ANNONS
Annons

Manfrotto 055 PRO B vs. Manfrotto 190 PRO B

Produkter
(logga in för att koppla)

norfolk

Aktiv medlem
Ja vad säger ni egentligen? Någon som har erfarenhet av båda dessa stativ?

Det är väl egentligen Längd vs. vikt det gäller här. Vill egentligen köpa 190 PRO B då det är lite lättare och jag tror det kommer vara tillräckligt stabilt för mina behov. Problemet är bara att jag funderar på ifall det kommer att bli för lågt. Är 182 cm lång, någon i denna höjden som har någon erfarenhet av detta stativ?

055 PRO B känns ju även det som ett het alternativ, men risken är väl kanske att det blir lite för tungt och man istället lämnar det hemma? Någon som har erafrenhet av detta stativet och kan dela med sig av sina åsikter angående vikten?
 
Du vill inte bära 055:an längre än 20meter. Tungt as, jag skulle köpt 190 lungt.
 
190 är ett kort stativ oavsett om man är kort eller lång som person. Det är bra för sin längd men man kommer aldrig ifrån att det bara är 119 cm högt utan pelare, vilket placerar kameran i ögonhöjd för en person på 140 cm.

190 är ett bra stativ om man är väldigt mån om vikten, men det ÄR en kompromiss.

Jag tycker inte att vikten hos 055 är för hög. Mitt stativ är tyngre och jag bär det långa sträckor fastsatt på min Nature Trekker. Men om man tycker det är för tungt så finns det ju en del kinesiska kolfiberstativ som kanske kan vara bra alternativ.
 
Väger en del ja, men jag har nog burit mitt 055 måååååånga måååååånga mil under de år jag haft det. Vanesak.

Jag tycker att 190 duger men att 055 duger längre. Det upplevs som rejälare, inger mer förtroende.

Mycket vandring på fjäll,, =190
Mixat foto ofta/ibland med bil = 055..

Mvh Niclas,
 
Tack så mycket för de snabba svaren, men det känns fortfarande som att jag står i valet och kvalet. Kommer att gå en hel del med det antagligen då jag klättrar väldigt mycket, och det är långa anmarscher till klipporna ibland. Dock så vill man ju ha det så stabilt som möjligt.
Känns som att det smartaste är att gå till någon affär och klämma lite på dem, och se ifall man tror vikten/längden kommer bli något problem.

Har ni några bra andra alternativ som ligger i samma prisklass eller lite högre?
 
Ja, du är nog en rörlig filur;) Så kanske 190 är rätt.

Klämma är aldrig fel så gör det först. Då väljer du nog rätt.

Enligt mig så har dessa två stativ rättså få konkurrenter i sin prisklass.

MVH Niclas,
 
Lyxproblem !!

Jag har ett 455, vilket i pricip är samma som 055, med den lilla skillnaden att jag kan montera centrumkolonnen "liggande". Till detta har jag manfrottos stora kulled 168.
Detta är en tung pjäs som jag ändå fått tynga ner ytterligare vid tillfällen för att få det riktigt stabilt...jag har lite krokar jag hänger upp min rygga i under stativet för detta. Kompisen kör med ett 190 och han är hur nöjd som helst med det...så jag antar att det eg. bara blir en slags smakssak..för sååå stor viktskillnad är det ju inte..
De gånger jag har vandrat i fjällen med syfte att ta lite vyer så har jag inga bekymmer att snöra på 455'an på ryggan och gå..likadant utmed västkusten...när det blåser är det gott att ha massan..(inbillar jag mig i.a.f...)
Läs gärna min recension av mitt "kit" om du vill ha mer detaljer..
Skulle jag handla ett stativ idag så skulle det bli samma som jag har...säger väl en del..antar jag..

/ Magnus
 
norfolk skrev:
Har ni några bra andra alternativ som ligger i samma prisklass eller lite högre?
Feisol 3401 kanske kan vara något om du orkar hålla på med e-bay. Det är lättare än 190 och lika högt som 055. Jag har ingen egen erfarenhet av Feisol, men om du söker här i forumet så hittar du flera som har det. Kolla med Robert Petersson, han har ett.
 
annat stativ

Hej

jag köpte förra året ett Velbon Ultra Maxi för 800 kr i en expertbutik och jag är helnöjd och det har en maxhöjd på 155 cm vilket är tillräckligt för mig.

Brukar ha det hängande i en karbinhake på framsidan av fotoryggsäcken, hängande i sin egen väska när jag är ute och fotograferar.

Det väger bara 0,96 kg och är litet och smidigt när det är infällt, bara 35 cm långt. Funderar själv på ett Manfrotto 055 när man behöver ett stativ med lite tyngd.

/Mikael
 
Varför inte två?

Martin, Orkar du bära tre mjölkpaket så orkar du med Manfrotto 055 PRO B och en kula. Jag tycker inte det känns tungt, möjligen de gånger jag promenerat >10 km med stativet på axeln. Har funderat på ett enbenstativ för dessa tillfällen.
Är nöjd med stativet för övrigt, är 174 cm lång och har sällan behövt höja centrumpelaren mer än någon dm. Ett plus är att du också på 055 kan montera centrumpelaren horisontellt. Att köpa ett lätt stativ som sen inte visar sig vara stadigt/högt nog blir ingen gladare av. Du som är så pass ståtlig (182 cm) bör (tycker jag) ha ett stativ som är i alla fall >165-170 cm.

Lycka till i valet/valen / Peter

Hegethorns har ett bra pris
http://www.hegethorns.se/
 
Jag är 192 cm och har ett 190NAT. Tycker inte det är något större problem med höjden. Visst man får böja sig en del, men det är fullt tillräckligt tungt som det är så jag tycker det är värt det lilla omaket. Visst orkar jag "bära tre mjölkpaket" som för övrigt mitt 190NAT med 141RC väger, redan det, men sedan väger ju kameraväskan med innehåll fyra mjölkpaket till och då börjar det bli drygt om man är ute flera timmar.
 
MÅnga har redan sagt den men jag fyller ändå på. För 200kr extra så får du ett bättre stativ som endast väger ett paket kaffe mer. Viktmäsigt pratar vi om 500 grams skillnad vilket man möjligen känner om du bär omkring det i handen. För det andra så tänk att sällan vill dra upp mittpelaren i onödan för det är ju det som många gånger kan göra stativet vingligt och instabilt. Har haft båda men har gjort mig av med 190:an för att det blev att jag slet med mig 055:an. Om man inte är särkilt lång är 190:an ett bra alternativ. Själv är jag 183cm, och med en 488RC0 och en D70 på toppen så behöver jag inte kröka rygger så himla mycket. Utan mittpelare kommer jag upp i ca 160cm. Med 190:and får jag böja mig ytterligare 15cm. Det tycker jag ät värre än det faktum att jag får släpa på ett extra paket kaffe i ryggan ;-)

PS. Stabilitetsargumentet är väl viktigast vad gäller foto med lite längre telen. DS.

FILM) (Caffe skrev:
Du vill inte bära 055:an längre än 20meter. Tungt as, jag skulle köpt 190 lungt.
Smaken är som baken men släpar man med sig en fotorygga (inkl mat) på 5-20kg så kan jag garantera att de 500gr som det skiljer är som en "fis i rymden". Prova själv!
 
Senast ändrad:
Var skall du använda stativet?

Generellt sätt fungerar stativ bättre som stativ ju tyngre dom är.
 
Jag valde läääänge mellan dessa två. Det slutade, som Jim skrev, med att jag köpte ett Feisol CT-3401 istället. Det är i storlek som 055 uppfällt och som 190 ihopfällt. Det väger 0.5kg mindre än 190.
Jag upplever det som lika stabilt eller något stabilare än 055.

http://www.feisol.com/english/enconnect-n.htm

Det är ju lite dyrare än de båda manfrottostativen, men det kan ju vara värt det om man vill spara plats och vikt. Det gör ju inte mycket nytta om man lämnar det hemma...
Har man inte turen att komma undan tull och moms får man nog räkna med ca 2000kr inkl. frakt.

I din profil står det att du bor i Gbg. Om du är intresserad går det säkert att ordna med en demo. :)
 
norfolk skrev:
Kommer att gå en hel del med det antagligen då jag klättrar väldigt mycket, och det är långa anmarscher till klipporna ibland. Dock så vill man ju ha det så stabilt som möjligt.
Känns som att det smartaste är att gå till någon affär och klämma lite på dem, och se ifall man tror vikten/längden kommer bli något problem.



Här har han ju förklarat det, till viss del....;)!
 
Jag kommer framförallt att fotografera klättring och natur i lite svagare ljusförhållanden. Ibland blir det väldigt mörkt när skogarna skymmer solen.
Men jag vill nog även använda det till lite traditionell kvällsfotografering i stadsmiljö och skärgården.

Som många säger så är det nog värt den där lilla extra vikten för att få en bekvämare arbetsställning samt lite mer stabilitet. Kommer nog mestadels att fota med canon 70-200 4L samt canon 10-22 med min 350D.

Feisol låter ju verkligen som ett bra alternativ där man får både längden och lättare vikt, hur är detta i stabiltet ifall man jämför med 055? Och framförallt vilken kula skall man ha till den?
Var så inne på manfrotto så jag hade redan bestämt kula, men nu känner jag mig vilsen igen.
 
Jag tycker att 055 är precis laaaagom tungt. Det är en svår avvägning. Ingen gillar väl att bära tungt, men man vill samtidigt inte kompromissa för mycket i fråga om stabilitet.

Mvh.A
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.