Annons

ir modifiering

Produkter
(logga in för att koppla)

BlackMajj

Medlem
Tjipp.

Tänkte att jag skulle ta och ir-modda min 450 nu när jag skaffat en 550.
Vill köra full spectrum på den, men är inte sugen på att skicka den till USA då det kommer kosta skjortan och bägge strumporna med frakt och tull.

Nån som vet nått företag i helst norge, men även sverige av intresse. som gör det på canons kameror och ungefärligt pris det skulle kunna tänkas landa på.

Visst, man kan ju göra det själv, men lämnar hellre in den till nån som har kunskap och får det bra än misslyckas för att spara nån krona.

Det viktiga är att det sätts ett full spectrum filter där istället så autofokus fortfarande fungerar.
Då kan man ju bara kasta på ett IR-block filter och så fungerar den som vanligt igen. :)

/Petri, Norge
 
Anledningen till att man sätter dit ett fullspektrumfilter är förmodligen bara för att skydda CMOS'en.
Utan detta filter blir det repor direkt på själva CMOS'en vid tex ev. rengöring.

Åas brukar man inte byta bara filtret, om detta blivit repigt. Man byter istället hela CMOS'en. (inkl filtret).


Filtret påverkar inte själva AF-sensorn, då denna sitter framför filtret.
 
Nej, men tjockleken på filtret påverkar hur väl af-sensorn stämmer med focusplanet på sensorn, sen bryter olika våglängder olika så om man kör långt ner i NIR-bandet så måste man justera om objektivet för att få en skarp bild.

Nackdelen med fullspectrum är annars att du MÅSTE har filter framför objketivet vilket gör sökaren och af-sensorn oanvändbara.
 
Bengt> Ja, det har du iofs rätt i.

Hur mkt påverkar det i praktiken?

Påverkar det mkt kan man antingen shimsa om CMOS'en eller så får man modifiera ett objektiv.
Men det bästa vore ju ett filter som bara släpper igenom IR ljus. Och som har samma brytningsindex som orginalfiltret.

Oavsett vilket är det inte kul att ta bort filtret som redan sitter där. Det är _oerhört_ svårt att få det dammfritt igen. Åas spelar det kanske mindre roll, om man gör det med en gammal kamera som annars inte skulle användas.
 
Sätter man dit ett lagom tjockt filter så stämmer det rätt bra - iaf om man bländar ner lite så att man får lite marginaler. Lifepixels filter är anpassade för att hamna hyggligt rätt med af på ett 50mm normalobjketiv - jag har för mig att de optimerade tjockleken för att stämma oki med EF 50 f/1.8.

Att sätta IR-filter framför kameran går jättebra med en kompaktkamera där man ändå använder sensorn som sökare, men just DSLR blir så tråkiga när man inte ser något i sökarn. Ir-modda en Leica X1? :)

Men visst en lite modernare DSLR går ju köra som en kompakt också med kontrastfocus och köra med bakskärmen som sökare, ergonomin blir inget vidare dock, men nog går det.

Det fina med DSLR med VIS-block filter istället för aa-filtret är ju att man kan gå runt och fota som vanligt och det är ju roligare på ett sätt..

Fullspectrum har en annan nackdel - ytterst få objketiv släpper igenom UV, så vill man köra UV så är det typ ett Nikonobjketiv som är användbart bara.

Jag har gjort IR-moddar på flera olika digitala kamror under de senaste åren - tror att jag var ganska tidig med det på digitala då jag körde min första modd för 7 år sedan nu. En annan sak som jag noterat genom åren är att CMOS sensorer ofta är känsliga längre ner i spectrumet än CCD och att det är stora skillnader mellan olika sensor på hur känsligheteskurvan ser ut.

Väljer man att köra med filter som har spärrövergången i 830-900 nm så får man roligare effekt - kanske inte snyggare, men mer utpräglad Ir-känsla i bilderna. Dock så dalar käsnligheten ofta snabbt när man börjar komma ner omkring 900 nm - sensorn på bilden är ändå en sensor som är rätt känslig för NIR.
 

Bilagor

  • Skärmbild-ICX285AL(E).p65_400.png
    Skärmbild-ICX285AL(E).p65_400.png
    18.9 KB · Visningar: 318
Um?
Måste man ha filter när man kör fullspektrum för att det ska fungera?
Hade fått för mig att en kameran fungerar som "normalt" om man har ett sånt filter istället för det aggresiva IR-block som canon kör med.

Min tanke är att kameran ska användas för astrofoto samt natur/växter.
Ibland med IR filter så man bara får med IR, ibland utan så man får även färger.

Och så kan man ju kasta på ett irblock när man vill använda kameran som vanlig kamera.

Det var iaf planen jag hade.
Så frågan är då vad man ska göra med den för att man ska kunna göra det jag nämner ovan.

/Petri
 
Nej, självklart så MÅSTE man inte ha filter, men eftersom våglängderna bryter olika och dessutom så har bayer filtret effekt på VIS våglängderna vilket ger dig märkliga färger, dålig kontrast och allmänt oanvändbar bildkvallité om du kör utan filter och har blandljus. Till astrofoto bör det fungera ändå, men även där har du brytningsproblemet vilket kan göra det önskvärt att antigen köra VIS eller NIR, men inte gärna samtidigt. Och det fungerar som sagts tidigare självklart bra med att sätta NIR-filtret framför optiken och det är på ett sätt också kanske marginellt bättre. Dock är man ju då tillbaka på nackdelen med kolsvarta sökaren.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.