Lysrör orsakar metameri
Problemet med lysrör är inte enbart att färgerna kan vara förskjutna så att du måste justera vitbalansen. Det större problemet är något som kallas metameri och det slipper man med glödlampsljus/dagsljus. Orsaken är, precis som några redan har varit inne på, spektralkurvan för ljuset.
Glödlampsljus och dagsljus innehåller alla våglängder, men glödlampsljuset exempelvis är förskjutet åt det gula hållet. Detta är som sagt lätt att åtgärda med vitbalansen. Lysrör kan fås att ge ett samlat ljus som efterliknar glödlampsljus och ännu bättre, kan tyckas, det kan ge ett mera vitt ljus, varvid man slipper justera vitbalansen. Men fastän det sammanlagda ljuset i lysrörsljus är vitt, så består den inte av alla våglängder. Det innebär att alla färgnyanser inte kan återges. Problemet är alltså inte att de inte återges korrekt, de återges helt enkelt inte alls. Därför "ersätts" de av någon närliggande färg.
I praktiken blir resultatet att flera färger ser ut att vara samma färg. Exempelvis kan det vara så att gulgrönt, blågrönt, turkos, lime, alla gröna nyanser ser ut att ha en och samma gröna nyans. Olika färger (kulörer) ser alltså ut att vara av samma färg - metameri.
Om du betraktar ett tryckt material med olika färgnyanser i lysrörsljus så kan du råka ut för metameri; två ytor med olika gröna nyanser ser ut att vara av precis samma kulör. Då räcker det att du förflyttar dig till en annan ljuskälla som innehåller alla våglängder (dagsljus, glödlampsljus), så kommer du att se att ytorna hade olika kulörer. Detta eftersom de olika nyanserna finns ju där, de reflekteras bara inte p.g.a. ljusets karaktär.
Om du däremot fotograferar i lysrörsljus så lagrar du olika nyanser som en och samma nyans på bildfilen. Då fungerar det inte oavsett vilket ljus du betraktar bilden i eller oavsett hur mycket du justerar vitbalansen. Detta eftersom informationen, om att kulörerna egentligen är olika, den finns inte där.
Jag hoppas att min något omständiga förklaring inte rörde om det ännu mer, utan istället kunde bringa lite klarhet i färg-/ljusläran.