Annons

Laddning av batteri, sony a200

Produkter
(logga in för att koppla)

Mumin_

Aktiv medlem
Hej

Undrar om någon vet hur känsligt batteriet till sony a200 är för överladdning? Tycker det är lite konstigt laddningsförfarande:

* när dioden på laddaren slocknar är batteriet normalladdat.
* en timme efter att dioden har slocknat är batteriet fulladdat.

Lätt hänt att man glömmer eländet på. Nu skall man ju ta viss info i manualen med en nypa salt (låt inte batteriet sitta kvar på laddning när det är fulladdat, det KAN förkorta batteriets livslängd). Eller stänger laddaren av laddningen själv, jag kanske har missat något?
 
Heter laddaren BC-VM10 ??
Batteriet NP-FM55H ??

Det borde vara helt automatisk övervakning och ingen risk för överladdning.
 
Laddaren heter så men batteriet är ett NP-FM500H (inte kompatibelt med NP-FM55H vad jag har läst). Manualen jag fick med kameran är engelsk men märkligt att det inte står något om automatisk övervakning, vilket det borde vara på en sådan laddare. Tycker man.

Lite bökigt om man skall hålla reda på den "extra timmen" så att säga. Vore ju bättre med en indikation när batteriet är fulladdat och därefter stänger laddaren av sig själv. Och kokar kaffe. Och städar. Och... :)
 
Enklare laddare kör full laddningsström hela tiden, och när det gäller sådana får man passa dem. Denna laddare kör full laddström under en viss tid (cirka 3 tim för tomt batteri), och går sedan över till en lägre laddström, som "toppar upp" laddningen så att det blir fulladdat efter cirka 4 tim.

Det är inte säkert att laddaren stänger av sig då, men eftersom det i manualen står att det går att ladda ett delvis urladdat batteri så innebär detta att laddaren har någon form av mätning för att undvika överladdning.

Dessutom, eftersom den kopplar om till en lägre laddström när batteriet är i närheten av att bli överladdat, så är det inte särskilt kritiskt att stänga av den precis efter 1 timma. Det bör inte vara någon risk att glömma laddaren påslagen, men generellt gäller ju att man inte bör ladda längre än 24 timmar (såvida man inte vet att laddaren har ett "trickle charging" läge med ännu lägre laddström - för att kompensera för självurladdning (Li-Ion batterier har dock relativt låg självurladdning och brukar inte behöva detta).
 
Batteriet är av typ LiIon så den sista timmen laddas helt säkert med en konstant spänning som motsvarar den spänning batteriet ska ha när det är fullt laddat. Strömmen in i batteriet sjunker under den sista laddningsfasen och när batteriet till slut uppnår laddarens laddspänning har laddströmmen gått ner till 0. Batteriet borde kunna sitta i laddaren hur länge som helst.
 
Laddning av Li-ion batterier

Dessa batterityper mår dåligt av värme samt att ligga fulladade (kortar livslängden). Bäst mår dom av att ligga laddade till ca 40-60%. Strax innan man skall använda kameran laddar man fullt.
 
Kanske är säkrast och smidigast att sätta laddaren i ett kopplingsur inställt på strax över fyra timmar. Om batteriet är helt slut vill säga. Annar går det nog att knåpa ihop något med en ljuskänslig diod, relä och annat krafs som stänger av strömmen en timme efter att dioden slocknat. Lite diy-pyssel är alltid roligt.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.