Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

MP4 vs. MOV

Produkter
(logga in för att koppla)

rebpau

Avslutat medlemskap
Jag är inte haj på det här med formaten. Vad är det för skillnad på MP4 och MOV? Såg på Wikipedia att MP4 är utökad från MOV (men vad menas med det?).

Anledningen till min fråga är för jag vill veta om en dator som endast kan spela upp MP4-formatet också kan spela upp MOV-formatet.
 
Saker förändras ju snabbt nuförtiden, men tidigare krävdes programmet Quicktime player för att kunna öppna en MOV-fil. Funkar möjligen även med VLC player. MP4 tror jag de flesta spelare kan öppna. Men detta med videoformat, containrar, codecs är en hel vetenskap som jag inte törs ge mig in i...
 
MOV och MP4 är sk containrar. AVI, MKV och WMV är tre till.

Inuti dem finns sedan ljud och video som är komprimerade enligt olika matematiska formler, algoritmer, och dessa kallas för codecs. Det är en kombination av ordet coder och decoder. En coder packar alltså NER en film och komprimerar den så den blir mindre på hårddisken. En decoder gör tvärtom och packar UPP en film-fil så den kan spelas upp.

Du behöver codern när filmen packas i kameran eller exporteras/sparas ut från redigeringsprogrammet och decodern när den skall spelas upp i något program som spelar upp filmer (QuickTime Player, VLC, Windows Media Player osv…)

Codecs installeras vanligen i operativsystemet, vilket betyder att om det vid installationen av ett program medföljde några sådana så kan även andra program använda dem. (Samma som med typsnitt).

Man behöver tex inte QuickTime Player programmet för att spela upp en MOV-fil, man kan göra det med VLC eller Windows Media Player, OM QuickTime är installerat i datorn. Med QuickTime medföljer ett knippe codecs.

Det finns codecs för olika typer av ändamål, tex lämnar nästan alla kameror ifrån sig H.264-kodade filer (vilket är en codec) och filmerna är i containerformaten MPG4 eller MOV. Det skapar små filer vilket är bra då ryms det mera på kortet. Andra ändamål det finns codecs för är tecknad film som kan packas bättre med andra algoritmer då det är färre färger, bara för att nämna två ändamål. En vanlig DVD har MPEG2, som är en annan codec och DVD har även en annan container, filformatet heter där VOB. VOB är dock en krypterad videofil just för att man inte skall kunna kopiera filen från DVD-skivan till datorn och leka med den, så därför måste man konvertera den till en annan container och vanligen en annan codec först, om man skulle vilja använda den till något.

För att svara på din fråga, MP4 och MOV är två containrar och kan man spela den ena kan man förmodligen spela den andra. Det är dock sannolikare att man kan spela MP4-filen än att man kan spela MOV-filen i både Mac och PC, då den senare vanligen kräver Quicktime i datorn, som alla inte har. Även om Quicktime kan laddas ner och installeras gratis även på Windows, så är det långtifrån alla gör det. Men det är inte hela sanningen.

Lite mera om containrar och codecs följer:

Här är resten: Vissa codecs finns bara på vissa datorplattformar. Exempelvis så innehåller QuickTime på Mac och QickTime för Windows samma uppsättning med codecs. En av dem heter tex Apple Intermediate Codec som används för att redigera video som ett mellanformat (default i iMovie vid import). Dessa filmer kan inte spelas upp på Windows, där motsvarande codec inte finns.

Åt andra hållet är det vanligen värre, många codecs som finns på PC och som kan ha använts för att packa en fil i någon container (tex Windows Media -filer är en vanlig syndare är) saknas ofta som codecs på Mac. Windows media Video (WMV)är en dålig container för att levera video till flera plattformar. Många på PC har inte Quicktime i datorn, även om det är gratis, så därför är MOV inte ett helt lämpligt filformat att levera film i till PC-användare.

Bäst på flera plattformar: MP4 som container och MPEG-4 eller H.264 som codec. Den senare codecen ger mindre filer.

Man kan ofta lösa uppspelningsproblem genom att fylla datorn med program som det medföljer codecs till, tex QuickTime som redan nämnts http://www.apple.com/se/quicktime/download/ , VLC http://videolan.org och Perian http://perian.org/ och Flip4Mac http://www.telestream.net/flip4mac-wmv/overview.htm och DivX http://www.divx.com/ Men det är inte alltid det räcker. (Flip4Mac är till för att kunna spela upp filer kodade med codecen Windows Media 9 på Mac.)

Sedan kan man kombinera Codec och Container fel också. Tex vägrar Microsoft-programmet Windows media player att spela kombinationen av codec: MPEG-4 och container: AVI-fil. En AVI skall istället innehålla någon Windows Media codec eller så skall containern vara något annat. Det är gammalt groll mellan företagen Apple och Microsoft som gör sådana saker. (Microsoft försökte avliva Quicktimeformatet vid ett tillfälle, det gick inte så där bra direkt.)


Codecs för redigering
H264 direkt från kameran är hårt komprimerat och kräver därför mycket processorkraft för att få fram filmrutorna ur och därför är det olämpligt för redigering, det kräver massor av datorn, man kan även få andra problem tex artefakter av komprimeringen då de skall packas upp, komprimeras ner om och om igen. Varje sådan tar bort lite information ur filmen. Därför brukar man som steg 1 konvertera kamerans filer till något annat.

Har man Mac och kör programmet iMovie, så konverteras alla filmer vid import automatiskt till MOV och codecen Apple Intermediate Codec som gör filerna fyra gånger större, men snabba och kvicka att spola i vid redigering.

Vill man göra denna konvertering själv och låta datorn processa ett gäng filer på en gång (batch-körning), så man slipper ta en i taget, som program för videoredigering i bland kräver, så kan man följa instruktionerna i nedanstående video.

http://philipbloom.net/tutorials-1/canon-5dmkii-tutorials/part-1-importing-and-conversion/

Philip använder detta program:

MPEG Streamclip
http://www.squared5.com/ (finns för Mac och PC).

Jag har inte den codecen som han nämner utan kör med Apple intermediate för jag har Mac och där finns den. Har man PC så nämns en annan på den webbsidan under filmen. DVCPROHd.

Man kan ofta göra detta även med program för videoredigering men beroende på vilket du har kanske du inte kan göra vissa operationer som batch-körningar, beskära filmer, skapa slowmotion osv. Där kan MPEG Streamclip hjälpa till att konvertera mellan olika format och göra annat fiffigt.

Hoppas det blev lite tydligare.
 
Eftersom vi har en expert här så passar jag på att inflika två film/videorelaterad frågor:

1. Hur gör man enklast och/eller bäst om man vill rippa en lagligt inköpt DVD-film till något som man kan titta på i en mediaspelare? Alltså konvertera till MP4 eller nåt liknande. Och hur ställer man sig till eventuella undertexter? Sen är förstås också frågan om man faktiskt får göra detta rent juridiskt? Men jag tänker mig alltså laglig förlaga som man dels vill göra en backup på, men framför allt vill kunna se i den spelare man själv vill.

2. Hur gör man en ren backup-kopia av en lagligt inköpt DVD-film? Alltså en kopia från DVD-skiva till DVD-skiva? Återigen kanske inte tillåtet juridiskt, men jag vill faktiskt kunna ha backup på det som jag själv äger. Kan ju t.o.m. vara egenskapade DVD-filmer.
 
Du laddar hem programmet Handbrake som kan göra det som heter transcode, dvs byta container och codec på videofiler. Programmet kan även "bränna in" undertexten i bilrutorna, man väljer vilket språk det skall vara och programmet ritar dit dem.

Handbrake har även funktionen att sätta en target size, så att filmen blir den storlek den skall vara för att få plats med ett knippe andra. Tex TV-avsnitt skall ligga på ca 350 Mb, så man sätter den på 320 så blir det bra (det är ingen exakt vetenskap, så man får gissa lite).

http://handbrake.fr/

Handbrake kan inte bryta krypteringsskyddet som finns på vissa DVD'er där VOB-filen är krypterad, men den kan spara ner icke koperingsskyddade filmer eller kapitel från DVD till filer som passar olika apparater (iPhone osv). Sedan kan du lägga tillbaka dem på en ny DVD.

Om du vill göra en kopia av en DVD som är exakt lika etta för etta nolla för nolla, så kan kopieringsprogram göra det, tex på Mac finns skivverktyg där man kan skapar en avbild först baserad på en DVD som sitter i spelaren, sedan bränna en likadan med imagen.

Nero vill jag minnas något program för detsamma heter på PC?

Sedan finns Roxio Toast för Mac, samma företag har något som heter Creator för PC. http://www.roxio.com/sve/store/mac.html Dessa bryter inte heller kopieringsskyddet.

Vad jag vet är backup av köpeskivor tillåtet enligt lagen. Se lag och rätt på denna sida:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fildelning

Sedan får du googla på program och frasen convert copy protected DVD to files tex för att hitta hur du bryter kopieringsskyddet.

Här finns en artikel om ett sådant program:
http://sv.wikipedia.org/wiki/DVD_Decrypter

Känns som jag glömt något om fråga 1, får fundera lite.
 
Jo, om du har iTunes så kan du om du kodat om en film, lägga till den i bibliteket inifrån programmet och sedan där markera den och välja Avancerat > Skapa version för iPod eller iPhone. Eller iPad eller Apple TV. Vid nästa synk så kan du skicka över de skapade filerna till din apparat.
 
Magic DVD Ripper är lysande på att rippa film från DVD. Undertexter går att bränna in. Programmet klarar en massa olika utformat. Kostar en liten slant. Observera att DVD magic inte klarar av att dekryptera alla DVD:er. Vissa går det bet på men jag har använt det i flera år och endast misslyckats med ett fåtal skivor.

DVD Shrink är ett annat program (gratis) som är lika lysande men på att kopiera DVD till DVD. Tänk på att många filmer på DVD ligger på skivor med dubbla lager. Dvs de får inte plats på en enkellager skiva. DVD Shrink har som en extra finess funktioner för att minska storleken på materialet för att det skall passa olika skivor. Allt från dubbellagers skivor till CD. Du kan plocka bort onödiga språk, både i form av ljud men även texter. Det går att ta bort extra material som du kanske inte behöver...... Det går även att komprimera filmmaterialet så att det tar mindre plats. Oftast syns kvalitetsskillnaden inte alls i filmen.......

Samma sak gäller för DVD Shrink som för Magic ovan, det klarar de flesta skivor men inte alla

http://www.dvdshrink.org/
http://www.magicdvdripper.com/

Juridiken kring konvertering och backup får någon annan ta hand om
 
Eftersom vi har en expert här så passar jag på att inflika två film/videorelaterad frågor:

1. Hur gör man enklast och/eller bäst om man vill rippa en lagligt inköpt DVD-film till något som man kan titta på i en mediaspelare? Alltså konvertera till MP4 eller nåt liknande. Och hur ställer man sig till eventuella undertexter? Sen är förstås också frågan om man faktiskt får göra detta rent juridiskt? Men jag tänker mig alltså laglig förlaga som man dels vill göra en backup på, men framför allt vill kunna se i den spelare man själv vill.

2. Hur gör man en ren backup-kopia av en lagligt inköpt DVD-film? Alltså en kopia från DVD-skiva till DVD-skiva? Återigen kanske inte tillåtet juridiskt, men jag vill faktiskt kunna ha backup på det som jag själv äger. Kan ju t.o.m. vara egenskapade DVD-filmer.
Svaren till bägge frågorna beror på vilken dator du har, till den första dessutom vilken mediaspelare du har.
 
Oj, så mycket information! Tack!

För att svara på din fråga, MP4 och MOV är två containrar och kan man spela den ena kan man förmodligen spela den andra. Det är dock sannolikare att man kan spela MP4-filen än att man kan spela MOV-filen i både Mac och PC, då den senare vanligen kräver Quicktime i datorn, som alla inte har. Även om Quicktime kan laddas ner och installeras gratis även på Windows, så är det långtifrån alla gör det. Men det är inte hela sanningen.

Det handlar verken om en dator med Mac OS eller Microsoft Windows utan en dator med Chrome OS. Där har jag ingen möjlighet att ladda ner t.ex. Quicktime. Jag vet att MP4-formatet ska fungera i Chrome OS men är inte på det klara med hur MOV-formatet fungerar. AVCHD-formatet funger dock inte i Chrome OS.
 
Oj, så mycket information! Tack!

Det handlar verken om en dator med Mac OS eller Microsoft Windows utan en dator med Chrome OS. Där har jag ingen möjlighet att ladda ner t.ex. Quicktime. Jag vet att MP4-formatet ska fungera i Chrome OS men är inte på det klara med hur MOV-formatet fungerar. AVCHD-formatet funger dock inte i Chrome OS.

Du skall spara eller konvertera till codec H.264 och container (filformat) .MP4. Container .MOV sägs också funka med samma codec, H.264. Att AVCHD (som alltså är codecen H.264) inte funkar beror kanske på att det är fel container, kanske MTS?

AVCDH är alltså H264+MP4 i en fil, men ibland heter containern .m2ts eller .mts eller något annat. Det är även så illa att mts från en kamera inte går att titta på i en annan kamera. Det är därför många kameror skickar med ett program att konvertera filerna från kameran till andra format (codecs+containers).

http://en.wikipedia.org/wiki/AVCHD#Codecs
http://en.wikipedia.org/wiki/.m2ts

Då kan du behöva konvertera det filformatet till just H.264+MP4 med något av de många program som kan göra det, tex Handbrake. http://handbrake.fr/ eller MPEG Streamclip: http://www.squared5.com/ eller något av de många andra program som finns (googla på avchd converter) eller mts converter. Eller använda programmet som kom med kameran.

Chrome är ett förresten ett webbläsar-orienterat OS, alltså funkar filformat/codes som man ofta använder på webben, dvs just de två.

AVI, MKV, WMV mfl är inte lika uttänkta och skrivna för webb på samma sätt. I min harang om codecs skrev jag också att många codecs är plattformspecifika och finns inte på andra OS, H.264 är en sådan som finns på de flesta. Det är helt olika mellan olika codecs vilka plattformar (OS) de finns för. Det går också att kombinera codec+container fel.

http://www.thechromebookforum.com/f...ert-your-videos-h264-chromeos-compatible.html

(Nästa gång du ställer en fråga, tänk på att ta med rätt info från början, du borde nämt Chrome OS, AVCDH och det filformat du fick från kameran MTS i din fråga, det var något du visste och jag och ingen annan kan gissa sig till att det gällde.) :)
 
Ursäkta för min otydlighet, jag kunde självklart varit mer tydlig med vilket OS det gäller. När det gäller Mac OS och Microsoft Windows så handlar det väl bara om program. Problemet med en Chromebook är att jag inte kan ladda ner program och installera på datorn vilket en traditionell dator med Mac OS eller Microsoft Windows kan.

Alltså kan jag inte hantera AVCHD i en Chromebook. Däremot fick jag veta via ett utländsk forum att Chromebook alltså hanterar MP4, MOV och Mpeg/Mpg, och att H.264 är bäst.

Vill inte köpa en kamera eller behöva hålla på och konvertera för spela, redigera och dela på webben. Så det är lika bra att köpa en kamera som spelar in i rätt format från början.

Tack för alla svar!
 
Ursäkta för min otydlighet, jag kunde självklart varit mer tydlig med vilket OS det gäller. När det gäller Mac OS och Microsoft Windows så handlar det väl bara om program. Problemet med en Chromebook är att jag inte kan ladda ner program och installera på datorn vilket en traditionell dator med Mac OS eller Microsoft Windows kan.

Alltså kan jag inte hantera AVCHD i en Chromebook. Däremot fick jag veta via ett utländsk forum att Chromebook alltså hanterar MP4, MOV och Mpeg/Mpg, och att H.264 är bäst.

Vill inte köpa en kamera eller behöva hålla på och konvertera för spela, redigera och dela på webben. Så det är lika bra att köpa en kamera som spelar in i rätt format från början.

Tack för alla svar!

Varsågod!

Jag känner igen problematiken, har en iPad och där är det också uttänkt på ett annat sätt än med en dator.

Möjligtvis (jag har ingen Chrome OS surfplatta/dator att testa med), så kan du ta kortet från kameran, poppa in det i din surfplatta, överföra filerna via FTP eller via webbupload från kortet i surfplattan/datorn till en webbserver hos din internetleverantör eller till Google Docs, sedan gå till en webbsite som tex den nedanstående, ange URL'en till filen som skall konverteras, sedan ladda hem dem till din surfplatta och titta på den där. Då görs konverteringen utanför surfplattan/datorn och därmed krävs inget program på den. Pilligt, javisst, men det finns för- och nackdelar med allt möjligt. :)

http://www.onlinevideoconverter.com/

Det finns flera online video converters chrome, du kan söka på det. (Det finns ju även online "Photoshop" så det är inte så underligt).

Att köpa kamera efter OS i surfplatta/dator känns lite konstigt för mig, som att köpa soffa som skall matcha gardiner. :)

Min Canon EOS 7D lämnar ifrån sig filmer med H.264 och i MOV-container. Men det finns inga inbyggda funktioner i kamera eller medföljande program för att konvertera filmer till olika format, eller dela dem på internet med något. Men jag har sett att det finns med andra kameror, märken.

Lycka till med filmandet! :)
 
Tack för tipsen! Ska titta på länkarna.

Alltså jag velar mellan Canon PowerShot SX230 HS och Sony Cyber-shot DSC-HX9V. De är rätt lika men skiljer en del, bland annat att SX230 HS spelar in i MOV/H.264 och HX9V i AVCHD. Som du förstår avgör ju detta eftersom en Chromebook inte kan spela upp AVCHD. Däremot kan den spela upp MP4, MOV och bäst H.264. HX9V har lite bättre videofunktion dock samt en bakgrundsblurr-inställning som jag gillar, men SX230 HS har å andra sidan snäppet vassare bildkvalité (inget mina amatörögon ser egentligen) och väldigt bra i dåligt ljus. UV-huset till SX230 HS kan ju vara ett kul tillbehör också.

Jag vill visserligen ha en långzoom som är så bra som möjligt, men min erfarenhet säger också att om något är krångligt blir det inget gjort. Alltså ska jag konvertera (fortfarande osäker på om det fungerar att konvertera AVCHD om jag bara ha en Chromebook att utgå ifrån) så blir det mer sällan något delat.

Vad jag menade med "vänligt att dela på webben" så syftade jag på att jag slipper konvertera och massa extra steg för slutligen kunna ladda upp det. AVCHD är ju tyngre att hantera, kan gå långsamt (det är långsamt på min nuvarande dator av traditionell typ). Många gillar ju mobiler på det sättet att de spelar in i webbvänligt format som gör det enkelt att lägga upp på webben. Tror mobiler spelar in i MP4 (eller kanske finns olika?).

Tänker jag fel?
 
Senast ändrad:
Inte så mycket gällande kameran, båda verkar bra, men kanske lite gällande datorn/surfplattan?

Chrome OS och iOS (som i iPad eller iPhone) var inte skapade för att redigera videos och foton. Dock finns det gott om appar för att göra det på iPad 2 och på iPhone 4 som har massor med roliga program för fotoredigering och några för video också. Jag hittar ETT videoredigeringsprogram för Chrome OS: https://chrome.google.com/webstore/detail/fkdmcfnoimoilncpjchamnenebopocem

En iPad 2 och iPhone 4 kan alltså numera redigera och ladda upp HD-video på nätet.

Exempel iPhone 4 http://vimeo.com/12819723?hd=1

Exempel iPad 2: ett kidnappningsdrama med en bit före hur man gjorde filmen http://www.youtube.com/watch?v=PBJQMOD0JxY

iPad kan redigera dels film man tagit med inbyggda kameran i plattan, men även annan video från andra källor går att importera direkt via en speciell kontakt, om de är i rätt format. AVCHD är inte i rätt format.

För AVCHD och en del andra format behöver man en dator för att först konvertera video från andra källor till ett iPad-vänligt format, för att kunna redigera videos på iPaden. Så utan separat dator klarar du dig förmodligen inte, om din kamera har AVCHD. Så att skippa det är nog rätt tänkt.

I denna video visas hur man kan importera video från en kamera som lagrat filer i rätt format (gissar MOV + H.264). Koppla in den i iPaden, importera och sedan redigera dem i iMovie för iPad.

http://www.youtube.com/watch?v=zcKJCHnZRhc&feature=related

Men även om du skippar AVCHD-kamera, så kanske du inte kan göra så mycket med dessa i en Chromebook, just för att det inte finns program för det? Här vet jag inte.

Så kanske du skall överväga att köpa en till dator som är till just för att konvertera och redigera video och foton och som sedan ladda upp dem på nätet. Mac är skitbra på det där och har superenkla program, lätta att lära sig som liksom bara funkar och de medföljer datorn. Tex iMovie, iPhoto. Aperture för oreganisering och redigering av foton och (viss redigering av HD-video) kostar bara 600:-.

En Mac Mini, om du har en separat bildskärm redan, kostar 5990 inkl moms (ny). En iMac 2 med inbyggd bildskärm 21,5 tum, kostar 10.990:- (ny).

Lär man sig lite till (eller frågar någon som vet hur man gör, hint hint...hej! ), så kan man sätta upp det så att när du sätter in kortet från kameran i datorn och dubbelklickar på en ikon, så tar datorn och gör saker automatiskt.

Exempel: Hämtar alla bilder ur mappen och importerar dem till iPhoto och hämtar alla filmer ur mappen och importerar dem till iMovie.

Sedan kan dessa program automatiskt fås att exportera saker också, ett bildgalleri kanske skapas och sparas på olika ställen, inklusive laddas upp någonstans på webben. Detsamma kan göras med videofilmer. Eftersom det finns en inbyggd webbserver och en inbyggd filserver i operativsystemet Mac OS X, så kan man (med rätt user/pass) se bildgallerierna eller filmerna på tex din ChromeBook.

Ett till exempel: filmerna från mappen till ditt videokonverteringsprogram (tex Voltaic http://www.shedworx.com/voltaic-applescript ), som automatiskt konverterar dem och avslutar konverteringen med att ladda upp dem på YouTube till ditt konto där.

Samma videkonverteringsprogram kan även skapa versioner för iPhone eller iPad. Så fort du kopplar in dessa i datorn startar iTunes och och utan att behöva välja eller göra något mera, så synkas dina videos över till iPaden/iPhonen tillsammans med bilderna. DET får du inte med Chrome OS eller Windows. :)

Om du skippar iPad och behåller din Chromebook (den har andra fördelar), så kan du ha den till att titta på dina bilder och filmer. De kan finnas på din andra dator (som har inbyggd webbserver och filserver som jag nämnde) eller så tittar du på dem där de är uppladdade på nätet (youTube, flickr osv eller andra tjänster för det, det finns massor, även sådana med automatiskt sync som tex Dropbox: https://www.dropbox.com/

Förutom allt det där roliga, så kan du nu också redigera dina bilder och filmer med Mac-program och det är en kul grej att göra.

Vad jag menar är alltså att om du tänker om lite gällande datorplattform, så kan du få en stationär dator som gör processande och där du redigerar video/foton åt dig, och så kan du sedan titta på sakerna på din Chromebook, om du vill ha det så. Jag tror det är svårt eller omöjligt att ha en Chromebook som navet i ditt fotograferande och videofilmande, den har inte funktioner för det? Men jag kan ha fel om det senare.

Lycka till med ditt filmande! Och välkommen till den ljusa sidan, om du skulle välja det... ;)
 
Senast ändrad:
Inte så mycket gällande kameran, båda verkar bra, men kanske lite gällande datorn/surfplattan?

Chrome OS och iOS (som i iPad eller iPhone) var inte skapade för att redigera videos och foton. Dock finns det gott om appar för att göra det på iPad 2 och på iPhone 4 som har massor med roliga program för fotoredigering och några för video också. Jag hittar ETT videoredigeringsprogram för Chrome OS: https://chrome.google.com/webstore/detail/fkdmcfnoimoilncpjchamnenebopocem

Självklart finns det inte många program för Chrome OS som det finns för t.ex. iPhone (eller iPad?) eftersom Chrome OS är så pass nytt (Chromebook började säljas i sommar 2011 i USA, Frankrike, Tyskland och säkert något mer land).

En iPad 2 och iPhone 4 kan alltså numera redigera och ladda upp HD-video på nätet.

Exempel iPhone 4 http://vimeo.com/12819723?hd=1

Påhittig video! Jag tänkte inte ens "ställa till med något" utan bara filma för bevara minnen. Fast vem vet, kanske jag får intresse att arrangera något.

Exempel iPad 2: ett kidnappningsdrama med en bit före hur man gjorde filmen http://www.youtube.com/watch?v=PBJQMOD0JxY

iPad kan redigera dels film man tagit med inbyggda kameran i plattan, men även annan video från andra källor går att importera direkt via en speciell kontakt, om de är i rätt format. AVCHD är inte i rätt format.

För AVCHD och en del andra format behöver man en dator för att först konvertera video från andra källor till ett iPad-vänligt format, för att kunna redigera videos på iPaden. Så utan separat dator klarar du dig förmodligen inte, om din kamera har AVCHD. Så att skippa det är nog rätt tänkt.

Samma med Chromebook, det går inte föra in AVCHD video och spela upp. Däremot går det spela upp MP4, MOV, H.264.

I denna video visas hur man kan importera video från en kamera som lagrat filer i rätt format (gissar MOV + H.264). Koppla in den i iPaden, importera och sedan redigera dem i iMovie för iPad.

http://www.youtube.com/watch?v=zcKJCHnZRhc&feature=related

Men även om du skippar AVCHD-kamera, så kanske du inte kan göra så mycket med dessa i en Chromebook, just för att det inte finns program för det? Här vet jag inte.

Trots att Chromebook är så pass nytt så ska det gå att både redigera bild och video. Däremot måste det vara webbvänligt dvs. AVCHD fungerar inte och troligen inte RAW heller (inte hundra men betvivlar starkt att det fungerar i dagsläget). Jag har dock inte höga krav, höga krav som i högra krav på program. Enkel redigering duger för mig (så RAW är alltså inte nödvändigt).

Så kanske du skall överväga att köpa en till dator som är till just för att konvertera och redigera video och foton och som sedan ladda upp dem på nätet. Mac är skitbra på det där och har superenkla program, lätta att lära sig som liksom bara funkar och de medföljer datorn. Tex iMovie, iPhoto. Aperture för oreganisering och redigering av foton och (viss redigering av HD-video) kostar bara 600:-.

En Mac Mini, om du har en separat bildskärm redan, kostar 5990 inkl moms (ny). En iMac 2 med inbyggd bildskärm 21,5 tum, kostar 10.990:- (ny).

Jag har redan en traditionell dator (HP ProBook 4710s). Men jag är väldigt intresserad av Googles koncept med Chrome OS. Jag är den typen av användare som INTE gillar att mecka med mitt OS. Jag vill att mitt OS sköter sig själv och inte stör mig. Min dator segar när datorn ska skannas, jag ska godkänna saker och ting, uppgradera program osv. Chrome OS sköter det här åt mig, jag behöver inte bry mig om jag har det senaste eller inte. Sen kan jag inte använda Word (bara öppna Word-filer) om jag inte köper Office-paketet och tyvärr är jag inte ett dugg intresserad av att köp hela Office-paketet för ETT program, inte heller vill jag betala för varje ny uppgradering av Word osv. Jag har sedan länge övergått till Google Docs och det fungerar utmärkt. Det enda som är bättre med Word i dagsläget är att den rättar bättre (svenska ord och meningsbyggnader) liksom tabeller. Så jag har börjat fråga mig VAD en traditionell dator har som jag behöver? Jag redigerar mina bilder i Picnik (webbaserat) och ev. använder jag något program från Chrome Store för video eller använder JayCut (finns YouTube editor också).

Lär man sig lite till (eller frågar någon som vet hur man gör, hint hint...hej! ), så kan man sätta upp det så att när du sätter in kortet från kameran i datorn och dubbelklickar på en ikon, så tar datorn och gör saker automatiskt.

Exempel: Hämtar alla bilder ur mappen och importerar dem till iPhoto och hämtar alla filmer ur mappen och importerar dem till iMovie.

Sedan kan dessa program automatiskt fås att exportera saker också, ett bildgalleri kanske skapas och sparas på olika ställen, inklusive laddas upp någonstans på webben. Detsamma kan göras med videofilmer. Eftersom det finns en inbyggd webbserver och en inbyggd filserver i operativsystemet Mac OS X, så kan man (med rätt user/pass) se bildgallerierna eller filmerna på tex din ChromeBook.

Ett till exempel: filmerna från mappen till ditt videokonverteringsprogram (tex Voltaic http://www.shedworx.com/voltaic-applescript ), som automatiskt konverterar dem och avslutar konverteringen med att ladda upp dem på YouTube till ditt konto där.

Samma videkonverteringsprogram kan även skapa versioner för iPhone eller iPad. Så fort du kopplar in dessa i datorn startar iTunes och och utan att behöva välja eller göra något mera, så synkas dina videos över till iPaden/iPhonen tillsammans med bilderna. DET får du inte med Chrome OS eller Windows. :)

Om du skippar iPad och behåller din Chromebook (den har andra fördelar), så kan du ha den till att titta på dina bilder och filmer. De kan finnas på din andra dator (som har inbyggd webbserver och filserver som jag nämnde) eller så tittar du på dem där de är uppladdade på nätet (youTube, flickr osv eller andra tjänster för det, det finns massor, även sådana med automatiskt sync som tex Dropbox: https://www.dropbox.com/

Förutom allt det där roliga, så kan du nu också redigera dina bilder och filmer med Mac-program och det är en kul grej att göra.

Förstår att du är Applefrälst. ;) Min kusin som har gjort en kortfilm (visats på filmfestival) har Macbook. Hon brukar rekommendera sin mamma att skaffa dator och redigera sina videos i iMovie (mamman spelar in på små band) eftersom det är så enkelt. Men jag är inte fullt så krävande som min kusin. :)

Vad jag menar är alltså att om du tänker om lite gällande datorplattform, så kan du få en stationär dator som gör processande och där du redigerar video/foton åt dig, och så kan du sedan titta på sakerna på din Chromebook, om du vill ha det så. Jag tror det är svårt eller omöjligt att ha en Chromebook som navet i ditt fotograferande och videofilmande, den har inte funktioner för det? Men jag kan ha fel om det senare.

Lycka till med ditt filmande! Och välkommen till den ljusa sidan, om du skulle välja det... ;)

Stationär dator har jag inte haft på år nu, jag har en bärbar dator och har inga planer på skaffa mig en stationär igen. Jag ser absolut ett användningsområde för en stationär dator, men inte i mitt fall. Risken med två datorer blir att den ena konkurrerar ut den andra eftersom jag surfar 98 % av min tid. Alltså kommer jag köpa en extra dator för 2 % av min tid. Känns inte värt det. Jag tror Chromebook ger bäst surfupplevelse. Jag spenderar ju redan 98 % av min datortid i webbläsaren Chrome.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.