Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Konica Proline MC-1A

Produkter
(logga in för att koppla)

Christer J

Medlem
Hej

Jag hittade svärfars gamla Konica TC-X. Till den har han 2 st objektiv var det ena är ett MC-1A.

Passar detta objektiv Sony´s alpha serie?

MVH Christer
 
Tyvärr inte.

De objektiv som däremot passar till Sonys Alpha serie är samtliga Minoltas AF-objektiv, liksom även samtliga piratobjektiv med fattning för Minolta/Sonys autofokus-kameror. Objektiv från äldre, manuella Minolta-kameror passar inte heller. Alla Minolta-objektiv tillverkade fr.o.m. 1985 har Alpha-fattning, så alla dessa passar således till Sonys kameror.

Mycket väsentligt för den som vill köpa begagnade Minolta AF-objektiv till sina nya Sony Alpha-kameror är också att såväl autofokus, exponering som antiskak fungerar fullt ut. Vilket inte är fallet för något annat system på marknaden... Detta gör det fortfarande möjligt att komma över en hel del olika högklassiga begagnade Minolta-objektiv för en spottstyver.


Det som lätt kan orsaka förvirring här är ju att Konica köpte hela Minolta, och det gjordes under en kortare tid kameror och objektiv under namnet Konica Minolta, men även dessa använde Minolta/Sonys Alpha-fattning. Konicas bajonett som använts i deras egna SLR-kameror, i deras f.ö. alldeles utmärkta Konica Autoreflex-kameror, skrotades av Konica. Ganska snart upphörde Konica (tråkigt nog) med produktion av alla fotorelaterade produkter, dvs även film, fotopapper etc. Vilket de hållit på med sedan 1873! Dvs inte bara långt innan Canon, Nikon, Pentax etc. var påtänkta, utan t.o.m. långt innan Kodak fanns!

Nåväl, Konicas ledning sålde tämligen snabbt Minoltas kameraavdelning till Sony, men behöll kopiatordelen. På kontorsmarknaden är det ju inte alls lika stenhård konkurrens, priserna är inte så pressade, och det är förstås inte alls samma krav på att hela tiden ligga i forskningens framkant som när det gäller DSLR-kameror, vilka kräver high tech elektronik, bildsensorer, skärmar etc.


PS Även objektiv som det står Konica Minolta på passar - det viktiga här är att det står Minolta samt AF någonstans. Och självfallet passar också alla Sonys egna objektiv, men det torde ju vara uppenbart...
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.