Annons

Lära sig fota mat?

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag fick äran att fotografera lite åt en restaurang i Malmö som skulle byta meny (för- och varmrätter) och behövde interna bilder på upplägget. Jag blev väckt 1h innan fotograferingen, jag hade aldrig fotograferat mat innan, och detta är resultatet.

(Endast 3 av totalt 20 rätter)
http://static.flickr.com/26/51308868_05270d84c3_b.jpg
http://static.flickr.com/29/51319262_aa0c6001b1_b.jpg
http://static.flickr.com/30/51323924_77ae48a8de_b.jpg

Var gärna kritiska!

Fotograferingen tog plats på en innergård då ljuset i restaurangen var för lågt, jag hade inte tillgång till någon studioblixt eller liknande så det fick bli på innergården där solen sipprade in mellan molnen och skapade ett mjukt och behagligt ljus. Jag vet att reflektionerna syns i en av bilderna men det är inte så jädra blodigt då det endast är interna bilder.
 
Fina bilder Tanner, med tanke på de förutsättningar du hade då. Men jag upplever ljuset i bilderna som lite för kallt/blått o att maten inte ser varm ut. Men du hade ju inte heller nån ljussättning för dessa bilder.

Det måste nog vara väldigt svårt att få till den där känslan när det gäller matfoto helt enkelt.
 
Efter att ha jobbat i ett antal år med reklam så kan jag säga att det finns få områden inom reklamfotografin som har så många "knep och specialare" som inom mat! Jag fotograferade glass för en av Sveriges stora producenter och fick då klart för mig att det inte ofta är glass på förpackningsbilderna utan skulpterad lera. Föreställ er att göra det själv utan resurser eller utan en 5 årig skulpturutbildning... Någon nämnde tidigare att maten inte ska ätas och det är ett bra tips, speciellt om man använder rostlösningsspray inköpt på Statoil för att få maten att se fräch ut (ett vanligt knep). Mitt tips är att inte begränsa sig för att det är mat utan att vara öppen för de lösningar som krävs plus en j-vla massa övning!
 
håller med, en mycket bra diskution, den fastnade jag för då jag har gått hotell och restaurang=) Viktigast som jag tycker är att allt på tallriken ser snyggt ut, att man har ett snyggt och jämt ljus, och att det inte är skit på brämen. Sen att självklart att allt ser så naturligt ut som möjligt.
 
Re: Rostlösning från statoil?

Jonas Barringer skrev:
Det va något nytt. Själv använde jag olivolja för att få glans i bilden och kakao blandat med olja för att få grillmärkena. Detta var min första matbild, och jag hade ingen aning om hur jag eg skulle göra, utan prövade mig fram. Kom görna med synpunkter!

http://www.barringer.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=516842

Bra tips med kakao där.

Angående din bild:

Jag tycker den ser intessant ut men stör mig mycket på oskärpan i förgrunden på maten. Hade du lagt skärpan på köttbiten närmast hade den varit mycket bättre. Att tallriken är ur skärpa gör inget alls.

Patrik
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.