Icke då! XMP är standardiserat som ISO 16684. Vem som helst som vill kunna läsa XMP kommer att kunna göra det även i framtiden.
Du har alldeles rätt i detta och den annars påläste Micke har faktiskt fel just i detta. Jag vill också påpeka att XMP idag är väldigt viktigt för allt större användargrupper och är mycket komplext och anpassningsbart. XMP innehåller en mängd namnrymder som exv. Dublin Core (biblioteksstandard) som bl.a. går att se i Windows-filinfo under "Egenskaper" - "information". ITPC som är tidningsvärldens gamla metadatastandard, Photoshop har med en del element i egen namnrymd och det finns exv. massor av EXIF-data under den namnrymden. Vid sidan av det så skapar man sina egna som man behöver eller vill ha.
Det fotografer märkligt nog ofta inte vet är att XMP är jättetsort och precis det som världen behöver just nu i dessa tider av automation. De som inte tror mig kan ju googla på exv. "DAM systems supporting XMP". DAM är en akronym för Digital Asset Management.
Om man skapar ett dataschema i XMP i ett DAM-system kan man mappa exv. innehållet i en traditionell SQL databas till det och blåsa ner alla data man vill från den ner i vilken XMP-kompatibel bild som helst (betyder att man kan skriva in XMP i själva filerna exempel på sådana är JPEG, TIFF och DNG men även vissa PDF-format)). Man kan dessutom koppla detta data till vilken annan filtyp som helst med som inte är XMP-kompatibel genom sidecar-filer med samma namn som huvudfilen.
Det här är faktiskt fantastiskt bra för sedan kan DAM-systemens automationsflöden styras bara genom enkla uppdateringar i bildernas och dokumentens metadata. Dessa metadata indexeras sedan av systemets indexderingssystem som i sin tur styr automationslogiken. Indexsystemet bygger en indexdatabas av allt detta metadata och innehållet i dokumenten dessutom och den databasen läses sedan av webbapplikationer och appar när användarna söker i databasen.
Genom exv. FotoWares system (eller andra DAM-system) som är standard på många dagstidningar och veckotidningsförlag idag och i en snabbt stigande numerär av annan verksamhet som har behov inte bara att hålla ordning på en massa bilder utan att även kunna göra hela företags- och organisationerns hela organisationer transparenta så kan man idag i de fall man vill både automatisera och effektivisera hela organisationens inre liv med XMP-automation. Man kan dessutom göra allt man vill av organisationens digitala resurser sökbara i ett enda sammanhang rakt över och göra detta data tillgängligt både internt och externt på Internet.
Det här gör vi sedan ett par år på Stockholms Stadsmuseum i Digitala Stadsmuseet och allt detta data är tillgängligt även för de som vill utveckla appar med stockholmarnas historiska bilder via enkla http-anrop mot digitalastadsmuset.stockholm.se.
Det är f.ö. vi på Stadsmuseet som fått FotoWare att göra DNG-flödena riktigt effektiva och användbara. Museet hade redan innan jag blev anställd för 5 år sedan standardiserat på DNG som RAW-filsformat. I de bildinläsningsflöden vi har idag skickas en DNG-bild in med grundläggande metadata i systemet. Den får ytterligare metadata på sig automatiskt innan DNG-filerna lagras ned i vårt s.k. basfilsarkiv. Om ni kommer ihåg vad jag skrivit tidigare så kan man bädda in en slutbehandlad JPEG i DNG-filen om man vill och det gör vi.
I det andra steget av automationsflödet bryts denna inbakade av fotografen slutbehandlade JPEG-bilden ut av FotoWare och läggs i vårt s.k. leveransfilsarkiv med JPEG-bilder i hög kvalitet och i full storlek med alla pixlar. I tredje steget skapas så kallade skissbilder med 1280 pixlar på långa sidan och de är till för en del äldre applikationer vi fortfarande använder.
Så att säga att ingen bryr sig om XMP är verkligen inte sant. Det är väldigt viktigt idag och i takt med att tidningarna kroknar så är det de gamla tidningssystemstillverkarnas nya tillväxtmarknader och de finns idag i alla typer av branscher för alla sitter idag med massor av bilder och andra filer som de håller på att drunkna i om de inte gör något.