Annons

Manuell fotografering med blixt for Dummies

Produkter
(logga in för att koppla)

Jocce

Aktiv medlem
Har bara "touchat" lite på ytan på det här med att fotografera med blixt och manuella inställningar!

Dock känns det juh som om att man utnyttjar kamerans/blixtens potential SÅ mycket mer när man gör det!

Tänkte passa på att pröva detta lite i helgen då vi skall på 100 års jubileum på ett slott med firman, så ös gärna på med era tips, trix osv!

(Kamera 50D, Blixt 580EX)


/Jocce
 
ett knep som ger bra bilder där det inte syns att det är blixtljus är att först mäta i autoläge vad kameran anser att den vill exponera. Notera tid o bländare och ställ sedan kameran på M och ställ in samma bländare och ett steg kortare tid. Dvs om Auto säger 1/15 sek så ställer du 1/30 del. Kör sedan blixten på ETTL läget. Då får du en lagom blandning av naturligt och blixtljus. Ger ofta mycket bra resultat på "dokumentär"-bilder.

Sedan kan du minska tiden ytterligar och då blir blixten mer dominernade vilket ger "party"-effekt.

Just Canon blixt automatik fungerar mycket bra i "bland-läge"

Förutsätter att det finns något naturligt ljus. Om det är "nattsvart" finns inte så mycket att göra med manuella inställningar.
 
För att göra det behöver du dock inte alls fippla fram och tillbaka mellan autoläge och manuellt.

Antingen ställer du in manuellt, och så sätter du slutartiden så att exponeringsmätaren i sökaren (den display som annars visar exponeringskompensationen) visar -1 steg.
Eller så fotograferar du på automatik, exempelvis Av, och sätter blixten i E-TTL. Då gör kameran nämligen exakt detta av sig själv, alltså ger en grundexponering efter befintligt ljus, underexponerar detta lite (den vet ju att blixten kommer till), mäter blixtljuset automatiskt och fixar till en bild.

Största finessen med att fotografera helt manuellt anser jag är konsekvensen. Bild efter bild blir likadan.
Annars tycker jag att du utnyttjar utrustningen bättre om du använder den automatik som finns. Manuellt på kameran och E-TTL för blixten är nog den vanligaste kombinationen. Hanterar olika studsar av blixtljuset per automatik.
 
Förlåt ett snabbt inhopp bara. När det gäller Nikons blixt (SB-600). Hittar inte något som heter "E-TTL". Finns det något motsvarande på SB-600. Är inte så van att hantera blixten så den inte tar över för mycket, så ämnet är intressant.
 
Senast ändrad:
Så E-TTL och iTTL är samma funktion. Tack för svaret och länken. Ska studera den mer i morgon.
 
Principen är densamma. Man blixtrar iväg en testblixt, i mätsyfte, omedelbart innan bilden tas, och sen dänger man iväg den riktiga, när bilden tas. Då vet kamera/blixt hur mycket det ska blixtras, för det mätte den ju precis innan.

Detaljer i implementationen skiljer. De som provat båda varianterna brukar hävda att Nikons version är bäst. Jag har bara erfarenhet av Canon.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.