Annons

Hur bevara det mysiga vid interiörfoto?

Produkter
(logga in för att koppla)

Motor Mike

Medlem
Hej!

Fick i uppgift att fotografera flera interiörer där även människor skulle finnas med i bilden.

Förutsättningar:
Relativt liten yta i rummet, mörkt utomhus, omöjligt att ställa en (studio)blixt utanför fönstret. Jag ville inte ha någon rörelseoskärpa på modellerna och kunde därför inte använda en längre slutartid och nyttja det befintliga inomhusljuset.

Det blev till att plocka fram en studioblixt. Det blev väl ett hyfsat resultat men det naturlig lampljuset slogs givetvis ut. "Hyfsat" är inte bra nog för mig ...


Hur ska man egentligen göra om man vill bevara mysighetskänslan (d.v.s. att skenet från lampor syns) om man använder blixtar? Jag har verkligen klurat på det tekniska och logiska men får bara inte till det. Är det en omöjlig situation? Är det efterbearbetning i PS som gäller?

Kan man kombinera blixtljus och naturligt ljus på något sätt för att få lite extra ljus i någon del av rummet eller lätta upp ljuset på modellen? Då bör man väl logiskt sett ha en längre slutartid på kameran, eller? Om inte - hur ska jag bära mig åt för att lätta upp ljuset i valda områden? Vanlig lampa eller?

Jag förmodar att om det fanns mer yta så skulle man kunna montera upp flera blixtar och ljussätta olika delar av rummet på olika sätt. Men jag har bara två blixtar att tillgå och dessutom är ytan alldeles för begränsad. Vill ju inte ha med blixtarna i bild...

Nästa fototillfälle blir dagtid och då kommer jag att fota i ett lite större utrymme. Jag kommer att få lite naturligt ljus från ett fönster som eventuellt räcker till modellerna i förgrunden. Tyvärr kommer sannolikt rummets inre att bli för mörkt. Hur ska jag då lätta upp ljuset där? Är det bästa att använda båda blixtarna och ljussätta modellerna med den ena och rummets inre med den andra?

Tacksam för all hjälp ni kan bidra med.
 
Klart du kan kombinera blixt och befintligt ljus. Sök på "slow sync" eller nåt liknande så ska du se...

Grejen är ju att få till en tillräckligt lång/riklig exponering så att rummet och lamporna blir bra exponerade, samtidigt som människorna ljussätts och fryses av blixten.

Som vanligt: testa och experimentera!
 
Mät det befintliga ljuset, säg du för f=4

Mät sedan in blixtarna som upplättning, lägg de vid f=1 eller nått liknade, dvs 1-2 steg mörkare än det befintliga. Då skapar du en garanti för att de mörka partierna inte sotar igen.

Se också till att du inte skapar skuggor i onödan med blixtarna

Ljuset från blixtarna avtar med kvadraten på avståndet, dvs har du blixtarna långt bort avtar det mindre för varje meter, mest tappar du de första metrarna.

Roine
 
Tack för hjälpen. Däremot förstår jag inte riktigt hur du menar med blixtarna. Studioblixtarna är ett set från Elinchrome - FX 400. Deras "svagaste läge" är ju mycket ljusare än det befintliga ljuset.
 
Då får du öka avståndet till det du skall fota eller skärma av dem med nått, men främst välja lång slutartid, då minskar ju bländaren, vid 10 sekunder får du kanske f=22

Prova tunnt vitt tyg o slå av modelljuset så tyget inte brinner upp.

http://roine.nu/mats/

kan du kolla, använt 2st 300ws med paraply på minsta effekten.

http://roine.nu/mats/2is5d2814.htm kan du se jag missat lite, man ser blixtstativet i fönstret, men du ser fortfarande till höger hur solen gett mönster på väggen till höger.
 
Skall du fotografera interjörer utan människor så använd befintligt ljus blanda B ljus med långa exponneringar, med människor så skall du ha blixtar med måtta. Ett problem med B ljus är att det kan se gult ut men man kan sätta in lite blå fotofilter i PS så att det får lite dagsljus karaktär eller ändra vitbalansen i raw. Tänk på vid vilken tidpunkt du skall fotografera, var står solen i förhållande till fönster. De mest magiska interjörbilderna jag varit med om har tagits tidigt på morgonen vid soluppgång, tur nog fotoade vi på första våningen och vi belyste lägenheten med speglar utifrån för att ta vara på varje solstråle :) Skuggspel och solljus slöjor gör bilderna mer levande.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.