Annons

Ledtal / bygglampor.

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag har inga exakta siffror i huvudet, men det krävs inte mycket blixt...

Tänker man tvärtom, dvs att du ska ersätta blixtar med bygglampor krävs det flera tusen watt. Ibland ända upp emot 3-5000W...

/PW
 
Hej

Ljuset från en halogenlampa mäts i lumen. En 500W lämnar 9000 till 9900 beroende på fabrikat. Ledtalet på en blixt är ett hjälpmedel för att räkna ut vilken bländare som man skall använda vid ett visst avstånd mellan blixt och motiv. Jag vill minnas att det var så här: Ledtal 30/2m=15 använd bländare 16 vid 100 ISO. Pre TTL-mätning! Lite som att jämföra äpplen och päron m.a.o.
Ett sätt att lösa Din fråga är ju att sätta ett gråkort eller liknande två meter från lampan mäta vilken bländare Du får vid ISO 100 och sedan räkna baklänges om Du förstår vad jag menar

Mvh

Leif
 
Problemet är ju att blixtens korta brinntid gör att den enbart påverkar bländaren.
Kör du blixten på 1s o f11 eller 1/125 o f11 få du samma exponering.

Lampan brinner hela tiden så den påverkar både tid o bländare.
Kör du lampan på 1s o f 11 eller 1/125 o f11 få du en skillnad med sju steg i exponering.

Observera även att lampan kan du köra på hur korta tider du vill om ljuset räcker till, men blixten kan inte köras på kortare tid än kamerans synktid, vanligtvis 1/125-1/250s.
Sedan så ger blixtar betydligt trevligare färgtemperatur än ex bygglampor.
 
Med en vanlig SB-24 kan jag använda en blixtsynktid på 1/250 och f/22 om jag har min normal på (ledtal 40). Har jag mina 500W bygglampor, brukar jag max kunna köra 1/60 och f/4 (2 lampor). Det motsvarar en skillnad på 7 bländarsteg. Det här är ingen riktig jämförelse, som Leif sa är det som att jämföra äpplen med päron, bland annat då slutartiden i princip inte spelar in i blixtljusmätning förutom när det gäller synctiden.

edit: exemplet gäller i mörker..
 
men man kan iaf säga att det inte behövs speciellt mycket för att blixten ska lysa mer än bygglamporna... tack för svaren.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.