Annons

Makro på ebay

Produkter
(logga in för att koppla)
Om det är totalt skräp är så klart en fråga om vilket omdöme man vill ge den.

Det handlar inte om något makroobjektiv, utan det är en lins på +10 dioptrier, vilket inte ger någon tio gångers förstoring, utan ett arbetsavstånd på ungefär tio centimeter från linsen.

Om själva linsens kvalité kan jag inte säga något, men om den alls är användbar så är det väl främst till att sätta frampå exempelvis en telezoom, där man har tillräckligt smal vinkel för att felen i avbildning inte ska bli alltför stora.

Generellt när det gäller linser har de avbildningsfel, mer ju starkare de är. Tio dioptrier är mycket, och om det inte är en akromatisk lins (vilket inte framgår), så är färgfelen också ganska stora, och den kan i princip inte alls ge skarpa bilder. Om den är akromatisk, så kan den vara användbar, och det är väl upp till användaren om den är prisvärd.

Så utgå ifrån att den har ganska medioker kvalité, och att sammanlagda resultatet blir sämre än vad som är normalt från objektivet man sätter den på. Den kan funka som en rolig leksak, och om man vet vad det är och hur den kan användas, går det säkert att ta bilder på nära håll och bli nöjd, men den kan inte mäta sig med ett riktigt makroobjektiv.

Och till den vanliga kitzoomen med längsta brännvidd 55 mm är den inte lämplig.
 
Skulle den kunna fungera till att ta bild på vattendroppar, när man droppar i ett glas till exempal. om ni förstår.
 
Skulle den kunna fungera till att ta bild på vattendroppar, när man droppar i ett glas till exempal. om ni förstår.

Du behöver inte något extratillbehör alls för att göra det, och du kanske inte så gärna sätter kameran väldigt nära där du droppar vatten? Du kommer ju till ungefär trettio centimeter med det vanliga kitobjektivet om du har ett sånt, och det räcker för vattendroppar. Det är också lite lättare att få skärpan att hamna rätt utan någon lins på.

Med ett tele kan du ha kameran på säkrare avstånd från vattnet när du slaskar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.