Annons

Hund, räv, varg, grävling, björn? Vem har lagt högen på sandlådan?

Produkter
(logga in för att koppla)

stenp

Aktiv medlem
Stor hög, 10-12 cm vid, grovt innehåll. Luktar ingenting. Är mest mjuka växtdelar och bär, inga hårda benbitar. Lagd uppe på locket till sandlådan som ligger väldigt öppet.

Vi är lite förundrade. Det är inte en typisk plats för grävling, dock för räv och varg men det luktar ingenting och vi har sniffat på rävbajs förut och det är fruktansvärt illaluktande. Björnspillning har vi sett förut och det var ju då en stor kladdig hög. Hände i natt så det borde inte vara en hund. Närmaste grannarna har inga hundar.

Vem var här i By Kyrkby i södra Dalarna i natt?

2022-09-22_08-32-50__9224077.JPG
 
Grävlingar brukar ha ett särskilt ställe, vilket de går till för att lätta på trycket, innan de ger sig ut på jakt och födosök under natten. Nya behov kan ju uppstå under födosökets gång. Att placera avföringen så att doften sprids och hjälper till att markera reviret är annars ett normalt beteende för det flesta större rovdjuren. Har ni lodjur där?
 
Ja, det har vi. Låg på en sten en vinter utanför grannens fönster. Vi har skogstomter. Lodjursspår gick rakt över potatislandet ett år, strax efter rådjursspåren. Hur kan jag se om det är lodjur.
 
Plockade sönder bajset, med plasthandskar, och allt verkar växtbaserat och knappt några hårstrån så rovdjur går nog bort. Grannen och vi har upptäckt små gropar i gräsmattorna som vi tolkar som grävling letar mask. Viltkameran riggades i natt och då smög räven förbi utan att lämna visitkort.
 
Är det inte från en lite större hund som äter torrfoder?
Tror inte det. Verkar otroligt att en större hund plötsligt skulle dyka upp mitt i natten och lämna avtryck på vår sandlåda. Inga grannar har hund. Närmaste hund bor en halv km bort. Älgjakten har inte börjat än här så någon vilsen vovve borde det inte vara. Dessutom luktar hundbajs också rätt illa.
 
ANNONS