Annons

Handla beg. på nätet? Kontrollera denna guiden först! ( Stöldgods )

Produkter
(logga in för att koppla)

screamin-daemon

Aktiv medlem
En liten guide så att man slipper stöldgods och annat otrevligt!

När du har hittat drömkameran/objektivet på nätet.....
Först kollar du upp tel. nr och adress. Detta kan du göra på t.ex. www.eniro.se eller www.hitta.se

Det behöver inte vara skumt om man har hemligt telefon nr. Många vill inte lämna ut adressen till vem som helst, utan de vill sortera lite först. Säljer man t.ex. dyr kamerautrustning vill man ju inte ha besök på natten....

Om du inte hittar någon där går du in på www.ratsit.se Där kan man söka på namn och adress och få upp personer och företag. Man behöver inte betala för att få dessa uppgifter.
I fall att annonsören skriver "säljs pga. nedlagt företag", är det ju lätt att gå in på ratsit och kolla.

När man väl har mejlat annonsören och fått svar, kan man kontrollera hans bredband. Dvs. man kan se om han sitter på samma plats som hans hemadress.
Kontrollera hans mejl:s header. Där kan du hitta IP adressen och spåra vart han sitter någonstans. Givetvis kan han ha en anonym proxy server, men man kan ju alltid kolla om det funkar... Kontrollera ip-adressen här: www.ipnr.nu eller www.ripe.net/

Sedan kan man ringa upp personen i fråga. Ofta hör man om det är någon skum person. Om du har kommit så pass långt och allt är bra, frågar man om serie nummer. Med detta kan man kontrollera om det är anmäld stulet hos polisen. Ring 114 14 och kontrollera.

Självklart är det bäst att avhämta. Ska det skickas kan man använda Payson garanti/internetgirot som extra säkerhet. Det är dock inte alla som accepterar detta, då det mest är ett skydd för köparen. Dessutom kostar det pengar. www.payson.se www.internetgirot.se
Välj alltid en fraktlösning där det går att spåra paketet. Ifall man aldrig får paketet eller det blir skadat, är det mycket lättare att klaga/anmäla.

Har jag missat nåt, skrivit fel? Fyll på!!
 
Finns det ingen web-tjänst där man kan skriva in serienummret istället för att ringa?

Egentligen är jag för lat för att kolla om saker är stulna, men av egoistiska skäl så kan det ju va bra att veta att saker man läggt några hundralappar på inte tillhör nån annan så man riskerar att bli av med dom.
 
Mycket tveksamma förklaringar. Typ ärvt en Nikon D3s av sin 108 åriga mormor. Inget kvitto pga. brand eller flytt.

Håller med om att man i normalfallet efter några kontrollfrågor bör kunna avgöra om det är fråga om en "skummis" eller inte. däremot så vete fåglarna om att borttappade kvitton är indicium på skumhet. Visst för nyinköpt, dyr elektronik så finns naturligtvis kvittot kvar i nästintill alla seriösa fall, men grejer för vilken garantin och/eller reklamationstiden gått ut så varför spara kvittot?
 
Du har ju glömt den viktigaste punkten på listan.

Sunt förnuft.

använder man det så kommer man väldigt långt.
 
Visst för nyinköpt, dyr elektronik så finns naturligtvis kvittot kvar i nästintill alla seriösa fall, men grejer för vilken garantin och/eller reklamationstiden gått ut så varför spara kvittot?

Om grejerna blir stulna vill Polisen och försäkringsbolagen ofta ha in kvitton.
 
Ni har helt rätt att man ska använda sunt förnuft! Självklart kan man sakna kvitto, men det är ju dumt inte att fråga om det finns.

Syftet med guiden var när man är lite tveksam om allt är ok, och vill vara säker. Då kan det vara bra att veta hur man kan kolla upp säljaren.
 
Kan även vara bra att kolla vad som medföljer då det inte alltid framgår. Har man inte varit tydligt kan man stå där utan viktiga tillbehör som t.ex. batteriladdaren - utan rätt att klaga... (det fanns ju inte med i annonsen).

Att inte allt tillbehör medföljer kan också vara ett tecken att varan är stulen...
 
Hur skriver man egentligen ett kvitto?

Räcker det med köpare och säljares namn, vad man köpt, och datum? Och sen namntekning båda två?
 
Att inte allt tillbehör medföljer kan också vara ett tecken att varan är stulen...

Där kommer också originalförpackningen in som ett bevis på att det är jag som köpt varan. Till min sambos stora förtret eftersom hon undrar vad jag ska med alla gamla fotokartonger till.

Har tjuven gjort inbrott i en villa och hittat kamera, objektiv plus lite till så tror jag inte att tjuven tar sig tid och börjar leta efter originalkartongerna.

Undantaget är då tjuven satsar på affärer/lager eller lastbilar. Då är ju originalkartongen med per automatik. I dessa fall har polisen serienummer.
 
Mycket tveksamma förklaringar. Typ ärvt en Nikon D3s av sin 108 åriga mormor. Inget kvitto pga. brand eller flytt.
Fast de krystade förklaringarna får man ju redan på mejl, så då finns det ingen anledning att ringa. Ofta räcker det att mejla att man har en kusin som kan hämta prylen i Töre/Vilhelmina/Ronneby eller var nu annonsören påstår sig bo för att kontakten ska brytas.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.