Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Makro-objektiv så billigt som möjligt

Produkter
(logga in för att koppla)

William Spiik

Aktiv medlem
Hejsan!

Tänkt att önska mej en slant i julklapp om 2 månader, och köpa ett nytt macro-objektiv för pengen.


Nu är det så att jag förstår mej på skillnaden mellan "F/3.5-6.3 XR Di-II" och "F2.8-4.5". Så jag låter er kära fotografer försöka hitta ett dugligt macroobjektiv till Canon för att fota insekter bla.


Helst ska inte objektivet kosta mer än 3 tusenlappar.Har själv försökt söka på pricerunner, men som sagt så förstår inte jag vad som är ett bra eller dåligt objektiv.

Har du något förslag på vad jag borde köpa? Kommentera gärna.

MVH








ps. Vad tycker du? Är det prisvärdast att köpa ett macroobjektiv eller ett telezoom på 70-200mm? Vad tror ni att jag kommer använda mest? (Vet att det är upp till var och en, men har svårt att bestämma mig. Jättekul att fota blommor bla, men även att kunna zooma in på sportevenemang tex.)
 
Till plånboken, insekterna och blommorna skulle jag främst ta en titt på Tamrons 90 macro, alternativt Sigmas 70 macro eller Canons 60 macro. Sport? Hmmm, kanske inte. Kanske läsa på lite också, googla omkring, titta i forum?

Hälsningar, Thorsten
 
Till plånboken, insekterna och blommorna skulle jag främst ta en titt på Tamrons 90 macro, alternativt Sigmas 70 macro eller Canons 60 macro. Sport? Hmmm, kanske inte. Kanske läsa på lite också, googla omkring, titta i forum?

Hälsningar, Thorsten

Oj, gjorde fel i texten. Det där med sport. Var meningen att jag skulle skriva "Kul att fota insekter med macro, men fördelen med telezoom är att kunna fota sport osv eftersom man kan zooma så rejält.

Men länka gärna Tamrons 90, Sigmas 70 eller Canons 60.
 
Det finns inga äkta makroobjektiv tillgängliga på den svenska marknaden för ett nypris på bara 3.000 kr, enbart begagnade. Det finns bra förslag från t_mauritsen ovan. I likhet med honom sätter även jag upp Tamron 90/2,8 Macro 1:1 som förstahandsval. Det är utan tvekan "Bästa köp", och är väldigt populärt - världens mest sålda makroobjektiv. Det har minst lika bra skärpa som originalobjektiven, och kostar cirka 4.400 kr.

När det gäller 70-200 mm telezoom så kostar dessa ungefär två till fem gånger så mycket, beroende på ljusstyrka, med eller utan IS, original eller pirat. Ett telezoom är knappast ett alternativ till ett makroobjektiv - de är optimerade för olika ändamål. Är du ute efter knivskärpa så är det ett äkta makroobjektiv som gäller (står det macro på ett zoomobjektiv så betyder det att du kan komma relativt nära, dock icke så nära som 1:1, och du får inte heller makroobjektivets skärpa).

Vill du ha info om t.ex. Tamron makrot så kan du ju börja med att titta på recensionerna här på Fotosidan. Om du sedan googlar på Tamron macro så lär du få upp massor av länkar till recensioner och användarerfarenheter för denna glugg.
 
När man är 12 år och har begränsad budget så tycker jag att ett set med närbildslinser att sätta på kitobjektivet, är en bra start för att få nya snygga macrobilder. Spara pengarna till ett Tamron 90mm/2,8 som du kan ha glädje av långt senare i livet, om fotointresset håller i sig.
 
När man är 12 år och har begränsad budget så tycker jag att ett set med närbildslinser att sätta på kitobjektivet, är en bra start för att få nya snygga macrobilder. Spara pengarna till ett Tamron 90mm/2,8 som du kan ha glädje av långt senare i livet, om fotointresset håller i sig.

Hejsan!

Först vill jag tacka dej för att du behandlar mej med respekt, som många andra äldre inte gör när man berättar sin ålder.

Och sedan undrar jag, hur bra är dom där närbildslinser? Och om jag har förstått det rätt så skruvar man PÅ linsen på den övre delen av objektivet?

Och hur stor skillnad är det på ett macro-objektiv och en närbildslins?
 
Hejsan!

Först vill jag tacka dej för att du behandlar mej med respekt, som många andra äldre inte gör när man berättar sin ålder.

Och sedan undrar jag, hur bra är dom där närbildslinser? Och om jag har förstått det rätt så skruvar man PÅ linsen på den övre delen av objektivet?

Och hur stor skillnad är det på ett macro-objektiv och en närbildslins?

Den man visar respekt blir man respekterad av.

Här finns det några bildexempel sen får du själv bedömma om det är vad du förväntat dig. Dert finns både bättre och sämre försättslinser att köpa.. Ju bättre desto dyrare, som allt annat.

Några bilder till:
http://www.photosig.com/go/photos/browse?id=14434
 
Senast ändrad:
Det är klart att ett makroobjektiv ger bästa resultatet och det finns, som Tobias säger ett objektiv som kostar ca 3000kr nytt. Sigma 50/2.8 macro är mycket bra, men nackdelen med att ha så kort brännvidd som 50mm är att arbetsavståndet blir kortare. Vid närgränsen har man ett avstånd mellan frontlins och motiv på ca 5cm. Väljer man istället ett objektiv med runt 100mm så ökar arbetsavståndet till ca 10cm istället. Av just denna anledning skulle jag kanske hellre spara lite till och köpa ett makroobjektiv runt 100mm lite senare, eftersom det ger lite större möjligheter.
Närbildslinser är ett alternativ för att komma lite närmare. Man får inte så jättestor effekt av närbildslinser på korta brännvidder som på det 18-55-objektiv du har nu. En exempelbild som vissar den ungefärliga skillnaden med en +4 närbildslins finnes här:
http://motljus.no-ip.org/bilder/18-55macrolens.jpg

Om du däremot tänker i banorna att köpa en telezoom så ger det lite mer effekt, men risken att närbildslinsen degraderar bildkvaliteten blir lite större och därför tycker jag att man bör ha en akromatisk närbildslins på en telezoom, eftersom en sådan ger bättre bildkvalitet. De kostar dock lite mer så det kan bli svårt att få in både en telezoom och en akromatiskt närbildslins inom 3000kr. Man kan ju dock testa med ett billigare set med en +1, +2 och +4 och se vad man tycker om det. Du kan ju för all del testa även på ditt 18-55. Skaffar du ett sådant set så kan du ju stacka alla på varandra och nå +7 dioptrier, vilket ger lite större skillnad än min bild visade. Om du antingen tycker att det är lite omständigt med närbildslinser (det tycker jag) eller om du får blodad tand och vill satsa mer seriöst på närbilder så har du ju inte gjort av med så mycket pengar "i onödan" och kan när du sparat ihop till ett Tamron 90 eller Tokina 100 skaffa ett riktigt makroobjektiv i stället. :)
Jag hoppas att jag inte pratade allt för mycket "grekiska", isf är det bara att fråga vad tusan jag menar. :)
 
Alltså, jag kör nog på ett objektiv istället för filter ändå. Känns rejälare på något sätt.

Har redan nu ett par tusen, och kommer få pengar i julklapp. Så vad vet jag, tycker jag att fotandet fortfarande är riktigt kul kanske jag kan lägga ner hela 4.000:- på ett nytt objektiv.
 
Köp ett begagnat tamron eller sigma. Det är idiotsäkert. Om du inte gillar objektivet kan du sälja det igen för samma pris. Linser åldras inte speciellt mycket om man vårdar dem.
 
En sak du kan gör. OM du köper ett begagnat sigma 50mm Macro nu, så borde du kunna få det för ca 2000kr, sedan sparar du ett tag till och är rädd om ditt sigma. Sedan när du sparat ihop resterade slantar, så säljer du ditt sigma 50mm och får troligen tillbaka lika mycket pengarna som du gav för det begagnat. Och då har du haft ett objektiv undertiden i princip gratis.
Håller med om att du bör satsa på ett lite längre en 50mm, jag har själv ett sigma 150mm macro som jag tycker funkar kanon, på detta sitter det nästan alltid en 1,4x converter.
 
Eller vänta tills efter jul, och leta upp ett Tamron 90 begagnat. Borde kosta runt 3000 kr.

Thorsten

PS. Jag har tagit alla mina macro bilder med mellanringar, för att krångla till det lite för dig. Skulle dock inte rekommendera det eftersom det är rätt bökigt.
 
Eller vänta tills efter jul, och leta upp ett Tamron 90 begagnat. Borde kosta runt 3000 kr.
...
Instämmer. Har för mig att det var vad jag gav för mitt beggade Tamron 90. Du kanske tycker att det är ganska liten prisskillnad till ett nytt, men det beror på att dessa är så eftersökta. Det är inte heller alls lika riskabelt att köpa begagnade objektiv som det är att köpa begagnade kamerahus. Objektiv är ju mycket simpla konstruktioner jämfört med kamerahus (i varje fall så länge objektivet inte innehåller IS/VR, då bör man vara försiktig). För min del har det inte varit någon som helst skillnad på det resultat jag får med mitt beggade Tamron och kompisens, som köpte nytt. Och de cirka 1.500 kr jag kom billigare undan var det som gjorde att jag sedan dess har varit ägare till ett makroobjektiv överhuvudtaget!

Mellanringar är ett tredje alternativ. Jag upplever dock för min del inte att dessa är särskilt krångliga att använda, i varje fall så länge man väljer sådana med automatik (jag avråder från helt manuella mellanringar - då måste du t.o.m. blända ner manuellt, vilket i praktiken omöjliggör användning till rörliga motiv). Sedan kan det kanske vara olika krångligt att använda mellanringar beroende på vilket kamerasystem man råkar ha. Jag har en 25 mm lång helautomatisk mellanring, och den går blixtsnabbt att montera på, det går mycket fortare än att skruva på en försättslins (vilket jag också har ett set av). Ifall du har ett bra objektiv så är det min erfarenhet att att resultatet blir märkbart bättre än med försättslinser. Men det blir ju också klart dyrare än med en enkel försättslins.

När det gäller försättslinserna så blir det bäst resultat med de lägre förstoringsgraderna. +1 och +2 dioptrier brukar vara OK. Försättslinser går att skruva ihop för att få ännu högre förstoringsgrader. Jag testade med att skruva ihop alla tre jag hade i mitt kit, vilket ger totalt +7 dioptrier, men då hamnade man under vad jag tyckte var OK (rekommenderar att man kombinerar högst två försättslinser). När det gäller +4d och uppåt kan det vara idé att söka efter akromatiska (två-linsiga) mellanringar. Billiga försättslinser (typ Hoya) brukar vara enkellinser. De försättslinser jag har stött på från Minolta, Olympus, Canon etc. har alla varit akromater (detta är ingen naturlag - men jag vet att alla närbildslinser som Minolta har tillverkat har varit akromater, och tror att detsamma gäller Olympus d:eek: - vågar dock inte yttra mig om hur det ligger till för övriga originaltillverkare). Hoya gör en +10d försättslins som är en akromat. Själv tycker jag att man bör välja en akromatisk försättslins åtminstone från +4d och uppåt. Har lånat en +3,8d akromat från en kompis (den var märkt Minolta No. 2), och den var markant bättre än de enkellinsiga. Tyvärr är akromater också dyrare.

Här är en länk till en sammanställning som hjälper dig att identifiera vilka försättslinser som är akromater:
http://www.angelfire.com/ca/erker/closeups.html

När det gäller försättslinser kan man använda vilket fabrikat som helst oberoende av vilket kameramärke man själv har. Det enda som krävs är att objektivet man tänker använda har samma filtergänga (har filtret större gänga kan man ev. använda sig av en step-up ring). När det gäller mellanringar och makro-objektiv så måste dessa förstås vara avsedda för samma fattning.

För min del har det varit så att sedan jag skaffade mellanringen, så har jag inte använt mitt närbildslins-kit, och sedan jag skaffade Tamron makrot så har jag därefter inte använt mellanringen heller (vilket torde vara ganska naturligt).

Eftersom mina bara ligger så borde jag väl ta mig samman och lägga ut dem till försäljning. Ifall du skulle vara intresserad att börja testa så kan du förstås köpa mitt försättslins-kit för någon billig peng. :)

Min mellanring skulle du däremot inte ha någon nytta av, eftersom du har en annan objektivfattning.


Kan kanske vara förvirrande med så här mycket information på en gång, men du har ju tiden på dig, och ifall du har tillräckligt med intresse så kommer allt det här så småningom förmodligen att vara självklarheter för dig... :)
 
Instämmer. Har för mig att det var vad jag gav för mitt beggade Tamron 90. Du kanske tycker att det är ganska liten prisskillnad till ett nytt, men det beror på att dessa är så eftersökta. Det är inte heller alls lika riskabelt att köpa begagnade objektiv som det är att köpa begagnade kamerahus. Objektiv är ju mycket simpla konstruktioner jämfört med kamerahus (i varje fall så länge objektivet inte innehåller IS/VR, då bör man vara försiktig). För min del har det inte varit någon som helst skillnad på det resultat jag får med mitt beggade Tamron och kompisens, som köpte nytt. Och de cirka 1.500 kr jag kom billigare undan var det som gjorde att jag sedan dess har varit ägare till ett makroobjektiv överhuvudtaget!

Mellanringar är ett tredje alternativ. Jag upplever dock för min del inte att dessa är särskilt krångliga att använda, i varje fall så länge man väljer sådana med automatik (jag avråder från helt manuella mellanringar - då måste du t.o.m. blända ner manuellt, vilket i praktiken omöjliggör användning till rörliga motiv). Sedan kan det kanske vara olika krångligt att använda mellanringar beroende på vilket kamerasystem man råkar ha. Jag har en 25 mm lång helautomatisk mellanring, och den går blixtsnabbt att montera på, det går mycket fortare än att skruva på en försättslins (vilket jag också har ett set av). Ifall du har ett bra objektiv så är det min erfarenhet att att resultatet blir märkbart bättre än med försättslinser. Men det blir ju också klart dyrare än med en enkel försättslins.

När det gäller försättslinserna så blir det bäst resultat med de lägre förstoringsgraderna. +1 och +2 dioptrier brukar vara OK. Försättslinser går att skruva ihop för att få ännu högre förstoringsgrader. Jag testade med att skruva ihop alla tre jag hade i mitt kit, vilket ger totalt +7 dioptrier, men då hamnade man under vad jag tyckte var OK (rekommenderar att man kombinerar högst två försättslinser). När det gäller +4d och uppåt kan det vara idé att söka efter akromatiska (två-linsiga) mellanringar. Billiga försättslinser (typ Hoya) brukar vara enkellinser. De försättslinser jag har stött på från Minolta, Olympus, Canon etc. har alla varit akromater (detta är ingen naturlag - men jag vet att alla närbildslinser som Minolta har tillverkat har varit akromater, och tror att detsamma gäller Olympus d:eek: - vågar dock inte yttra mig om hur det ligger till för övriga originaltillverkare). Hoya gör en +10d försättslins som är en akromat. Själv tycker jag att man bör välja en akromatisk försättslins åtminstone från +4d och uppåt. Har lånat en +3,8d akromat från en kompis (den var märkt Minolta No. 2), och den var markant bättre än de enkellinsiga. Tyvärr är akromater också dyrare.

Här är en länk till en sammanställning som hjälper dig att identifiera vilka försättslinser som är akromater:
http://www.angelfire.com/ca/erker/closeups.html

När det gäller försättslinser kan man använda vilket fabrikat som helst oberoende av vilket kameramärke man själv har. Det enda som krävs är att objektivet man tänker använda har samma filtergänga (har filtret större gänga kan man ev. använda sig av en step-up ring). När det gäller mellanringar och makro-objektiv så måste dessa förstås vara avsedda för samma fattning.

För min del har det varit så att sedan jag skaffade mellanringen, så har jag inte använt mitt närbildslins-kit, och sedan jag skaffade Tamron makrot så har jag därefter inte använt mellanringen heller (vilket torde vara ganska naturligt).

Eftersom mina bara ligger så borde jag väl ta mig samman och lägga ut dem till försäljning. Ifall du skulle vara intresserad att börja testa så kan du förstås köpa mitt försättslins-kit för någon billig peng. :)

Min mellanring skulle du däremot inte ha någon nytta av, eftersom du har en annan objektivfattning.


Kan kanske vara förvirrande med så här mycket information på en gång, men du har ju tiden på dig, och ifall du har tillräckligt med intresse så kommer allt det här så småningom förmodligen att vara självklarheter för dig... :)

Haha oj, förstod inte allt men trevligt att ni försöker hjälpa mig.

Kan någon bara förklara vad en mellanring gör? Filter vet jag, men inte mellanring. (som ni säkert märker är jag ny inom området och även väldigt ung)



Och sedan undrar jag om någon kanske kan leta upp något fint macro-objektiv för ~3000:- kr på blocket, bara för skojs skull. Ska själv söka efter det ni har sagt, Tamron 90 bla.
 
En mellanring är som ett rör som man sätter mellan objektivet och kameran. Detta gör att man kan fokusera närmare med objektivet. I praktiken är det samma sak som händer med närbildslinser, men man använder en annan metod för att få objektivet att fokusera närmare. Skillnaden mellan mellanringar och närbildslinser är att mellanringarna inte påverkar bildkvaliteten lika mycket, medan man förlorar ljus istället. Det är även så att mellanringar ger mest effekt med korta brännvidder, medan närbildslinser ger mest effekt med långa brännvidder.

En del moderna zoomobjektiv funkar "sådär" med mellanringar dock. Jag vet inte hur mycket fattningen och avstånd mellan fattningen och filmplanet påverkar sånt, men även med en väldigt tunn mellanring (12mm) så försvinner fokus in i själva objektivet vid i stort sett alla brännvidder utom 70mm på min Nikon 18-70.
 
Hejsan!

Helst ska inte objektivet kosta mer än 3 tusenlappar.
Detta ligger i den prisklass du angett
Sigma EX 50/2,8 DG Macro 1:1 för Canon
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=667665

Själv skulle jag väntat och sett om
Canon EF 100/2,8 USM Macro 1:1
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=232104
kommer att gå ner i pris nu när Canon släppt sitt nya 100 mm macro

eller tittat på
Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 till Canon EOS
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=624454

Mvh Mattias
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar