Annons

Laddning av NiMH-batterier

Produkter
(logga in för att koppla)

The Tor

Aktiv medlem
Jag har en Uniross X-Press 300 laddare och Uniross NiMH batterier till min blixt.

Batterierna laddar ju ut ganska fort om man inte använder dom så nu undrar jag; kan jag låta laddaren och batterierna sitta i väggen hela tiden?

Jag har läst och hört så mycket olika åsikter om det här men hur ska det egentligen vara?
 
Batterier och laddning...

Du har länkat till två olika batterityper; - De som medföljer laddaren är av den nya NiMH-typen med låg självurladdning, till priset av ngt lägre kapacitet, och de separata batterierna, som är av den äldre typen som tappar snabbt.
Så mitt råd är att försöka köpa fler av den moderna versionen, så slipper du ha laddaren inkopplad hela tiden.
Laddaren kan jag f.ö. inte bedöma, utöver att man säger att den övergår till underhållsladdning vid laddtidens slut. Det kanske finns oberoende tester i ngn tidning (ex-vis Ljud&Bild, men jag är inte säker.)

Sålunda, jag repeterar:
Välj de moderna batterierna, så kanske du hinner använda dom innar de är självurladdande! ;-)

/prylnissen
 
För att förtydliga. Första länken går till den laddaren som jag har och den andra länken går till dom batterierna som jag har.

Även om batterierna är c:a 1 år så är dom inte uppladdade speciellt många gånger så det känns dumt att byta ut dom redan. Så frågan kvarstår antar jag: Kan laddaren med batterier sitta i vägguttaget hela tiden?
 
Vad jag vet skall inte NiMH batterier underhållsladdas. De skall laddas upp helt och laddas ur helt med jämna mellanrum. Om de småladdas förlorar de effekt och tar slut ganska fort pga av den sk minneseffekten. /FW
 
frwe skrev:
Vad jag vet skall inte NiMH batterier underhållsladdas. De skall laddas upp helt och laddas ur helt med jämna mellanrum.
Jag blir inte klok på vad som gäller!
På Cyberfoto skriver dom:
"De har ingen minneseffekt och behöver därför inte laddas ur innan varje uppladdning som NiCd-celler."
 
The Tor skrev:
Jag blir inte klok på vad som gäller!
På Cyberfoto skriver dom:
"De har ingen minneseffekt och behöver därför inte laddas ur innan varje uppladdning som NiCd-celler."

Ojdå. Sorry, litet fel av mig. Jag blandade ihop typerna. NiMH är mindre känsliga för småladdning, helt riktigt. De första två-tre gångerna är det bra att ladda dem fullständigt och sedan ladda ur dem helt. Sedan är det bra att någon gång då och då ladda ur dem helt innan man laddar upp dem igen.. /Frode
 
......Även om batterierna är c:a 1 år så är dom inte uppladdade speciellt många gånger så det känns dumt att byta ut dom redan. Så frågan kvarstår antar jag: Kan laddaren med batterier sitta i vägguttaget hela tiden? [/B]


Tore:
Som jag skrev i mitt förra inlägg, då jag trodde att du hade hela kitet som du länkade till, så är de nya (2100 mAh) baserade på en ny teknologi, som ger ngt lägre kapacitet, men har överlägset lägre självurladdning! - Så låg att man kan närapå strunta i att underhållsladda dom (10%/år att jämföra med 20-30%/mån för den "gamla" typen!)
Det innebär att dom nya kan ge närapå samma möjligheter till "Stand-by"-batterier som alkaliska engångsbatterier. Jag har själv flera set om 4 st av den gamla typen NiMH som används bl.a. till mina blixtar; - men jag har börjat fasa ut dom, till förmån för den nya typen.

Vad gäller laddaren, och underhållsladdning, så skriver Uniross att den har den funktionen, så om man tror på dom, så är svaret Ja, du kan låta laddaren sitta i hela tiden, även om jag skulle vara lite försiktig. Det var därför jag nämnde tester av oberoende organ. Jag undrar oxo vilken av NiMH-teknologierna som laddaren isf. är optimerad för!

Jag vill minnas att batterier har diskuterats tidigare här på Fotosidan, så gör en sökning. Jag minns oxo att det fanns några mycket kunniga medlemmar, som bidrog.

Mvh,

/prylnissen
 
Jag har läst många batteritrådar här på Fotosidan men jag blir inte riktigt klok eftersom det finns så många olika åsikter om hur man skall göra. Även experterna motsäger ju varandra.

På Battery University skriver man:
"Do not leave battery in charger for more than 2 days because of memory."

Och på Cyberphoto skriver dom att batterierna inte har något minne. ???
 
Tor:
Nedanstående hämtat på:
http://www.batteriforeningen.a.se/Laddning_NiCd-NiMH.html

Citat:
"Underhållsladdning (trickle charge)
Denna laddningsmetod är vanligast förekommande för knappceller och högtemperaturceller. Det innebär att batteriet kontinuerligt laddas för att kunna lämna spänning vid ett spänningsbortfall, t.ex som back-up i en dator eller som nödljusbelysning.

Kontinuerlig laddning rekommenderas ej för NiMH-celler." (Som Frode skrev!)

Batteriföreningens medlemmar är en stor del av de företag som har lång erfarenhet av dessa batterityper.
Mvh,
/prylnissen
 
Jag undrar om batterierna verkligen laddas om jag låter dom sitta i laddaren? Lamporna som indikerar att batterierna laddas slutar lysa när batterierna är fullladdade och sedan tänds dom inte igen. Jag får testa att låta dom sitta kvar i väggen några dagar och se om dom funkar.

Läger är hur som helst ohållbart. Som jag upplever det nu så tappar dom 100% av sin kapacitet på en vecka vilket gör att dom nästan aldrig är laddade när jag behöver dom. Speciellt med tanke på att det tar 11 timmar att ladda dom.
 
Hej Tor.

Din laddare Uniross X-Press 300 terminerar laddningen på tid, 8 h enligt Cyberfoto, dessutom kan den bara ladda parvis, detta är den allra enklaste form av laddare och bör helst undvikas helt.

Detta låter inget vidare om man är mån om sina celler.

En bra batteriladdare laddar med individuell avkänning av varje cell -Delta V är den termineringsform som brukar rekommenderas först, tidsstyrning är den senaste i raden av termineringsfunktioner som stoppar laddningen om de övriga ej fungerar som för hög Volt mm.

Antagligen är dina nuvarande celler slut.

Många celler med en uppgiven kapacitet av 2500mAh och mer har de senaste åren visat sig vara mycket känsliga och laddar ur sig helt redan efter bara nån vecka, precis som du beskriver, detta gäller i stort sett alla fabrikat,

En cell som jag kan rekommendera är trots det jag skrev MAHA 2700 mAh, om du är i behov av det mesta möjliga, den har visat sig vara mycket driftssäker.

prylnissen rekommenderade celler av LSD typ (Low Self Discharge) vilket jag också gör överlag.
De är överlägsna om du inte behöver kameran var dag eller flera ggr per vecka.

De ska enligt tillverkarna behålla ca 85% av sin kapacitet efter ett år.

Sanyo Eneloop, MAHA Imedion, Varta Ready2use är några bra sorter.

Angående om du bör låta cellerna ligga kvar efter laddning så rekommenderas det EJ, en eller två dgr MAX.

Ni-MH celler ska aldrig laddas ur helt, om kameran eller blixten ej fungerar längre så har elektroniken slagit av pga låg spänning, ca 1 Volt per cell, då är det ingen fara men om man låter en ficklampa dra ut det sista ur batterierna så skadas med största sannolikhet en av cellerna pga polvändning.

Ni-MH celler har ingen "minneseffekt", det heter numer Voltage depression och Ni-MH celler har visserligen det men av betydligt mindre karaktär än Ni-Cd.

Enligt batteritillverkarna så bör man ladda i 0,1 C i 16 h för att få så många cykler som möjligt.

1C= den uppgivna nominella kapaciteten.

Anders
 
Anders.H skrev:
Antagligen är dina nuvarande celler slut.
Hur kan cellerna vara helt slut? Batterierna har alltså laddats totalt 10-20 gånger och jag har aldrig laddat redan laddade batterier. När dom är nyladdade kan jag använda dom i vad som känns som en evighet.

Jag får helt klart kolla på LSD-batterier nästa gång jag behöver nya batterier.
Tack!
 
Hej Tor.

Jag tycker att du även bör inhandla en ny laddare.

Min favorit till AA och AAA är MAHA Powerex C-9000.

Anders
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.