Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Interpolera från 10D eller 1D

Produkter
(logga in för att koppla)
Sant...

...skillnaderna är inte jättestora. Men om man ska göra ordentligt stora uppförstoringar, så är kvalitetsskillnaden absolut märkbar, men om det är prisvärt beror ju på vad man ska använda det till:

Smartscale:
http://www.camerahobby.com/Images/Technical/smartscale/Digital_1600letters_SS-low.jpg

Photoshop Bicubic:
http://www.camerahobby.com/Images/Technical/smartscale/Digital_1600percent_Bicubic.jpg

Fred Mirandas Stair interpolation gör ju ett nästan lika bra jobb, för bara $19.90.
http://www.fredmiranda.com/Interpolation_Plugin/
 
Jeppe skrev:
8.64MP krävs för att få ut en A4 i 300DPI.

20 cm = 8" x 300dpi = 2400 pix +
30 cm = 12" x 300dpi = 3600 pix = 2400x3600 = 8640000 pixlar = 8.64MP..

Men nu är detta långt ifrån hela sanningen.. Allt beror på hur fina pixlarna är, eller rättare sagt, hur mycket du kan dra i dessa.

Från en 6MP DSLR (D100,10D,D60,300D,S2 osv) kan du med lätthet interpolera upp bilderna och skriva ut/printa 50x70 eller tom 70-100 utan att göra någon direkt avkall på kvalitén (och som vi alla vet är kvalité en subjektiv bedömning ;))

Att göra samma process med en 5MP från en digitalkamera med en liten sensor är svårare, då pixlarna inte är lika tacksamma som de från en DSLR (många kommer säkert att hävda attd eras går minsann precis lika bra) ;)

Canon EOS 1D har som bekant mindre antal pixlar men större sensor. Finns det någon här som har provat att skapa en 50x70cm bild i 300 dpi (dvs interpolerat fram en 54 MP bild) från en bild tagen med en 1D? Har ni dessutom har tryckt, skrivit ut eller låtit något lab skapa en bild/affisch av resultatet?

Erfarenheter och provbilder mottages gärna. Längst ned på den här sidan kan ni se något liknande men det avslöjas inte vilken kamera som använts.

http://www.americaswonderlands.com/digital_photo_interpolation.htm

Tack på förhand

/Jesper (kanske spekulant på begagnad 1D...)
 
Ett litet sidoinlägg, hoppas det är okej. Vilka böcker kan man läsa för att lära sig mer om tryck och upplösning på bilder, osv?

Jag tycker att det är ett intressant ämne, men blir lite förvirrad om alla begrepp...
 
Jessica_ skrev:
Ett litet sidoinlägg, hoppas det är okej. Vilka böcker kan man läsa för att lära sig mer om tryck och upplösning på bilder, osv?

Jag tycker att det är ett intressant ämne, men blir lite förvirrad om alla begrepp...

Det finns en liten prisvärd bok av Åke Hallberg som jag gissar finns uppdaterad.
Namnet var "Klart För Tryck" och den beskriver det mesta du behöver veta för trycksaksframställning. Även "analogt" framtagna original. Skadar ju inte att veta hur man gör det manuellt också. Man får väl i sig några facktermer iallafall som återkommer i den digitala världen.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.