Annons

Landskapsbilder - Snabba/enkla tips till nybörjare??

Produkter
(logga in för att koppla)

jevi23

Avslutat medlemskap
Jag är en första klassens nybörjarfotograf! Som 100-poängsprojekt i gymnasiet (åk3 naturvetenskaplig inriktning)har jag valt att "lära mig fotografera".

Så nu tänkte jag höra med er som är lite mer "proffs" på området:
Hur och vad ska man tänka på vid landskapsfotografering?
(Tex bländaröppning, ISO, slutartid osv)
Hur gör man för att på bästa sätt fånga de starka höstfärgerna?

Vore jättesjyst om ni ville hjälpa mig på min "väg att bli en bättre fotograf"!!:)
(Använder mig av en Nikon D300 i min fotografering)

Massa tack på förhand!!
 
Du ville ha snabba enkla tips, så jag skjuter från höften och delger det jag lärt mig.

Använd stativ och prioritera bländare istället för slutartid. Du vill ha en så liten bländare som möjligt (22, 32 osv) för att få så mycket som möjligt skarpt genom bilden.

Fokusera ungefär en tredjedel in i bilden.

Använd ett så lågt iso-tal som möjligt (50-100).

Fota tidigt på morgonen när ljuset är som bäst. Färgerna skulle jag nog labba med i photoshop om jag kände att det behövdes.

Kom ihåg att tänka för-, mellan- och bakgrund i bilden. Jag har hört att man oftast missar på förgrundsbiten och inte har något som leder in ögat i bilden.

Så, det var mina tips. Jag ska tillägga att jag inte egentligen håller på med just landskapsfotografering, så du kanske vill invänta fler svar, men samtidigt tror jag du kan lita på det jag säger.

Ha en bra helg!
 
När det gäller inställningar beror det lite på motiv. Längre slutartider passar bra om man vill ha rörelse i sin bild. Har du t ex 1 sekund eller mer så kommer löven få rörelseoskärpa och det ger en känsla av blåsigt väder. Snabbar slutartider så fryser du lövens rörelse och då ser det ut att vara en vindstilla dag. Längre slutartider får också vatten att bli mjukt, t ex hav eller vattenfall. Exakt vilken tid får man experimentera sig fram. Tag några bilder med olika slutartid och se vad som händer men t ex det lilla vattenfallet.

Vilken bländare beror på vilket skärpedjupt du vill ha. Vanligast är nog liten bländare t ex f16. Lägg skärpan 1/3-del in i bilden för att få störst skärpedjup. Ibland passar stor bländare bäst för att få för eller bakgrund oskarp för att tydligare framhäva huvudmotivet.

När det gäller ISO så kör jag så lågt som möjligt av standardvärdena för att få så lite brus som möjligt.

Övrigt så kör jag med stativ, trådutlösare och spegeluppfällning för bästa resultat, speciellt vid lite längre slutartider.

Andra saker som är bra är polfilter som tar bort reflexer och gör att man får mustigare färger och en blåare himmel. Tonat gråfilter (överdel tonat och underdel ej tonat) för att jämna ut stora skillnader i ljushet, t ex om himmeln är ljus och marken mörk. Gråfilter som gör att det släpps in mindre ljus i kameran. Bra att ha om man vill ha längre slutartider om det är ljust ute och man vill ha t ex mjukt vatten.

Har du ett bibliotek i närheten, så kanske det finns en bok att låna i landskapsfotografering. Det gör inget om boken är äldre och de då och då pratar om film. Sättet att fånga ett landskap är samma oberoende om man har film eller sensor.

/Gunnar
 
Tack för väldigt snabbt svar!:)

Tror absolut att dina tips kommer var användbara, så ska försöka gå ut och fotografera lite i helgen!

Stämmer nog bra med att morgonen är en bra tid att fotografera på. Har redan försökt fånga några fina bilder med dimma och soluppgång.

Trevlig helg och tack igen!

Jag välkommnar självklart fler tips och ideer angående landskapfotografering =)
 
Boken Understanding exposure av Bryan Peterson kanske kan vara något att titta närmare på. Den belyser fotografering ur olika aspekter med avseende på exponering, ofta med landskapsbilder som exempel.
 
Det där med slutartiden oc hur den påverkar om det ser ut att blåsa eller vara vindstila var intressant - det ska jag absolut testa!
Har faktiskt en bok hemma, men den är specialiserad för just Nikon D300, vilket gör att det inte står så allmänt om foto.Så en "oberoende" bok så att säga är nog bra för lite bättre förståelse.

Tack för alla svar:) Jag hör av mig om det är något jag undrar!
 
Rekognisera ett antal platser i förväg där det kan bli bra bilder. Sedan en morgon eller kväll när ljuset är rätt kan du snabbt ta dig till rätt ställe och få en bra bild. Så brukar jag göra när jag fotar i närområdet där jag bor. Ibland kan jag återvända till ett ställa ganska många gånger innan jag tar med mig mina tyngre kameror med stativ.
 
Vidvinkel!

Mitt tips är använd vidvinkel för att få djup i landskapsbilden, gärna brännvidder nånstans mellan 10 och 20mm.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar