Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Karnevalen i Köpenhamn / Bildspel med ljud

Produkter
(logga in för att koppla)

roger_madsen

Aktiv medlem
Fler och fler tidningar gör trevliga bildspel med ljud till sina websidor som jag blivit väldigt inspirerad av ett tag. Nu har jag äntligen kommit igång med att göra egna liknande bildspel och tänkte dela med mig av hur jag gått tillväga och vad jag använt för prylar och mjukvaror.

Jag köpte en Digitalporta Zoom H2 för ljudinspelning. Det är många som rekomenderat den och till det priset så ger den riktigt bra inspelningar. Liten och smidig så man alltid kan ha den med sig. Inga konstigheter att använda den.

Igår var det karneval i Köpenhamn och utmärkt tillfälle att inviga ljudinspelaren.

Ljudfilerna editerade jag och klippte ihop i Audacity som finns till de flesta operativsystem och är gratis. Man kan göra allt möjligt där men det enda jag har gjort änsålänge är lite fade-in och fade-out mellan olika ljudfiler.

Jag räknade ihop hur många bilder jag ville ha med i bildspelet och multiplicerade detta med 4 som är så många sekunder som jag tycker är lagom att visa en bild. Introtexten och outrotexten är också en bild som jag räknade med. Nu visste jag hur lång ljudfil jag behövde och klippte ihop lite olika ljud i Audacity.

Bildspelet satte jag till sist ihop i Soundslides. Programmet är värt sina 69 dollar men även demo versionen är fullständig men man får en liten demotext som åker förbi i början av bildspelet. Jag använder emoversionen änsålänge men det lutar åt att det blir detta proram jag kommer använda hädanefter så jag ska nog köpa det.

Importerade först ljudfilen jag skapat i Audacity till mitt Soundslidesprojekt och sen alla bildera. Alla bilder fördelas automatiskt jämt över hela ljudfilen. Det är lätt att ändra om bland bilderna i efterhand om man tycker nån bild passar bättre nån annan stans i bildspelet.

Exporterade bildspelet och laddade upp på min websida och så här blev resultatet:

http://www.rogermadsen.com/copenhagencarnival2008/

Länkar:
http://www.soundslides.com
http://audacity.sourceforge.net/
http://www.musikborsen.se/frameset.aspx?id=527761&artno=189086&fm=1

/Roger
 
Inspirerande! Och fina bilder från karnevalen. Jag har redan laddat ner ljudprogrammet, måste prova det.

Hur löste du problemet med att spela in ljud och fotografera samtidigt? Eller är det inget som "kolliderar" med den utrustning du skaffade dig?
 
Kijana skrev:
Inspirerande! Och fina bilder från karnevalen. Jag har redan laddat ner ljudprogrammet, måste prova det.

Hur löste du problemet med att spela in ljud och fotografera samtidigt? Eller är det inget som "kolliderar" med den utrustning du skaffade dig?

Jo, det är ett problem. Dels vill man ju inte ha med slutarljudet från kameran och sen ska man helst stå still också. Jag funderade först på att fästa inspelaren på min ryggsäck på nått sätt men kom sen på att ljudet blir helt snurrigt i stereo om jag springer runder hit och dit samtidigt som jag spelar in.

Jag stannade helt enkelt upp nån minut då och då och spelade in lite och fortsatte sen fotografera. Är inte ett så stort problem tycker jag men man kan ju missa nån bild när man står där och spelar in och inte har kameran redo.

/Roger
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.