Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Mörkrumteknik

Produkter
(logga in för att koppla)

gullefjun

Medlem
hej! jag letar efter en speciell teknik vid mörkrumsarbete ( svartvit foto). Man använder en teknik där de svarta partierna blir svarta och de vita partierna blir vita sedan när man framkallar. För när man gör som vanligt blir de svarta partierna vit och de vita svart. Det blir en sån cool effekt och jag vill prova detta, men kommer inte ihåg hur man gör. Ni kan också tipsa om ni vet någon annan teknik som gör att det blir coola effekter när man framkallar foton. En annan teknik som jag undrar om någon av er har provat är att efter att man har lagt bilden i framkallaren och före fixet. Har ni då knäppt på vanligt ljus i en sekund och sedan knäppt av igen och sedan lagt i fixet. Har hört att det ska ge en spöklik effekt, och undrar om det är sant? Vill helt enkel göra lite ovanligare bilder och inte bara det vanliga. Så tipsa gärna om andra roliga tekniker som gör framkallning av foto lite roligare :)

mvh/malin
 
Är ingen fena på alternativa tekniker men det första du frågar om är att du ville förstora negativet utan att få en positiv kopia, rätt?

Har för mig att jag sett sånt "negativ"-papper någonstans på nätet. Säkert någon annan som kan det bättre.

Det andra du söker är solarisation, dvs "ljusskada" kopian lite. Är inte inne i den tekninska biten värför det blir som det blir. Men sök på solarisation eller solarization på näter eller fotosidan.

Hittade en förklaring här: http://www.cchem.berkeley.edu/wljeme/Chapt5.html

mvh

Jacob
 
Om det är solarisation du menar så får man inte den färdiga bilden direkt när du belyst extra under framkallningen utan den mörka bild du får fram då ska sedan kontaktkopieras mot ett annat fotopapper i vått tillstånd.

"Negativet" man får fram efter att ha belyst extra i framkallaren ska vara mycket mörkt men ändå ha kvar linjer och konturer som kan ses när man håller upp den mot ljuset. När den sköljt färdigt blöter man ett nytt, oexponerat fotopapper i någon minut i vatten och valsar sedan ihop bilden med papperet med bild/emulsionssidorna mot varandra. Med negativet överst läggs de hopvälsade paperena på förstoringaapparatens bottenplatta och man belyser nu med ljuset från apparaten. Det understa papperet framkallas sedan som vanligt och då har du den färdiga solarisationsbilden.
 
Andra enkla tips:

Olika typer av raster, smörpapper,genomskinliga tygvävar etc kan läggas över fotopapperet vid kopieringen för att åstadkomma olika effekter. Finare, transparenta raster kan läggas i sandwich med negativet också. Bara att prova sig fram och experimentera med olika negativtätheter/kontraster och se vad som pssar bäst med olika typer av raster, även vilka pappersgradationer/filtreringar som blir bra.

Att använda en nylonstrumpa uppspänd över en ram och hålla mellan optik och avmaskningsram vid belysningen (röra lite hela tiden) ger softade bilder och lite överstrålningseffekt. Lite kontrastrikare negativ passar bäst med detta men man får prova sig fram.

Prova även att kopiera diapositiv på svartvitt fotopapper som sedan kontaktkopieras mot ett annat fotopapper. Ger också lite ovanliga bilder. Även här får man prova vilka pappersgradationer/filtreringar som passar bäst. men vid kopieringen av diapositivet bör inte variabelkontrast-papper användas utan vanliga graderade.
 
Tack så mycket för alla bra och smarta svar/tips! :D Så det är inte på det här sättet vid solarisation?: "Tillvägagångssättet är i sin enklaste form följande, en delvis framkallad svartvit bild belyses ett litet ögonblick och fortsätts framkallas. Då framträder en positiv och negativ bild samtidigt."
 
Om du vill ha en mycket mörk bild (vilket det ska vara) med konturer och detaljer som inte syns så bra annat än om man tittar i hyggligt ljus, då behöver du inte kontaktkopiera. Men man kan ju experimentera med att få en inte så mörk bild vid belysningen i framkallaren och då funkar det givetvis med det. "Äkta" solarisation ska dock kontaktkopieras efter framkallningen av den i framkallaren belysta bilden.
 
Nej kontaktkopiera kan man göra utan att solarisera. Men den solarisationsteknik man oftast använder innebär att man kontaktkopierar den första bilden man får fram.
 
Besserwisser...

Det man gör i mörkrummet är väl tekniskt sett Sabattiereffekt? Solarisation uppstår när man överexponerar film något djävulskt, typ fotograferar solen?
 
"Prova även att kopiera diapositiv på svartvitt fotopapper som sedan kontaktkopieras mot ett annat fotopapper. Ger också lite ovanliga bilder. Även här får man prova vilka pappersgradationer/filtreringar som passar bäst. men vid kopieringen av diapositivet bör inte variabelkontrast-papper användas utan vanliga graderade."

Tack för alla lärorika svar! väldig nytta man har av det! :D

nu undrar jag bara vad du menar med diapositivt. tacksam för svar :)
 
Ett diapositiv får man när man fotograferar med vanlig diapositiv film, Typ Fujichrome, Ektachrome m.fl. Det är färgdiapositiv och visas med projektor på duk i vanliga fall. Finns även svartvit diapositiv film (kanske inte längre?).
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar