Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Konstig effekt

Produkter
(logga in för att koppla)

hejamilan

Medlem
Hej,
jag vet inte om det passar detta forum, men jag har en bild om har fått en väldig konstig effekt som jag aldrig sett förut i andra liknande bilder.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2509817.htm

Jag tog denna bild av solnedgången, och jag tycker den ser jättefin ut. Men om ni märker, ännu mer när man förstör bilden, solen har tagit nån konstig åttahörnig form.

Kan någon hjälpa mig att förstå vad det beror på? Jag tror inte den handlar om upplösning eller komprimering, sedan bilden är likadan i RAW formatet.

Bilden är tagen med en Canon EOS550D med EF-S 55-250 objektiv

Ideer??
Tack
Mvh
Daniele
 
Jag skulle tippa på att det med största sannolikhet är en effekt av atmosfärisk refraktion, dvs att ljuset från solen böjs av atmosfären, dessutom olika mycket för olika delar av solskivan

Det är speciellt vanligt och tydligt när solen står lågt vid horisonten så att ljuset har mer atmosfär att gå genom innan den når kameran jämfört med när den står högre på himlen.

Se t.ex

http://www.weatherscapes.com/album.php?cat=optics&subcat=distortion

/Peter
 
Ja det där är som Peter säger en effekt av att solen står lågt över horisonten och solljuset har mycket luft skiktad i olika lager att passera för att nå kameran. De olika lagren har olika brytningsegenskaper pga temperatur, fukt och vad det nu kan vara, det får solen att deformeras. Då solen står högre har ljuset inte lika lång väg att passera genom atmosfären och då försvinner fenomenet. Det är förövrigt just det att solljuset får passera genom mycket atmosfär vid upp- och nedgång som skapar det gulröda ljuset.

Här syns fenomenet på månen, dels är den gul, men också deformerad: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2057642.htm?set=mp
 
Hej, tack för svarena.
Peter, efter jag sett de bilderna i länken, jag tycker jag haft tur med min kantig sol...

Fredrik, häftig bild!!!

/Daniele
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.