Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Makro - spelar det nån roll hur man kommer ner till en viss förstoring?

Produkter
(logga in för att koppla)
Tony - Små sensorer är bra för makro just av de orsaker som nämnts av den enkla orsaken att de i stort sett alltid är mycket effektivare per mm2 sensoryta - eftersom de tillverkas i steppers med betydligt högre upplösning.
FF (36x24mm), APS (24x18mm) och 4/3 (17x13mm) tillverkas i samma typ av maskiner, så härimellan kan man helt enkelt blända ner det större formatet för att få ganska exakt samma resultat som ett av de mindre formaten på en större bländare (vad det gäller skärpedjup OCH brus på samma slutartid).

Samma sak/jämförelse fungerar inte med småsensorer (kompakter och kameramobiler) som Lennart mycket riktigt påpekar.

Skärpedjup kontra diffraktionseffekter däremot är en fysisk/optisk företeelse där småsensorerna i verkligheten inte vinner någonting öht, men kompaktsensorn arbetar som sagt i sitt allra mest optimerade känslighetsområde här - vilket ger kompakta superzoomar en viss fördel just här i makro-området och för bilder i allmänhet med kombinationen korta slutartider/långt skärpedjup.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.