Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hjälp, studentbilderna blev inget

Produkter
(logga in för att koppla)

Lotta Blomberg

Ny medlem
Tog bilder från dotterns student idag med en gammal eos 1000d. Kollar på bilderna ikväll och första bilden ser normal ut, resten är vita (man ser bara svaga konturer). Tog en testbild hemma och den blev som en normal bild. Vad kan ha gått fel och vad går att rädda och hur? Se bif bild för exempel.
 

Bilagor

  • 54D7780E-2AA5-4387-A7D6-875EF85668C0.jpeg
    54D7780E-2AA5-4387-A7D6-875EF85668C0.jpeg
    329.3 KB · Visningar: 191
Senast ändrad:
Har du någon teori om varför första bilden blev ok och resten så som den bifogade? Vilken inställning kan vi ha kommit åt? Utomhus och soligt.
 
Enligt EXIF-data så verkar bilden vara manuellt exponerad med en 1/13-dels sekund.

jag gissar på att kameran inte stått inställd på något programläge utan på M som manuellt. (Är inte direkt insatt i Canons namngivning och symbolik)
 
Eller om man råkar trycka på * -knappen som låser exponeringen.. men då ser man stjärnan dyka upp i sökaren.
De dyrare Canon- kamerorna har en låsknapp på programvredet men det saknas tyvärr på budgetmodellerna, ratten kan lätt flytta sig om man stöter emot något.
 
Senast ändrad:
Som andra varit inne på, kameran stod tyvärr i manuellt läge med en ganska stor bländaröppning (5.6) och väldigt lång slutartid (1/13 sekund). Konsekvensen är att kameran har släppt in så mycket ljus att bilderna blivit överexponerade. Tror tyvärr att vi alla råkat ut för det någon gång. Ofta är det för att man råkat komma åt någon av knapparna eller att man ställer in kameran för en miljö (inomhus) och sedan glömmer bort att ändra när man kommer ut i solen.

Är det RAW du fotograferat i så finns det större möjlighet att rädda bilderna men om det är jpeg som denna så verkar det tyvärr inte finnas så mycket information i bilden. Öppna bilderna i valfritt bildbehandlingsprogram (t.ex. Photoshop / Lightroom) och experimentera genom att ändra exposure, whites och highlights. Jag testade själv på bilden ovan men skillnaden blev tyvärr obetydlig. Kanske finns det bättre möjlighet på någon av de andra.
 
Det händer ju hela tiden att man missat att ställa tillbaka exponeringskompensationen med felexponerade bilder som följd. Infon finns vanligen i sökaren men man glömmer kolla om det är bråttom och den kanske viktigaste bilden blev oanvändbar. Jag försöker komma ihåg att återställa kameran innan men det glöms ofta bort. Trist också när man stängt av autofokus och upptäcker det först efter en stund. 😞
I det här fallet kan det ju vara den "gamla" kameran som börjat uppträda nyckfullt. Använd den lite oftare och se om problemet återkommer innan nästa viktiga evenemang. Att ha en reservkamera, mobil eller annat, vid särskilda tillfällen kan vara bra.
 
Senast ändrad:
Eller om man råkar trycka på * -knappen som låser exponeringen.. men då ser man stjärnan dyka upp i sökaren.
Om man nu tänker på att titta efter stjärnan...
Men exponeringslås försvinner av sig själv när man tagit bilden, eller efter en viss tid, om man inte tar någon bild.
Värre är exponeringskompensation, som nämns nedan. I normalfallet ligger den kvar tills den ändras.
De enklare kamerorna har inte någon visning av vald exponeringsmetod i sökaren heller. Om man fotograferar med exempelvis någon 1DX står det i alla fall i sökaren, om man nu tänker på att titta efter.
En van fotograf hade kanske reagerat för att ljudet är annorlunda på 1/13 s än vid mer normala exponeringstider. Men då ska man vara van, och dessutom brukar det vara rätt mycket annat oväsen när det är dags för studenten.
Om autofokus är avstängt och fokus är mer än lite fel syns det i sökaren, åtminstone.
 
De överexponerade bilderna lär vara bortom räddning, Men för framtiden slå på visning av histogram, varningsfärger för klippning eller zebras berodendep på vilka finnesser som finns på kameran så minskar risken för sådan här missar
 
Som sagt tidigare, det är inte fel att kolla hur bilderna blir emellanåt. Att "schimpa" kan faktiskt rädda dagen
Sen bör man också snegla på informationen i sökaren, det glömmer jag själv när jag fotar något spännande.. I detta fall bör där plötsligt ha stått "M" plus att exponeringsmätaren gick i botten.. Ett tecken på att nåt är allvarligt fel😳
Alltid lätt att vara efterklok..
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.