Annons

Hemstudio

Produkter
(logga in för att koppla)
Säkert ett bra set med tre blixtar till det priset. Dock kan man inte ställa ner effekten så mycket på dessa blixtar. 1/8 effekt innebär 37,5Ws och det är väldigt mycket i en liten hemma studio. På många objektiv går det inte att få så liten bländare och då blir det inte lika skoj att fota. Man skall ju inte behöva byta upp sig redan samma dag eller dagen efter.

Idealiskt är att kunna använda bländare 8 vid ISO 100(200) för att få skarpast möjliga bilder. Det brukar innebära två-tre blixtaggregat med högst 25Ws och ett avstånd på 1,5-2meter mellan blixt och modell.

Menar du att det blir för ljust isf? Hade man kunnat avhjälpa det med ett gråfilter?:p (har ingen koll på det här med blixtar så tvingas fråga dumma frågor...:))
 
Menar du att det blir för ljust isf? Hade man kunnat avhjälpa det med ett gråfilter?:p (har ingen koll på det här med blixtar så tvingas fråga dumma frågor...:))

Allt är relativt. Problemet brukar vara att med för starka blixtar så lyses hela utrymmet upp och det blir svårt att få ett "snyggt" ljus. Objektiv är som skarpast ungefär på mitten, dvs. vid bländare 8. Om man har liten studio och skrynklig bakgrund så blir det problem med skärpedjupet.

Man kan fixa en del med ND-filter men då får man samtidigt mörkare i sökaren och Autofokusen kan få svårt att hitta skärpan. Bäst är om man hittar så stora ND-filter att man kan montera dem på blixten.

Inget är perfekt men för en glad amatör får man försöka hitta en gyllene medelväg där man får fina bilder utan att behöva lägga en förmögenhet. Om man bara känner till fällorna så kan man undvika dem.

Man kan köpa dyra (kostbara) studioblixtar, med någon annans budget, och kanske slippa en massa problem, eller så handlar man smart efter sin egen budget och letar upp det bästa för minsta möjliga pengar. Slutresultatet i bilderna blir oftast det samma men man får kanske tumma på vissa krav som andra har. Inga frågor alls är dummare än att fråga när man inte vet.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.