Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Klantig sensorrengöring!

Produkter
(logga in för att koppla)
Re: Eeeehum...

JJ. skrev:

Frågan är väl hur känslig sensorn egentligen är?
Är det någon som lyckats "gnugga" sönder sin sensor?

Det finns nog risk för att repa den. Jag har själv bara använt gummiblåsa på min D30 men jag undrar om inte den tidigare ägaren har utsatt den för en oförsiktig rengöring. Jag misstänker nämligen att de två horisontella linjerna i utsnittet nedan är repor.

Bilden är f ö tagen mot en lampa med en nålhålslins och därefter processad med autolevels - det är ett ganska effektivt sätt att undersöka hur smutsig ens sensor är..
Jag har inte sett några spår av de förmodade reporna i "vanliga" bilder (och jag _har_ letat).
 

Bilagor

  • sensorsmuts20030904.micro.jpg
    sensorsmuts20030904.micro.jpg
    48 KB · Visningar: 1,310
Re: Eeeehum...

JJ. skrev:
Frågan är väl hur känslig sensorn egentligen är?
Är det någon som lyckats "gnugga" sönder sin sensor?


Risken att "gnugga" sönder sin DSLR sensor varierar högst betydligt beroende på vilken sensor det rör sig om. Är det en Foveon X3 sensor kan du knugga dig less utan att nått händer. Medan dom flesta CCD eller CMOS sensorerna har ett väldigt tunt och ostadigt antialiasfilter monterat precis ovanför bildcensorn. Så det som du riskerar att skada är alltså inte bildsensorn utan filtret ovanför.
Antialias filtren är ofta bara nån knapp tiondels milimeter tunt och går plötsligt bara sönder om du trycker/gnuggar för hårt = dyrt!
Själva bildsensorn i sig har ett synnerligen stadigt kvartsglas alternativt safirglas som dessutom är i princip repfritt. (typ som vissa dyrare klockor skryter med) Så för den som rengör själv och har antialiasfilter i kameran, till exempel jag själv, så gäller det att bara ta det lungt, och hellst bara blåsa men i dom fall där det inte räcker så tryck inte utan svep bara försiktigt med rengörings...ja vad du nu använder, över ytan på det tunna filtret.
Själv använder jag "Sensor Swab" som funkar perfekt, för mig i alla fall. Finns till dom flesta DSLR kamror.
http://www.tallyns.com/ccd.htm
 
Mera rengöring...

Var precis inne på zebramedia.biz och såg att de nu säljer Digi-pads (rengöringsspatlar) och Eclipse (Rengöringsvätska)! Ska nog passa på att beställa i eftermiddag...

Enligt vad jag har kunnat läsa mig till ska dessa produkter vara bra/säkra att använda till sensorrengöring!
 
Om man läser i instruktionsboken så står det att man inte ska använda luft på burk. Läste det efter att jag sprutat en massa vätska i min D60. Fick bort det med lite tops osv, det tog ett par timmar.
 
>>Ingvar, Milan och Jens

Jepp, jag får nog skaffa lite sådanadär grejjer/"pads".
För, att man får skit på sensorn lär ju hända fler gånger.:)

Tack för era svar!
 
Jag tycker det här med pads och rengöringsvätska är överskattat. Ett sätt att tjäna pengar på fattiga fotografer. Vad är det för fel på Wettexduk och en flaska Yes?
 
JJ. skrev:
Upptäckte att jag hade damm på sensorn i min 10D.
Det blev mörka fläckar och krummelurer på bilderna.
Tänkte att "bra karl reder sig själv", men...
Kollade instruktionsboken och blåste försiktigt med gummiblåsa.
Men, det största dammkornet, försvann inte.
Så jag blåste till med munnen...
Saliv kom på sensorn!!!*slår skallen i väggen*
Försökte pilla bort det med hörnet på ett linsrengöringspapper men det bara kletade ut saliven mer.*suck*
Har kollat lite andra trådar i ämnet, och dom där "padsen"...?
Kan man inte inköpa dom i, t.ex. Malmötrakten?
Eller i Göteborg?
Fast man bör kanske inte fippla med detta själv, överhuvudtaget?
Goda råd sökes av klantig, salivutsöndrande skåning!:)*ler tappert*

Jag gjorde ta mig f** likadant! Har en utkletad "prick" på min sensor nu. Vågar inte pilla med det mer nu utan undrar om någon vet nån butik i närheterna av Sölvesborg (Kristianstad, Karlshamn) som kan fixa detta?
 
Ollad sensor?

Jag läste med intresse den här tråden eftersom jag själv misstänker ett liknande problem. Som ledare på ett ungdomsläger i Skarpnäck under sportlovet råkade jag under ett oöverlagt ögonblick lämna min Canon EOS1D Mark II obevakad. Eftersom även jag har använt en nålhålslins gjorde jag nyfiken ett likadant test som Anders Gidenstam, och döm om min förvåning när jag upptäcker att även min sensor är "smutsig". Jag tycker att det hela ser misstänkt likt ett ollon? Kan det helt enkelt vara så att någon av ungjävlarna har snott kameran och ollat min sensor? Bedöm själva efter att ha tittat på min bifogade bild. Om det visar sig stämma finns risk för att jag kommer att bli olycklig.
 

Bilagor

  • ollad copy(1).jpg
    ollad copy(1).jpg
    55.6 KB · Visningar: 590
Senast ändrad:
Hahaha, det var det jävligaste! Men tror du verkligen att ungarna är så fiffiga att de begriper hur man öppnar slutaren då?
 
Spegeln menar du? Den kan dom väll tvinga upp med våld, eller så är det någon liten amatör till Canonägare som har en 20D som har koll på spegeluppfällningsmekanismen. Gymnasie***! Ska aldrig mer ta med min kamera när jag försöker lära ungarna hur man lättast häller Heinz ketchup på en vidbränd korv! Jag har tagit en ny bild med nålhålslinsen efter att jag provade med lite Gripens Aceton och en sämskskinn jag ärvt efter farmor, och det verkar inte som att skiten går bort. Det verkar faktiskt som att det grott in på något sätt. Användes verkligen bara Autolevels i Photoshop när man processade bilden? Jag kanske har gjort något fel. Känner mig ganska bedrövad för tillfället.
 

Bilagor

  • ollad_rengjord.jpg
    ollad_rengjord.jpg
    57.9 KB · Visningar: 424
Någon som vet nån butik i närheterna av Sölvesborg (Kristianstad, Karlshamn) som kan rengöra sensorer?
 
LHD skrev:
Spegeln menar du? Den kan dom väll tvinga upp med våld,
Man måste ju öppna slutaren också. Jag börjar ana ett skämt från din sida, om du inte vet att slutaren måste öppnas, men samtidigt säger att du försökt göra rent sensorn, och dessutom med sämskskinn av alla vansinnesmetoder.

Edit: Var du lite tidig med första april-skämten kanske? ;-)
 
I min kamera betyder Sensor Cleaning i Menyn att man låser spegeln i uppfällt läge för rengöring av CCD:n.
 
Makten skrev:
Man måste ju öppna slutaren också. Jag börjar ana ett skämt från din sida, om du inte vet att slutaren måste öppnas, men samtidigt säger att du försökt göra rent sensorn, och dessutom med sämskskinn av alla vansinnesmetoder.

Edit: Var du lite tidig med första april-skämten kanske? ;-)

Om det här är ett aprilskämt så var det bland de roligaste jag läst på länge :)))

/Johan
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.