Annons

Köpa kameraprylar..

Produkter
(logga in för att koppla)

viadirekt

Aktiv medlem
Känner ni till någon sida som påminner om till exempel http://buggy.no-ip.com/ dvs. En sida som visar de billigaste produkterna.. Fast kamerasaker istället för datorkomponener. :)

Tack för hjälpen..
 
Senast ändrad:
Det kanske beror på att en sådan sida skulle inkränkta på patentet EP 1238354:A METHOD AND SOFTWARE ELEMENT FOR ADAPTATION OF INFORMATION

Man borde kanske maila den unge upphovsmannen för "buggy.no-ip.com" att han kanske riskerar miljonskadestånd om han inte köper en licens för sin hemsida han knåpat ihop, nuförtiden måste man betala och be om lov om man försöker vara innovativ när man skriver instruktioner (datorkod).
 
steelneck skrev:
Det kanske beror på att en sådan sida skulle inkränkta på patentet EP 1238354:A METHOD AND SOFTWARE ELEMENT FOR ADAPTATION OF INFORMATION

Man borde kanske maila den unge upphovsmannen för "buggy.no-ip.com" att han kanske riskerar miljonskadestånd om han inte köper en licens för sin hemsida han knåpat ihop, nuförtiden måste man betala och be om lov om man försöker vara innovativ när man skriver instruktioner (datorkod).


Varför finns det så många sidor för detta ändamål då? Det känns så konstigt att det skulle vara olagligt..
 
viadirekt skrev:
Varför finns det så många sidor för detta ändamål då? Det känns så konstigt att det skulle vara olagligt..

Därför att dessa patent är beviljade med mycket tveksamt stöd i lagen, ibland tom. i strid med lagen. Lagen heter EPC och artikel 52 säger:
(2) The following in particular shall not be regarded as inventions within the meaning of paragraph 1:

(a) discoveries, scientific theories and mathematical methods;

(b) aesthetic creations;

(c) schemes, rules and methods for performing mental acts, playing games or doing business, and programs for computers;

(d) presentations of information.

Detta har alla EU länder skrivit under och är även det som EPO (european patent office) har att rätta sig efter, ändock beviljar EPO allt fler patent på algoritmer (matematik), rena datorprogram och rent presenterande av information (som fallet i denna tråd). Om sedan fallet går till domstol så är det de enskilda länderna domstolar som dömer, och de tolkar EPC lite olika, en del hakar på EPO och en del är lite strikatare (bla. sverige). Detta gillar inte de stora lobbyisterna såson BSA, Microsoft, Disney (hollywood i stort), AOL, Siemens, Motorola osv. osv. Det är alltså högst osäkert hur dessa patent håller i domstol, därför har vi än så länge tämligen få rättsfall, men för småföretag spelar det mindre roll, de har inte varken råd eller tid med uttdragna rättsprocesser, det är mycket enklare att i så fall lägga ned sin sajt, program eller vad det nu är.

Detta är orsaken (om vi bortser från sajterna med stora företag bakom ryggen, t ex kelkoo som ägs av yahoo)

På grund av denna osäkerhet så föreslås nu ett klargörande EU-direktiv. Ursprungsförslaget kom på initiativ av BSA (Bussiness Software Alliance), var mycket kontroversiellt och öppnade dörren för precis den rättsutveckling vi ser i USA (läs lite på slashdot så förstår ni...), när så förslaget kom till parlamentet så förändrade man det så till den milda grad att det fick diametralt motsatt innebörd, upprättade EPC och verkligen skulle kunnat stoppa en amerikansk utveckling.

Nu har ärendet gått till ministerrådet som återigen har förändrat till något om möjligt ännu värre än det ursprungliga. Alla definitioner av "teknik", "uppfinning" och "industri" är borttaget, ändå begränsas patenterbarheten av just dessa termer. Det leder inte till ökad juridisk klarhet för den lille mannen, tvärt om. För den redan store o besuttne multinationelle jätten är det manna från himlen, efterom de redan har de juridiska avdelningar och byråkrati som behövs för att kunna använda patent för att ytterligare stärka sin ställning och stänga ut innovativa uppstickare.
Det går i princip inte att skriva ett modernt datorprogram utan att inkräkta på något amerikanskt patent, däröver handlar det idag för nya/mindre företag att hålla sig "too small to be worth suing" eller att helt enkelt hålla sig under de storas "radarskärmar". Detta elände vill de stora med sina advokater ha även hit och har anställda som inte gör annat än att påverka våra politiker, å tro mig, dessa lobbyister har inte samhällets bästa för ögonen.

Å vad har det med foto att göra? Jo allt o alla som använder datorer påverkas av det, antingen genom plånboken eller direkt när man inte längre får skriva instruktioner till sin egen/sitt företags dator utan att be något annat företag om lov och dessutom betala för det.

Samma "rättsröta" pågår inom upphovsrättsliga frågor (samma amerikanska pådrivare) och det kommer i sin förlängning att påverka hela vår kultur. Professor Lawrence Lessig (stanford law school)har skrivit en bok om det, Free Culture (ISBN 1594200068), den finns även att läsa på nätet:
http://cyberlaw-temp.stanford.edu/freeculture.pdf

Det är en bok som jag verkligen rekommenderar om du på något sätt använder dator ofta...
 
Enligt de där "lagarna" så får man inte göra vis kod som går att exekvera osv? Det låter helt sjukt i mina öron. OM man använder sig av opensource alternativ är det fortfarande på samma sätt då?
 
Lugn, lugn, lugn, Mangus!

Sista stycket i punkt c ("and programs for computers)" misstolkas ofta såsom att man inte får patentera program.

Punkt d, ("presentation of information") skulle i detta fall falla innanför samma missförstånd.

Vad undantaget handlar om, är att man inte kan patentera ett enstaka program, eller en enstaka visning. Dessa saker faller under copyright-lagen.

Patentlagarna (i alla länder utom USA) handlar om lösningartekniska problem. Man kan alltså patentera en teknisk lösning på problemet hur man visar och jämför priser. Men så fort man hittar på ett annat sätt att visa & jämföra priser så kringgår man patentet.

Dessutom, än viktigare, patent kan endast skydda mot kommersiell användning av den patenterade tekniken. Vem som helst kan alltså erbjuda patenterad teknik gratis. Gissa varför FSF aldrig blivit stämda för patentintrång? :)

Med andra ord, Microsoft kan aldrig patentera Word (de skulle ha gjort det för läääänge sedan ifall möjligheten funnits), bara tekniska lösningar för att spara text & formattering på ett enkelt sätt.

De europeiska patentverken och patentbyråerna har en relativt sett väl fungerande tolkning av patentlagen och de undantag som nämns i punkt 2.

Utan att ha läst det visade patentet, så tror jag att det inte alls på något sätt täcks av det som görs på den aktuella hemsidan. Dels, för att det troligen rör sig om en annan teknik, dels för att om det skulle råka vara samma teknik så faller patentet på kravet att en genomsnittligt kunnig specialist inom området skulle ha kommit på samma lösning (=avsaknad av uppfiningshöjd).
 
Re: Läs på!

flutte skrev:
Sista stycket i punkt c ("and programs for computers)" misstolkas ofta såsom att man inte får patentera program.

Punkt d, ("presentation of information") skulle i detta fall falla innanför samma missförstånd.
Det så typiska "as such" som framförs av de som som vill smyga in patentering av SW. Ingen vill oficiellt införa rena mjukvarupatent, ingen föreslår detta. Men as such betyder någonting så länge som teknik och industri inte är definierat. Idag tolkar EPO industri som mjukvaru, musik, sökindustri osv. Teknik tolkas som sök, framförande, sorteringsteknik osv. Mjukvara kan skrivas med en laptop liggandes i sängen, ja tom. endast med papper o penna, skulle jag ha en teknisk industri i sängen? Programmering i sig kan aldrig vara en uppfinning, hur innovativt det än är, man kan inte ge instruktioner till hårdvaran som den inte redan är designad för, man får ett "error" då.

EPO tillåter idag patent på affärs och administrativa metoder. Praxis vid EPOs granskningsenheter talar sitt tydliga språk. Övervägande delen av tråkiga exempel är amerikanska och japanska, men vi har två kända svenska exempel. OM-gruppen sökte patent på ett börshandelssystem, men fick avslag av PRV och PBR. Ansökan är också inlämnad till EPO och väntar trots avslaget på behandling. SignOn fick ett svenskt patent på ett blanketthanteringssystem. Statskontoret har invänt mot patentet eftersom det berör den sk.24-timmars myndigheten. Under invändningsperoiden beviljades patentet av EPO.

EPO skriver i målet Controlling pension benefits system:

"An apparatus constituting a physical entity or concrete product, suitable for performing or supporting an economic activity, is an invention within the meaning of Article 52(1) EPC."

En dator som kan användas till affärsverksamhet räknas således som en uppfinning och programmet som körs räknas som tekniskt. Men, halåå, vad använder man annars program till, de skulle alltså inte innebära intrång om de inte körs.. Begreppen blir utvidgade, vilket man i texterna till förlaget säger sig inte vilja göra, eftersom det skulle vara ett brott mot de enskilda länderna och mot subsidaritetsprincipen.

Patentlagarna (i alla länder utom USA) handlar om lösningar på "tekniska problem.
Utan en definition på "tekniska problem" så kommer precis de avarter vi ser idag som öppnar dörren avarter. EPO beviljar idag amerikanska patent på löpande band, kontroversen handlar alltså om att skriva direktivet vattentätt, båda sidor i trätan vill alltså ha ett direktiv, tom. i samma syfte!

Idealet skulle enligt mitt sätt att se det vara att endast bevilja monopol till idéer som annars riskerar att bli underfinansierade, men att skriva det som lag.. blir nog lite svårt..

I höstas röstade parlamentet in ändringar i direktivet som har som mål att stävja EPO (inte förändra EPC) och förhindra en trist utveckling. Parlamentet knöt teknik till om idén tillför någon ny kunskap om sambandet mellan orsak och verkan vid utnyttjandet av naturlagarna och att det har en industriell tillämpning genom att specificera det till automatiserad produktion av materiella varor. Alltså, en programmerad grunka blir fortfarande patenterbar, medans en algoritm för en vanlig dator inte blir det eftersom den bara består av matematik och instruktioner.

Men nu har ärendet gått vidare till rådet som nu ändrat igen, man säger sig vilja göra ett klargörande direktiv som förhindrar amerikansk utveckling, men man har strukit alla definitioner av teknik, uppfinning och industri, ändå begränsas patenterbarheten av just dessa termer. Det leder inte till ökad juridisk klarhet, tvärt om. Det måste definieras för att få en betydelse som en patentjurist (de som tjänar på soppan) inte kan gå runt med några standardfraser.

Dessutom är publikationsfriheten borttagen ur art.5, istället blir information direkt "claimable", vilket leder till att internetleverantörer kan bli åtalade för individuellt utvecklade program som de hostar.

Man har också tagit bort art.6a (interoperabilitet) vilket leder till att standarder kan användas för kundinlåsning och begränsa den öppna marknaden. Underleverantörer kan inte konkurrera med plattformsoberoende lösningar osv..

patent kan endast skydda mot kommersiell användning av den patenterade tekniken. Vem som helst kan alltså erbjuda patenterad teknik gratis. Gissa varför FSF aldrig blivit stämda för patentintrång? :)

Supprise :)
Därför att FSF inte utvecklar inte många program, man sysslar mest med hosting och erbjuder ett upphovsrättsligt licensavtal som istället för att ta bort rättigheter för slutanvändare, utnyttjar lagen för ge/säkerställa rättigher. Fria program utvecklas av enskilda individer, Titta på Sourceforge (nästan 100 000 fria projekt) eller Savannah.

Gimp är ju ett fritt program, men de har inte kunnat implementera GIF och dess LZW algoritm eftersom upphovsmännen då riskerar att bli stämda. TrueType typsnitt kan inte visas på fria operativ eftersom renderingen är omgärdad av patent och Freetype (precis lika fritt o gratis) håller den korrekta renderingen avstängd "by default" (kan slås på om man själv kompilerar källkoden) för att inte få tråkiga brev från Microsofts och Apples advokater. Kika hos FFII på "patents in action"

http://swpat.ffii.org/patents/effects/index.en.html

JPEG är t ex. inte längre någon standard pga. patent, något att tänka på inför framtiden..

Med andra ord, Microsoft kan aldrig patentera Word ...

Microsoft patenterar för närvarande för glatta livet, bla. de xml-format som ingår i Office. Går rådets text igenom så har man punkterat marknaden och åtkomligheten till egen data, eftersom andra programmakare då inte får göra program som är kompatibla, med parlamentets version upprätthålls den fria marknaden och möjlighet till konkurens. Den versionen tillåter inte något så medeltids-feodalistiskt som att tillåta monopol på läsande av infirmation/data. Tankarna går onekligen till Gutenberg vs kyrkan. Internet är ju dagens tryckpress..

De europeiska patentverken och patentbyråerna har...

Hur det ser ut i de ensilda länderna varierar lite och är en "underorsak" till direktivet. Det är framförallt EPO som sätter patentpraxisen i utförsbacke som inte skyddar europa från skadliga monopol.

Utan att ha läst det visade patentet, ... så faller patentet på kravet att en genomsnittligt kunnig specialist inom området skulle ha kommit på samma lösning.
Det här rör sig om ren mjukvara vilken inte kan vara teknisk. Dessutom är all mjukvara (inte bara datorprogram) sin egen beskrivning, dokumenten blir således inte en direkt beskrivning (som för en fysisk grej), de är istället en beskrivning av beskrivningen vilket gör det omöjligt även för en fackman att reproducera utan att utveckla från scratch. Ett mjukvarupatent är inte som ett klassiskt patent där man kan gå med ritningen till en verkstad o säga "bygg det här", källkoden står inte patentdokumentet, gjorde den det så behövdes ju ingen verkstad, men då skulle ju patentverket sprida programmet eftersom vem som helst kan kompilera källkoden på sin dator. Det motverkar hela systemets syfte, att samhället skall kunna tillgodogöra sig den "teaching" som patentet förmedlar mot en viss tids monopol. Dessutom blir det som att stifta hemliga lagar när man inte kan kontrollera i förväg om en lösning är patenterad, det blir ett minfält. Effekten är att man inte fritt kan skriva datorinstruktioner och sedan dela med sig av detta. Microsofts huvudkonkurent idag är ju Linux. Å det finns massor med människor som tjänar pengar på fri mjukvara, fler än 99 av hundra människor inom IT sitter inte å gör program på CD, de jobbar som konsulter, webbsnickare, support, nätverk osv.. för dem spelar fri/öppen kod eller sluten mindre roll, de får betalt för vad de gör, inte vad de kopierar på CD. Genom detta blir även fri mjukvara drabbat av patent, den konkurerar med proprietär och är många gånger precis lika kommersiell. Så patentfrågan har inget med fritt eller inte att göra, det drabbar alla, i slutändan alla användare.

Läs några mjukvarupatent så förstår du. Prova EPOs sökmotor, testa med att skriva Microsoft i rutan appliciant och EP i rutan application..

http://ep.espacenet.com/espacenet/ep/en/e_net.htm?search5

Som Cristian Engström skriver på sin sajt: "inte ens är beredda att argumentera för sin sak i en öppen debatt, utan föredrar att försöka smussla in dem genom att utelämna centrala begreppsdefinitioner i lagtexten, är inte redan det en ganska tydlig indikation på hur det står till i sakfrågan?"

Han förklarar bättre än jag, läs hans sajt, följ länkarna i löptexten. Speciellt sidan om det juridisk spelet och sidan om filmpatentet där han med humor o glimten i ögat angriper "as such" när inte industri o teknik är ordentligt definierat. Han har också länk till Laura Cs eminenta tal i Bryssel där hon tar upp detta sett ur en riskkapitalists synvinkel.

http://www.stockholm.bostream.se/engs3m/swpat/

Bidde långt de här.
 
viadirekt skrev:
sjukt vad mycket du skriver, är du jurist eller något liknande? :)
Hade jag varit jurist så hade jag gillat eländet, det är ju de som tjänar mest på att fler hamnar i rättstvister, jag är bara djupt engagerad, jag vill ju inte i framtiden att jag själv eller mina barn skall bli åtalade, eller i värsta fall få skaka galler för något program man skrivit på datorn, eller någon hemsida man gjort ur eget huvud, yrkesmässigt eller ej.

Sedan har jag inte skrivit allt direkt, mycket är rent klipp o klistra från saker jag skrivit tidigare till politiker, departement, parlamentariker och bloggar o webbsidor. Det senaste blev väl så mycket, erkännes.

Å för att återknyta till foto, idag fotar fler o fler digitalt och då kommer "dator-politiken" att inverka och få konsekvenser vare sig man vill det eller inte.

Lite som Dave Coffin och hans program dcraw, DC skriver på sin sida:

"So here is my mission: Write an ANSI C program that decodes any raw image from any digital camera on any computer running any operating system."

Det där programmet är skitbra och löser ett problem med framtidskompabilitet. Problemet är att han riskerar att åtalas under den amerikanska lagen DMCA (Digital Millenium Copyright Act) för intrång i filformat och röjande av dessa formats hemligheter. Tyvärr så har EU börjat att "importera" allt mer av denna minst sagt snuskiga lag, men även andra tokigheter o synsätt. Grundproblemet är antagligen att våra politiker inte förstår IT och därmed inte klarar av att balansera mellan olika intressen, de behöver läsa:

http://cyberlaw-temp.stanford.edu/freeculture.pdf
 
Oj, jag lägger ned!

:)

Uppenbarligen är du mer påläst än mig som bara har några få poäng för en herrans massa år sedan, så jag skall inte argumentera emot dig allt för mycket. :)

Jag är medveten om att de senaste turerna kring patenten i Europa är sämre än de första förslagen, som - såvitt jag förstått - bara var ett försök att skriva ned fungerande praxis.

Men, ja, jag stöter på patent i jobbet. Senaste konstigheten är en konkurrent som sökt (som ju inte är samma som beviljats) patent på statuskontroll av mekaniska detaljer mha observer pattern i en ATM.

Vi själva har patentsökt en del algoritmer. Fråga mig inte hur vi skall kunna bevisa att någon bryter mot patentet, bara!
 
Re: Oj, jag lägger ned!

flutte skrev:
:)

Vi själva har patentsökt en del algoritmer. Fråga mig inte hur vi skall kunna bevisa att någon bryter mot patentet, bara!

Nu vet jag ju inte vad ni gör, men ställ er istället frågan hur många patent ni själv bryter emot helt ovetandes. Visst, ett företag kan mycket väl betala licens för ett patent om man får ett hotfullt brev från någon advokat, men vad gör man när det kommer kanske 7-8 krav från olika företag rörande samma program, kanske tom. långt efter det man utvecklade programmet till något användbart. De kanske inte ens tillåter licensiering och kräver nedläggning istället. Med enbart upphovsrätt finns inte denna risk, man kan inte ovetandes kopiera, det man gör från eget huvud är ens eget verk, kopiering kräver ju däremot tillgång till orginalet.

Det börjar nu tom. utvecklas företag som inte utvecklar någonting alls och bara sysslar med "patent utpressning" och handel med patent, här sker ingen innovation alls och leder bara till en inbromsning av utvecklingen. Ofta jobbar de så att de säger ingenting föränn offret befinner sig i ett kritiskt läge, t ex. en börsintroduktion för att ta något av det mest känsliga, då framför de sina krav och hotelser och det går inge vidare att genomföra en börsintroduktion med stämningar hängande över sig, då betalar man även om patenten är högst tveksamma, en rättstvist skulle ta allt för lång tid (även om man vinner den), för firmans ekonomi i ett känsligt läge. Försäkringsbolag börjar också göra sig pengar på denna smutsiga byk, man försäkrar sig mot kostnaderna som denna juridiska hantering kan föra med sig, ofta eftersom beställaren av mjukvarujobben kräver att hållas skadeslös vid rättstvister, alltså ytterligare kostnader för att skriva instruktioner till datorer, å det är givetvis kunder o slutanvändare som får betala kalaset, dvs. almännheten med tanke på hur samhället ser ut idag.
 
Jotack, jag vet...

Försäkringsbolag börjar också göra sig pengar på denna smutsiga byk, man försäkrar sig mot kostnaderna som denna juridiska hantering kan föra med sig

Jotack, jag vet.. Pga patentstrider med en konkurrent har vi betalat duktigt höga försäkringspremier i samband med att vi lyckades få en kund att kasta ut konkurrenten och ersätta alla deras prylar med våra istället. Konkurrentens hade känt på sig att det var på väg, och lämnade in närmare 100 patentansökningar på allt möjligt konstigt, allt för att förhindra oss. Men, men... Det hjälpte inte, vi snodde kunden & konkurrentens aktiekurs dök med 30% samma dag som affären offentliggjordes.

Vi tillverkar visserligen "bara" prylar med mjukvara i...
 
skelett skrev:
buggy verkar ligga i sverige så de amerikanska SKITlagarna kan man trycka!

Ja den drivs av en svensk och jag har mailat honom och vi har växlat några mail

Det sitter ett helt gäng politiker nere i Bryssel/Strassbourg och jobbar för högtryck med att "importera" just dessa "skitlagar", en hel del av dem har vi redan importerat och fler är på "G". Våra politiker har inte kunskaperna inom IT för att göra dem immuna mot de multinationella företagens påtryckningar, så att de kan göra balanserade avvägningar för samhällets bästa.

Ett skräckexempel:
http://w1.970.telia.com/~u97015790/publik/html/videostore.html
 
haha skitbra sida! helt stört! tror inte nåt av det där tillämpas i verkligenheten eftersom det redan skulle gett feta rubriker men anyway...
 
skelett skrev:
haha skitbra sida! helt stört! tror inte nåt av det där tillämpas i verkligenheten eftersom det redan skulle gett feta rubriker men anyway...

Alla patenten är riktiga, använd EPOs sökmotor:

http://se.espacenet.com/

eller:

http://ep.espacenet.com/espacenet/ep/en/e_net.htm?search5

Att vi sedan inte ser fler domstolsmål beror bla. på att det är de enskilda ländernas domstolar som dömer vid tvister och de har lite olika praxis, vilket innebär att det finns en juridisk osäkerhet hurvida dessa patent håller. Detta ämnar direktivet som det bråkas om "rätta till", den ena sidan vill ha ett direktiv som klart, tydligt och vattentätt utesluter mjukvara, affärsmetoder, matematik och presenterande av information. Medans den andra sidan "säger sig" vilja ha samma sak, men i praktiken gör tvärt emot genom att utesluta alla definitioner av industri och teknik och gör interoperabilitet med patenterade metoder till intrång. Bara det att de säger en sak och sedan försöker smussla in det genom att utelämna centrala definitioner, borde säga en hel del om hur det egentligen står till i sakfrågan.

Vårt eget svenska statskontor är t ex. i en rättsprocess med företaget SignOn för ett patent på att leverera blanketter över nätet. Hela den sk. 24-timmarsmyndigheten är beroende av det, bla. deklarationen som görs på nätet. Det statskonteret använder utvecklades långt före patentet beviljades, ändå har EPO beviljat patentet på europanivå efter det att statskontoret bestred patentet! Det behövs onekligen ett direktiv, men inte ett som permanentar EPOs skenande praxis.

http://www.statskontoret.se/pressrum/press/2003/press030915.htm

Att det sedan skrivs så lite om det beror antagligen på att våra journalister inte förstår det och inte inser faran i det, de har antagligen aldrig ens funderat över frågeställningarna.

Nästa steg är inom "trusted computing" (ännu en svordom), gissa för vem det är "trusted". Detta ger mindre nogräknade företag och ännu värre statsstyren oerhörda möjligheter till intrång i den privata sfären. Upphovsmannen ges möjligheter till kontroll långt utöver upphovsrätten. Tänk chefen som ger en tvivelaktig order i ett mail med: "delete automaticly after first read" och "no print".. Eller journalisten som blir stämplad "untrusted" och hans mail försvinner i "/dev/null".. Eller programmet du köpt och måste
forsätta att betala för, för att det skall fortsätta fungera och öppna/köra dina egna filer med din egen data, i synnerhet när lagarna förbjuder andra program att öppna/konvertera din data. Interoperabilitet blir förbjudet till storföretagens fromma på bekostnad av den lille mannen. Vad hände med den fria marknaden? Samma marknad som storbolagen annars sätter så högt.

Tekniken finns redan, kallas NGSCB (Next Generation Secure Computing Base) och är planerat att börja införas i det som Microsoft har arbetsnamnet "longhorn" på (de flesta av er som har windows med en senare version av t ex mediespelaren har redan klickat OK på licensavtalet som ger Ms tillåtelse till kontoll), man väntar i princip bara på lagstiftningen, där man gör kringgående av skyddstekniker olagligt i upphovsrätten (Justitieministern har redan lagt fram detta förslag), och gör interoberabilitet med
patenterade tekniker till intrång (vilket nu ministerrådet framför). Sedan har jättarna av idag permanentat sin ställning med hjälp av lagstiftningen för all framtid, eller tills våra barn eller barnbarn ställer allt tillrätta igen.

Våra politiker tror att det handlar om "piratkopiering", färre virus, datasäkerhet och säkrare e-handel...
 
Det är bra att någon har koll på allt detdär. Jag har lipat de senaste åren om att internet förstörs av regeringarna och storföretagen.
Patent hit och dit, och hål i krypteringssystemen så amerika ska kunna kolla din traffik även fast den är krypterad.
Snart åker man väl på internet-skatt om man skickar några bytes över atlanten eller what not.
Och 14 åringarna som blir stämda på miljoner för att ha haft några Britney Spears mp3'or i sitt ägo.

Allt är väldigt skrämmande, och antalet människor som verkligen reagerar på det är oroväckande litet.

/Henri
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar