Annons

Friläggning samt skugga

Produkter
(logga in för att koppla)

MaxHannes

Medlem
Hej alla,

är det någon som har något kreativt tips på hur man kan skugga frilagda bilder på ett trovärdigt vis i photoshop. Posta gärna bildexempel om ni har några.
 
Oj, ingen lätt fråga att ge ett generellt svar på... Det finns lite olika metoder - antingen så använder du befintlig skugga eller så får du rita en ny. Om man frilägger med lagermask så har man ju kvar hela bakgrunden i ursprungsbilden. Tag fram detta och använd sedan verktyget bana för att rita en bana runt skuggan. Skapa ett nytt lager, gör bana till markering, fyll med tex svart. Lägg på oskärpa. Gör en lagermask på även detta lager och använd denna för att finslipa utbredningen och transparensen. Nummer två är att i kanalerna leta upp den kanal där skuggan är tydligast. Kopiera denna kanalen och ställ kontrast/kurivor så att den blir nästan sv/v. Läs in denna kanal som markering och gör sedan ett nytt lager, fyll med färg och finslipa med lagermask. Tänk på att objekt ibland har två skuggor, en väldigt nära som är väldigt mörk och en större som är ljusare, Tänk också på att skuggor ofta inte är så ludna som vi gärna föreställer oss dom, ta en titt på marken en solig dag så ser du att skuggan inte alls är särskilt oskarp utan rätt skarp. Den kan också tona ut ju längra från objektet den befinner sig. Skuggor är rätt svårt och övning ger färdighet:)

/martin

exempel http://www.casablanca.se/bilder/fril.jpg
 
Senast ändrad:
Bra svar! Jag ska testa lite att kopiera skuggans kanal osv. Men, jag försöker fotografera det mesta mot vitt och kan ju egentligen använda den riktiga skuggan i de fall där bilden ska användas mot vit bakgrund men det kluriga är när bilden ska användas mot någon annan färg. Då går det ju inte att använda den riktiga skuggan eftersom den blir ljusare än själva bakgrunden vilket en riktig skugga förstås inte är.
 
Ah, smart! Men fungerar sånna funktioner även när bilderna används utanför photoshop? T.ex om man skulle använda bilden i powerpoint eller i en PDF? Antagligen inte va?
 
när du exporterar bilden till en jpg som du stoppar in i pdf:en är alla effekter och justeringar applicerade, så de ska inte vara några problem
 
Ja bilden funkar bra i PowerPoint och word mm. det man gör att man sparar för web och väljer PNG. Då behåller man transparensen och kan använda bilden i PPT och word.

Ang för tryck så stödjer JPEG INTE transparens utan du får spara bilden i PSD. Om du vill lägga den mot tex cyanplatta och slippa eventuella problem med ljusare skugg så kan man göra som följer. spara den frilagda bilden som en PSD-fil och skugga som en. Montera förs skuggan i Indesign, välj lagereffekt MULTIPLICERA, montera sedan resten ovanpå. Du kan styra hur mörk skugga ska bli genom att ändra opaciteten i Indesign.

/martin
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.