Annons

Leicafotografer, Tips önskas.

Produkter
(logga in för att koppla)
Vilken Leica som helst duger ju egentligen..... Fast visst har de nackdelar. Man hamnar liksom utanför på något sätt.....Inga långa utläggningar om döda pixlar, inga spännande diskussioner om batteritider, inga resonemang om långtidsförvaring, jag menar vad finns att säga om välfixade och välsköljda negativ i pergamynfickor?? "De håller sig fruktansvärt länge".....jaha, så var det ämnet uttömt...
Inga livgivande diskussioner om brusigheten, inget om damm på sensorn o.s.v. o.s.v.
Man känner sig utanför helt enkelt, man får gå där och fotografera i stället....
Usch ja....suck.
Men kan du stå ut med en sådan tillvaro så - kör hårt!
Us
 
Men Ulf, är du helt omedveten om sextitalet sjuka debatter om skärpa. Leicafotografer mobbade ut alla andra utom möjligen Contaxägare. Inget annat än Leica dög.

Jag behöver fortfarande bara trycka på en knapp hos min Leicatokige far så börjar han prata om kornskärpa, kantskärpa, mjuk teckning, färgkorrigering, svärta, blankplåtar, mätsökarens mätbas etc etc. Ibland går han till Leicaklubben i Malmö och har orgier i Leicaprat.

Min pappa har två olika 35/2 - en för dia och en för svartvitt. För enligt leicareligionen så är det skillnader mellan olika 35;or och de ska vara olika lämpliga till olika filmer.

Visst har den hetska tonen från 60-talet klingat ut, men du kan säkert hitta massor av människor som gärna hellre pratar om Leica än fotograferar.

/magnus

PS. Ni vet väl att man alltid ska köpa tre ex av varje ny Leicamodell. En att använda (försiktigt), en att ställa i vitrinskåpet och en som aldrig plockas ut kartongen utan direkt stoppas i kassaskåpet.
 
Jodå, visst känner jag till det där men när jag själv var mest aktiv med Leica (60 och 70-talen ja, kanske litet på 80-talet också) så var jag inte med i någon fotoklubb, internet var inte uppfunnet så jag kunde inte käfta med någon i LUG
(Leica Users Group om någon till äventyrs inte känner till det).
Så jag fick vackert hålla till ensam med min kamera och mina Tri-X rullar. Och fotografera då.
Stor eller större delen av alla Haga-bilderna kom till då - bland annat. Utan skärpediskussioner, det var en sorglig tid.....men produktiv förstås....;-)).
Nä, jag ledsnade inte på Leica (eller Canon-VI).
Det råkade bara bli mellanformat - och på den vägen är det fortfarande. Och det är som jag ser det det enda alternativet - till Leica alltså.
Us
 
Senast ändrad:
Fick svar på den M6 Titan jag hittat. Den är mint i kartong. Han vill ha 20´.
Känns lite väl mycket att börja med.
Vill gärna ha en med inbyggd ljusmätare.

A
 
Anden skrev:

Vill gärna ha en med inbyggd ljusmätare.

Tidiga M6:eek:r (de som är märkta Leitz och inte Leica eller som det står M6 i stor text på) är inte så dyra och kan fås för 10-12 kkr.

M5 har också inbyggd ljusmätare men armen som fäller ner mätaren kan strula.

M4-P är precis som en tidig M6:a men utan mätare, alltså med ramar för 28 och 75 förutom de vanliga 35/50/90/135

M4-2 är en M4 men nyare och med möjlighet till winder.

TTL-blixtfunktionen klarar man sig nog ofta utan. Inte många köper M-kamera för att fotografera med blixt.

Jag tycker också att det är ett val att göra mellan att köpa en M-kamera för ägandets(samlandets) skull eller för att den ska användas. Jag skulle inte köpa en i perfekt skick utan hellre en som är normalsliten och med bättre pris.
 
Jag kan starkt rekommendera Cosina/Voigtländers Leica-gluggar! Har själv en Super Wide-Heliar 15mm, som jag använder på ett M3-hus. Och den gluggen är vida överlägsen den fruktansvärt dyra Hologonen. Om ni tycker 15mm är alltför extremt så har man nu även kommit ut med en 35:a, som har en mycket stor öppning - Nokton 35mm 1:1,2 Den kostar bara US$879 på BH Photo!

http://www.cameraquest.com/voigtlen.htm

http://www.voigtlaender.de/cms/cms_...OpenForm&l=d&cat=Classic-Collection Objektive

Shogun
 
Mekaniskt gar inte Voiggtländer-objektiven samma fina finish som Leicagluggarna men de är robusta och fina optiskt.

Jag har bara använd 12mm och 15mm, men de är super. Testar som jag läst ger också bra betyg åt objektiven.
 
Har använt Leica sen 60 talet M2-M3-M4-M4P-M5
Och 21 mm,28mm,35mm,50mm,90mm,200mm,400mm.
Med alla varianter av gluggarna.Bla Noctilux 1,0
Contax är bättre. Köp inte Leica kolla servisekostnaden vid ev behov!
 
Jag jobbade med en Contax G2 och 16mm Hologon under en tid, men vi kom aldrig riktigt överens. Så jag sålde den. Fast om jag idag var intresserad av en ny Range Finder kamera så skulle det nog bli Voigtländers Bessa, som är ett mycket prisvärt alternativ till Leican.

Liksom du "dryfly" så har jag jobbat med Leicor sen sextiotalet. Köpte min första 1962 och har nu fyra stycken kvar. Fast den nya Bessan är nog en bättre nybörjarkamea för den som är ovan med Range Finders.

Shogun
 
Så du menar att alla som hävdar att Leica är bättre har fel, och du har rätt ??????

Var och en må vara salig i sin tro :)
 
alf109 skrev:
Så du menar att alla som hävdar att Leica är bättre har fel, och du har rätt ??????

Var och en må vara salig i sin tro :)



Det är nog så att det lätt blir lite masspsykos när lecabacillen släpper till, speciellt kraftig var nog symtomerna under -70 talet,,

Dett är väl så att dessa prylar är lite specialiserade och uppmanar/triggar till ett visst handhavande/fotande. En större "Leica,Subkultur" som uttmärkt sig genom tiderna, alltså;)


/Niclas,
 
Niclasfoto skrev:
Det är nog så att det lätt blir lite masspsykos när lecabacillen släpper till, speciellt kraftig var nog symtomerna under -70 talet,,

Dett är väl så att dessa prylar är lite specialiserade och uppmanar/triggar till ett visst handhavande/fotande. En större "Leica,Subkultur" som uttmärkt sig genom tiderna, alltså;)


/Niclas,

Långt in på 60-talet var Leican det givna valet för nyhetsfotografer. Sen kom den första SLR-kameran, som bröt tystnaden. Leicans tystnad! Istället blev det ett fasligt slamrande på presskonferenserna och Leicans diskreta och tysta charm kunde inte längre göra sig gällande i den nya konkurrensen. Själv drogs jag med i SLR-hysterin och kompletterade min Leica M3 med ett Visoflex spegelhus. Skaffade också ett rejält teleobjektiv, något som en en vanlig range finder inte tillåter. Det var ett 400mm Novoflex med skärpekontrollen i ett pistolgrepp. Kände mig mycket proffsig och tuff med mitt nya "vapen". När Leica i sinom tid släppte sin egen första spegelreflex så hade tiden redan gått om dom. Nikon hade tagit över ledningen inom proffsmarknaden.

Idag är väl dom gamla Leicorna mest värdefulla samlarobjekt. Och japanska uppköpare åker runt i världen och erbjuder överpriser. Dom nyare Leicorna är man dock ointresserade av. Kamerorna måste vara tillverkade innan Leica blev ett kommersiellt aktiebolag, som främst drivs av rent profitintresse med mindre perfekt montering i låglönelandet Portugal.

Shogun
 
Ni hart väl sett den nya Contaxen? Att Contax satsar på en analog M-konkurrent kan ju verka märkligt, men det finns nog en digital variant bakom hörnet.

Serviceaspekten är en viktig fråga som någon nämde. Att serva ett Leicaobjektiv är orimligt dyrt genom Leica. Man får låta hemförsäkringen betala eller hitta en liten billig verkstad.

Men att renovera M-hus så att de blir som nya är inte så dyrt och säkert ett medvetet sätt av leica att hålla kvar kunderna och locka nya unga.

Att kombinera ett renoverat hus med nya eller ganska nya Voigtländerobjektiv är nog den tryggaste kombinationen rent ekonomiskt. Låg värdeminskning och liten reparationsrisk. Tappar man prylarna är det en annan sak och då täcker ju ändå försäkringen.

CL och CLE är för all del förnuftigt ekonomiskt, men man förlorar ju den riktiga magiska leicakänslan.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.