Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nattfoto/Stjärnhimmel

Produkter
(logga in för att koppla)

Tim_H

Aktiv medlem
Hej everyhopa.
Jag tänkte ta några nattbilder och undrar vilken slutartid, ISO och bländare ni själva använder er av. Jag har tagit många nattbilder, men du med annat befintligt ljus i bilden. Men tänkte ta på en stjärnklar himmel.

Tips någon?
 
Jag gjorde lite sådant fotografi i Dalarna kring nyår, så även om min erfarenhet på området är att betrakta som mycket begränsad kan jag kanske bidra med något iallafall.

Som du har insett är ju stjärnhimlen mörk, varför vi talar om långa exponeringstider -- stativ och självutlösare/fjärrutlösare är helt nödvändigt. Det gäller att få in mycket ljus. Däremot behöver vi inte bekymra oss om skärpedjup etc., för stjärnhimlen är till god apporximation oändligt långt borta. Med ett hyggligt objektiv är det alltså lika bra att köra på full bländaröppning. Själv använde jag mitt AF Nikkor 50mm f1.8 och i kameran satt diafilm med ISO 100.

Även på en mörk natthimmel kan det finnas massor av ljus som man inte tänker på, och inte minst är stjärnorna väldigt olika ljusstarka. Det är därför svårt att veta i förväg vad som är lagom exponering. Därför är det ett måste att ta flera bilder med olika exponeringstid och i efterhand välja den som ger bäst resultat. Själv använde jag exponeringstider varierande mellan 5 och 30 sekunder. Hade jag haft vettiga möjligheter därtill hade jag gärna experimenterat med tider upp mot en minut (har ingen fjärrutlösare, varför bulb inte var att tänka på), men redan vid 15, 20 sekunder börjar man få med rätt mycket mer än de starkaste stjärnorna.

Lycka till! Stjärnfotografi är kul! :-D

/Magnus
 
Ett litet exempel som är tagen med bländare 6,3, 30sek och iso 200. Vitbalansen inställd på glödlampa. Vitbalansen inställd på glödlampa tror jag. Ha även typ två sekunders slutarfördröjning för motverka vibrationer.
 

Bilagor

  • fjällstuga-fjätervålen.jpg
    fjällstuga-fjätervålen.jpg
    53.3 KB · Visningar: 2,650
Snyggt foto Fabian!

Det jag har problem med, eller har märkt några gånger är att om jag vill fånga många stjärnor, så många som möjligt, så kör jag på bulb och ex 1 minuts slutartid, då får jag med många stjärnor och kan köra på ISO 100 eller 200 men då hinner stjärnorna röra på sig så att de blir som streck på himlen.

Undrar därför finns det något sätt förhindra detta vid längre slutartider? Finns det kanske något typ motordrivet stativ som rör sig jättejättelångsamt eller något sådant?
 
Versus skrev:
Undrar därför finns det något sätt förhindra detta vid längre slutartider? Finns det kanske något typ motordrivet stativ som rör sig jättejättelångsamt eller något sådant?

Ja det finns. Ekvatoriell montering kallas det och innebär att en axel på stativet ställs in så att det pekar mot en himmelspol, t.ex. den norra. Den andra axeln drivs av en motor som snurrar ett varv på 23h 56m (ett sideriskt dygn). Med en sådan montering kan man fotografera stjärnhimlen med mycket långa slutartider så att även ljussvagare stjärnor och objekt framträder.

http://www.astromedia.se/kunskapslyftet/astrofoto/astro2.html
 
VIlka priser/kostnader pratar vi om för denna utrustning (exklusive kamera vilket vi förutsätter att man redan har).
 
Bluedude skrev:
VIlka priser/kostnader pratar vi om för denna utrustning (exklusive kamera vilket vi förutsätter att man redan har).

Priserna varierar rätt kraftigt. Det finns relativt enkla som kostar några hundra dollar till avancerade datorstyrda med gps för flera tusen dollar.

Här finns några:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=NavBar&A=search&Q=&ci=11140
http://www.adorama.com/catalog.tpl?op=brands&brand=Celestron
http://www.scopecity.com/brands.cfm?SearchBrandID=123

Vill man prova på kan man nog dock köpa ett billigt teleskop med ekvatoriell montering som man förser med motordrift. Eller varför inte ett 8" datorstyrt spegelteleskop? Det är ju faktiskt inte dyrare än t.ex. Canons 70-200/2,8 IS. :)

http://www.bhphotovideo.com/bnh/con...022&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation
 
Om man är snål (som jag) så kan man bygga en enkel variant själv. Det blir såklart inte lika bra som en motostyrd variant, men det duger för hyfsade exponeringar i alla fall (typ 10 minuter)

Kolla i Gör-det-själv-forumet alternativt sök efter Barn door tracker på Google.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.