Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Matfotografering, Vilket objektiv/makro

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej.

Jag jobbar professionellt med mat och vill nu börja lära mig att riktigt bra mat och dryckesbilder. Vet att man kan använda sig av macron för att komma nära objektet men hade besök av en fotograf för några årsedan som tog några bilder för en tidning som hade stativ + ett ganska maffigt, läs långt objektiv. Givetvis glömde jag fråga vad det var för objektiv och får inte tag på honom nu.

Vad mer kan jag tänkas behöva förutom rätt objektiv, stativ, blixt. Behövs kanske ett ljusparaply??

www.restaurantpaustian.dk under fliken Atomsfære finns några matbilder som kan ge en hint om vad jag lagar för mat och vad jag vill åstadkomma.

Har f.ö en Nikon D80 med 18-70mm objektiv på.
 
Kollar jag på bilderna skulle ditt 18-70 funka för att åstadkomma ngt liknande, det är ju bara att testa. Men om du vill använda ett Macro för att krypa ännu närmare är Nikon 105 mm ett bra alternativ.

Ett bra stativ behöver du absolut. När det gäller belysning finns det ju ett antal alternativ. Ett par externa blixtar med diffuser eller softbox, produkttält med belysning, studiobelysning och ett fotobord med bakgrund mm.

Valet beror ju i stor utsträckning på hur mycket pengar du vill lägga ner, hur/i vilken miljö du tänkt dig fotografera.

Ett billigt produkttält med hyfsad belysning kan du hitta för 1.000:- och till det en externblixt tex SB800 eller SB900 i kombination med ditt nuvarande objektiv och kamera är kanske en bra start för att testa.
 
Det är ju lite dyrt och specialiserat men ett tilt/shift-objektiv tror jag ger många kreativa möjligheter i produkt- och matfoto, både extra stort och litet skärpedjup, och med en mellanring fungerar det som macro också om du vill riktigt nära. Manuellt förstås, så lite pyssligare, men maten står väl stilla på tallriken om den inte är *väldigt* lättstekt. :)
 
Rätt bråttom

________________________________________
Jag är ingen expert på matfoto, men jag läste någonstans att det inte är så enkelt som man kan tro. Maten står visserligen still, men för att få med fräschören, glansen och ångorna, så har du inte många sekunder på dig förrän du tappar just fräschören och stinget i bilden.
Det är ju lite dyrt och specialiserat men ett tilt/shift-objektiv tror jag ger många kreativa möjligheter i produkt- och matfoto, både extra stort och litet skärpedjup, och med en mellanring fungerar det som macro också om du vill riktigt nära. Manuellt förstås, så lite pyssligare, men maten står väl stilla på tallriken om den inte är *väldigt* lättstekt. :)
 
Nej det är verkligen inte enkelt att få till läckra bilder, varm mat tycker jag är jobbigast på grund av ångan men väntar man lite så det kallnar kan man jobba med penslar och sprayflaskor med olja i. Kommer först och främst rikta mig till kalla rätter/råvaror som jag anser är lättare en få en fräsch look på på grund av att man kan använda sig av mer färger. Fisk/fiskrätter är ganska kul att plåta också.

Måste få tag i en ordentlig blixt nu bara ;)

Angående underlag så tänker jag experimentara lite.
Svart skifferplatta
Svart Mdf board
Svart glas skiva
Spegel
Oljad valnötsskiva
Givetvis vita porslinstallrikar i alla former

Sitter just nu och komponerar bra matbildsrätter.
 
Har du kollat i Jamie Olivers senaste kokbok, "Jamies Italien"? Den boken innehåller helt fantastiska bilder. Inte för att den hjälper dig att välja objektiv :) men det är iaf lite inspiration ... Skulle nästa misstänka att fotografen där kör med mellanformat.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar