Annons

gammal optik till ny kamera??

Produkter
(logga in för att koppla)
Nej.

Sök i forumet (eller google) för mer info.
(Det finns iofs adaptrar men de är mycket opraktiska och om man trots det vill köra adapterracet så är FD optik ett av de sämsta valen..)

/Anders
 
nl1970 skrev:
Är det så svårt att göra en adapter till FD-optik? Skulle vilja ha en själv.

Problemet är att Canons FD kameror är tunnare än EOS kamerorna. Det betyder att FD objektiven inte kan fokusera till oändligheten om inte FD-EOS adaptern innehåller optik och då i princip fungerar i som en telekonverter vilket försämrar den optiska kvaliten.

Andra manuella objektivserier som M42, Contax och Nikon har samma eller längre avstånd mellan bajonett och filmplan som EOS vilket gör det möjligt att göra en adapter utan någon extra optik. Man får dock leva med en helt manuell bländarhantering och manuell oassisterad fokusering. Jag har dock sett att det finns en tredjepartslösning för att "chipa" adaptrar så att kamerans fokusindikering fungerar, vilket lär vara rätt bra med tanke på att sökarna på Canons APS-C kameror är usla för manuell fokusering.

/Anders
 
Senast ändrad:
Den vanligaste FD-adaptern med lins i ger 1.25x förstoring och ett stegs ljustapp (tex blir ett 85/1.4 ett 106/2).

Om man vill ha en extremt billig adapter, utan möjlighet till fokusering på oändligt avstånd (som Anders skrev) så kan du köpa ett skyddslock för kameran, och ett skyddslock för objektivets bakdel. Klistra ihop dom, gör hål i mitten, och voila, en adapter för runt 100-lappen.
 
Om man vill ha en extremt billig adapter, utan möjlighet till fokusering på oändligt avstånd (som Anders skrev) så kan du köpa ett skyddslock för kameran, och ett skyddslock för objektivets bakdel. Klistra ihop dom, gör hål i mitten, och voila, en adapter för runt 100-lappen. [/B]

Tack för tipset. Surfade runt här och letade efter möjligheter att montera gamla (från 70-talet) Konica-objektiv på en Canon EOS-kamera. Såg då ditt enkla tips och satte ihop ett Canon kameralock med ett Konica objektivlock och helt plötsligt fick jag "tillbaka" mitt utmärkta Konica Macro Hexanon AR 55mm.

Ingen af-automatik fungerar naturligtvis men vem använder AF vid macrofotografering. Ljusmätningen i M-läget ger däremot tillräckligt med information för att få bra bilder och de lilla man bommar justerar men enkelt vid konverteringen av RAW-filen.

Ett smakprov med Canon-Konica:
 

Bilagor

  • adapter.jpg
    adapter.jpg
    87.5 KB · Visningar: 199
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.