Annons

Makro och blixt?

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej är ny här och vet inte om detta är postat i rätt kategori. Nu är det snart sommar och precis i slutet av förra sommaren skaffade jag mig ett macro objektiv till min canon, han inte ta så mycket kort. Gillar att ta kort på blommor och de hade dött.. Jag såg någon video på youtube med en snubbe som tog kort på blommor fast han hade inte en sån macro blixt som är som en ring längst fram på kameran utan han använde sig av en speedlite, förlängingskabel till den och en softbox huva eller vad man ska kalla det.. Så kan man placera blixten vid sidan av eller så. Funkar detta bra? Han säger att han kan framhäva typ vener och sådant som finns i blomman med lite smått motljus osv..

Jag tänkte mest på att en speedlite är väl bra att ha till allt möjligt och är dessutom billig medans macro blixtarna är rättså dyra, tar man kort på insekter är det väl en annan sak.. Då antar jag att man vill ha en sån speciell blixt för macro.

Ni kanske har några erfarenheter, tips? Ska fota en hel del nu över sommaren...

Tack :)
 
Nu är det ju, såklart, en smaksak, men jag tycker personligen att naturligt ljus är att föredra för blommor. Som JAG ser det är enda anledningen att använda blixt (för makro öht) att man måste blända ner så mycket att man inte kan handhålla eller att bilden blir suddig för att motivet rör sig, för att slutartiden blir får lång. Sedan kan man såklart använda blixten för att framhäva motivet, genom att bakgrunden blir mörkare...

Om man ändå vill använda blixt är det nog bra att börja med en "vanlig" blixt, då denna är mer allround och kan användas till lite av varje. Personligen tycker jag att ringblixtar ofta ger ett lite för "platt" ljus.

Man kan såklart tycka vad man vill om mina bilder, men alla är tagna med naturligt/befintligt ljus...
http://motljus.no-ip.org/gallery/thumbnails.php?album=3
 
Tack för svaret. Ja du har nog rätt det bästa är nog en vanlig blixt så jag kan ha den till annat, jag tycker om att prova olika saker. Du har inga tips annars när det gäller macro?
Tack.

Fina bilder :)
 
Njae... Svårt att ge generella tips sådär... En god portion tålamod kan vara bra att ha. Vinden kan ställa till det och ibland kan man få vänta en bra stund på rätt ljus osv... Annars är det väl bara att testa på eg... En bra sak är att använda skärpedjupet (eller bristen på skärpedjup) kreativt... :)
 
Här finns en del matnyttigt om makrofotografering.
http://www.digitalgrin.com/showthread.php?t=143373
Mycket med inspiration och tips å trix.

Tack den lägger jag i mina bookmarks, där ser man han har ju en vanligt blixt som han satt i en skena bredvid. Något sådant hade jag tänkt mig så har han en väldigt hemmagjord grej på blixten. Silvertejp, cola burk och en duk verkar ju inte vara så svårt att tillverka själv.

Extension tubes alltså och tonvis av de :p .. Kanske lite overkill för min del men ska läsa igenom dessa trådar tack för länken. :)
 
Blev själv sugen att testa så jag snickrade ihop en i höstas :)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1858391.htm?set=mp
En tråd hur jag gjorde och vad jag använde.
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=113543

Hehe ingen silvertejp där inte, såg mycket bättre ut. Funkar det bra? Jag har tyvärr inget skruvstäd.. Men jag tror en blixtskena som man kan köpa kan funka bra, så dyra är de faktist inte. Fast det där såg faktist riktigt bra ut :)
 
Tackar ;) det funkar absolut med en blixtskena.
Jo det funkar helt ok fast kanske inte lika bra som en ringblixt.

Jag brukar använda full kräm på blixt med kameran i M-läget ISO 100-200 slutare på typ 1/200 bländare F8-F11. Ställer in exponeringskompensationen för blixten för att ändra exponeringen (från 1,5 till -1 beroende på bakgrund)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.