Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ojämnt ljus med studioblixt [löst]

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej!

Osäker på om detta är rätt forumsdel, mod får flytta i så fall.

Jag har hur som helst fått problem när jag har börjat ta bilder i syfte för 360-rotation. Jag har ett set med Elinchrom D-lite RX 2 (200 watt). Dessa saknar batteri och man kopplar på strömförsörjningen rakt in i blixthuvudet. Kör relativt låg setting med modelleringslamporna på. Brukar ha slutartiden på runt 1/200. Blixtarna inhandlades för runt fem år sedan, och jag har inte använt dem överdrivet mycket. Kanske 500-1000 blixtavfyrningar per år gissar jag på.

Problemet är att ljuset från blixtarna varierar på bilderna. Den blir inte så jämn och så konsekvent som jag vill ha det, utan vissa blir mörkare och andra ljusare. Ni kan se detta i videon jag la upp på Youtube nedan. Sedan har jag skit på sensorn men det är nästa projekt. ;)


Vad tror ni att detta kan bero på? Är det sådant man får räkna med blixtar i detta segmentet, eller går det att lösa på något sätt att få alla bilder att ha exakt samma ljusstyrka och på så vis på välsynkade exponeringar?

Allt gott
Benjamin
Prova slutartid 1/160!
 
Nu har jag riggat upp och gjort nya tester, dessvärre kvarstår felet.

Testade 1/160, 1/125 och till och med ner till 1/50. Samma fel kvarstod.

Testade att gå ner till lägsta blixt-styrka och öka bländaren till f/4,0, men även där uppenbarade sig felet. (Ökade även avståndet från blixt till objekt till två meter.) Testade att köra på mycket hög effekt med blixtarna kombinerat med minsta bländaren f/22. Även där samma problem. Testade att rikta blixtarna i taket men det gjorde ingen skillnad.

Testade med annat objektiv, men det blev samma resultat.

Samtliga histogram på bilderna diffar något hur jag än gör.

Är återvändsgränden nådd?
 
Testade olika fördröjningar mellan 1-6 sekunder. Men det spelade inte någon roll. Recycling time skall enligt specifikation vara några hundra millisekunder.

Edit: Knäppte också av flera bilder per sekund bara för att testa, och det var samma resultat som när jag väntade länge mellan bilderna.
 
Som sagt; många blixtar håller inte exakt styrka. Vill du vara säker på konstant styrka mellan varje exponering är nog inte Elinchroms budgetaggregat det du ska använda. De funkar till mycket, men kanske inte detta.

Fast led-ljus låter som en vettig lösning, eller hyr en Profoto 10 eller 11.
 
Som sagt; många blixtar håller inte exakt styrka. Vill du vara säker på konstant styrka mellan varje exponering är nog inte Elinchroms budgetaggregat det du ska använda. De funkar till mycket, men kanske inte detta.

Fast led-ljus låter som en vettig lösning, eller hyr en Profoto 10 eller 11.
Håller med Probloxtarna är extremt jämna. Det är inte så att de bara är dyra utan anledning.
 
Hej igen!

Nu har jag hyrt en uppsättning B2or och fotat 20 nya skulpturer med runt 32 bilder per objekt.

Upplever skillnaderna i resultatet nu som extremt små, och inget som stör upplevelsen på något sätt när bilderna är helt oredigerade. Histogrammen ser väldigt jämna ut om man jämför dem mot varandra.

De första objekten jag fotade så genomgick jag varje exponering manuellt och letade efter ojämnheter i histogrammet via tethered mode i Lightroom, och tog då om varje foto som skilde sig för mycket även om det var minimala skillnader. Men de resterande 14-15 skulpturerna släppte jag på den policyn tog dem snabbt sekventiellt efter varandra. Resultatet blev fint.

För att summera det här fick jag fick en känsla av att B2:an förvisso hade små skillnader, men inte i närheten så stora som D-Lite-uppsättningen.

Så jag betraktar nu detta problemet som löst. Ett stort tack till alla er som kommit med input i tråden och hjälpt till att få det här problemet åtgärdat!

Allt gott
Benjamin
 
Bra information om man skulle behöva stabilt ljus. Man får vad man betalar för verkar stämma här också även om man säkert klarar de flesta övriga situationer också med budgetblixtar.
 
ANNONS