Hej!
Jag fotograferar mycket i svagt, för att inte säga extremt svagt ljus. Ofta i form av eventfotografering där jag till exempel skall flyta runt i en fest- eller middagslokal och fånga människor belysta av levande ljus.
Som för all fotografering handlar det mycket om vana - vana att hålla kameran stilla (det är verkligen en träningssak), vana att tajma både sina egna rörelser och andras, vana att bedöma hur motiv rör sig (och när de är stilla), om hur man tar stöd överallt där man kan och om att bedöma det lilla ljus man har att jobba med.
Men det är också en genre av fotografering där det verkligen hjälper att ha bra utrustning. Du vinner mycket på ljusstarka objektiv (som är mycket dyra), du vinner på att ha en småbildskamera (fullformat), du vinner på att ha stabilisering och ibland kan man ta hjälp av enbensstativ.
Du kan fota med en ganska enkel kamera - jag tog den här typen av bilder redan med Nikon D200 som med dagens mått mätt var rätt usel i svagt ljus. Men då får man dålig utdelning med många, många misslyckade bilder och relativt låg teknisk kvalitet på de som man lyckas med. Med dagens grejer blir det bättre utdelning och lite högre kvalitet på de bilder där man lyckas.
Men en sak skall sägas direkt: Att fota i svagt ljus sänker alltid den tekniska kvaliteten på bilderna jämfört med att fota i bättre ljus - ingen utrustning eller vana kan kompensera för den enkla grundsanningen. Men ofta kan man med lite träning och bra grejer få helt acceptabla resultat.
Behövs småbild/fullformat? Tja, det beror förstås på budgeten, men jämför du en modern småbildskamera med en aps-c-kamera av samma generation så ger den ungefär ett steg till. Vilket innebär halva slutartiden, vilket ibland är skillnaden mellan en hyfsad och en för suddig bild. Som alltid - utrustning kan aldrig garantera ett bättre resultat, men den kan förbättra oddsen och förbättra utdelningen (andelen lyckade bilder).
Kan du få ihop det budgetmässigt så är det ideala en utrusning med småbildssensor (fullformat), ljusstarka objektiv (f/1,4, f/1,8, f/2, f/2,8), gärna stabilisering (i kameran eller i optiken). Plus ett enbensstativ, de gånger man kan använda ett sådant är de en enorm hjälp.
Blir det för trångt budgetmässigt, börja med en aps-c-kamera, men se till att få tag i ljusstarka objektiv och gärna ett paket med stabilisering.
Oavsett vilket, sedan är det bara att träna, träna och åter träna ...