det så tjänar alla på fri mjukvara och det finns gott om folk som har betalt för att utveckla fri mjukvara. Här bör man också komma ihåg att över 90% av alla som jobbar inom "IT" inte sysslar med att distribuera binärfiler med hemlig källkod, de allra flesta jobbar med underhåll, webbutvecklare, systemadministratörer, reklam, databasexperter, konsulter osv.. För detta överväldigande flertal spelar öppen eller sluten kod mindre roll, dock lite till den slutna kodens nackdel eftersom det ofta är lättare att lösa problem när koden är öppen.

Ett hypotetiskt exempel: Företag A vill sänka sina kostnader för mjukvara och börjar använda den fria mjukvaran Foo, konkurrenten B får nys om det och vill göra samma sak. Men de har lite högre krav och behöver göra några mindre förändringar i mjukvaran, de räknar på det och kommer fram till att det trots allt blir lönsamt att hyra in en specialist för att göra förändringarna, specialisten får alltså betalt för att utveckla fri mjukvara. Specialisten gör sedan ändringarna offentliga, i enlighet med GPL-licensen, eftersom de även distribuerar det vidare. Företag A ser att det nu finns en uppdaterad version som är bättre än den de har, de uppdaterar givetvis, men upptäcker en liten bugg introducerad av specialisten som B aldrig märkt av, en av de anställda på företag A fixar buggen (en till avlönad kodare), konkurrenten blir givetvis glad åt buggfixen och uppdaterar.

Summa summarum:

* A är nöjd och tjänar på mindre utgifter.
* B är nöjd och tjänar på mindre utgifter.
* Specialisten fick betalt och är nöjd.
* Den anställde hos A fick givetvis sin lön och är också nöjd.
* De som driver programprojektet är givetvis glada åt den hjälp de fick av både specialisten och den anställde hos firma A.

Dessutom, resten av världen har nu fått en förbättrad version av programmet att ladda hem (om de har behov av det), den enda som inte är glad är det företag som inte fick kränga en uppdatering till sitt icke fria program där man inte får dela med sig av varken kod, binärfiler eller kunnande. Börjar man sedan se det i lite större sammanhang, i stil med hela länders offentliga förvaltning, administration, försvar, skolväsende m.m. så ser man snabbt snöbollseffekten...

De avlönade programmerarna byter med andra ord bara arbetsgivare, från mjukvaruföretag där kunnande hemlighålls till de stora användarna eller till konsultföretag. Utvecklarna kommer alltså närmare användarna vilket är mycket positivt för all utveckling och sett i stor skala så kan fri mjukvara även få en viss inverkan på allt från handelsbalans, arbetstillfällen, skatter med mera. Det är alltså användarna som i slutändan tjänar på det, det vill säga, du och jag och alla andra.

Dessutom är fri mjukvara mycket vanligare och mycket mer spridd än vad de flesta tror. Hela webben hade i stort varit en omöjlighet om det proprietära tänkandet varit allenarådande. Hela fotosidan.se levereras t ex. av en Unix-maskin som kör den fria webbserver-mjukvaran Apache, vilket är den helt överlägset vanligaste webbservermjukvaran world wide. Det går inte att skicka ett enda e-post utan att datan processas av datorer med fri mjukvara.

För den som vill läsa mer om varför det kan vara en mycket god affärs-strategisk idé för företag att satsa tid o pengar på fri mjukvara, såsom t ex. IBM, SunMicrosystems, Oracle mfl., så rekommenderar jag att läsa Strategy Letter V av Joel Spolsky.

Jämför gärna det användar-avtal (sök eula.txt på er hårddisk C:) för windows ni klickat OK på, med General Public License som de flesta fria program går under.
 
steelneck skrev:
Du verkar sitta fast i ett proprietärt tänkande


lol, känner vi varandra eller!? :)

Erkänna att du väntat på rätt tillfälle att lägga in den texten länge.


Tack till Anders, Per och Peter som svarade på min fråga!
 
Anders-S skrev:
Men din fråga är nog berättigad om man är van med så kallade "gratis" Windows program. De flesta brukar ju nuförtiden ha reklam eller spyware.

Nej, inte spyware.. Däremot brukar många "gratis"-program ha nästan dolda Adware installationer med.
 
F.G. skrev:
lol, känner vi varandra eller!? :)

Erkänna att du väntat på rätt tillfälle att lägga in den texten länge.


Tack till Anders, Per och Peter som svarade på min fråga!

Näe, vi känner nog inte varandra. Å texten är i runda slängar bara klipp o klistra från min hemsida, så jag har inte väntat. Om du läser ordentligt så ser du också att jag svarade mycket utförligt på din fråga. Det finns i stora drag inga enskilda entiteter som finansierar fri mjukvara som enda finansiär. Men om man kikar lite på utvecklarlistor, bugtrackingsystem och kodbidragen i olika cvs-träd så ser man ganska snabbt att det är anställda från ruskigt många stora företag i hela världen som har som jobb att vara med i utvecklingen. Att ens börja räkna upp dem för ett stort projekt såsom Gimp skulle bara bli löjligt och närmast ett heltidsjobb.

Det här handlar om kollaboration istället för korporation, vem som helst får bidra med kunnande, det spelar ingen roll vem man är, det viktiga är om man kan bidra med bra lösningar. "It works like an ant colony, where the collective intelligence of the network supersedes any single contributor."

Läs gärna The Cathedral and the Bazaar av Eric S Raymond. Den som läser detta får en djupare insikt eftersom Eric beskriver egna erfarenheter från utvecklingen av programmet Fetchmail - The mail must get through.
 
Senast ändrad:
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar