Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Framkalla sin första film

Produkter
(logga in för att koppla)

sjohan

Aktiv medlem
Hejsan gott folk,
Nu har jag gått och köpt mig en digitalkamera så nu har jag äntligen blivit intresserad av att framkalla själv. Bara negativbiten som första projekt. Papperskopiorna överlämnar jag åt fotoaffärn ett tag till.

Jag har kikat bland recensionerna och det verkar som att Kodak Trix är bra. Är den något så när enkel att använda för en nybörjare också? Är det Kodak D76 som gäller då eller finns det nån framkallningsvätska man kan använda mer än en gång?

Sist men inte minst. Är clas ohlsons framkallningsdosa nåt att ha [37-467] Eller finns det kanske något så när billiga på andra ställen som är bättre?

Många frågor som det säkert finns bra svar på men jag lyckas inte hitta. Skulle vara tacksam för all hjälp.
Tack
Johan Sjögren
 
Du har köpt en digitalkamera och funderar på filmframkallning? Hur går dethär ihop?


Tri-X är sådär standard, vanlig, lättanvänd, inte speciellt kinkig vid exponerings/temperatur-avvikelser.
D76 är också vanlig, lättanvänd. (Fast finns det svåranvända?)

Jodå det finns framkallare som går att återanvända. T-Max RS är en, ganska billig också. (http://www.scandinavianphoto.se/?86717)

En framkallningsdosa behöver du, men dom kostar inte speciellt mycket så jag hade valt ett känt märke så den inte går sönder i ett kritiskt skede. (http://www.scandinavianphoto.se/?70210)

/Henri
 
Jag har framkallat LITE i mina dar. Mest för att se om det gick och det var skitlätt.

Har man inget mörkrum där man kan göra riktiga papperskopior är det inte så kul att soppa film, förutom att man får fram bilderna på några minuter - men nu finns ju digitalkameror.

Hur som helst - köp en påse D76 på Clas, blanda ut med vatten, det blir ca 5 liter. Häll upp framkallningsvätskan på mörka flaskor (jag hade Cola-flaskor som jag förvarade mörkt, inte idealiskt, men det fick duga). Köp en flaska koncentrerad fix på Clas och blanda ut den med och häll på flaska.

Innan du börjar ska du ta reda på de rätta tiderna. De står på påsen, men jag har varit med om att de ändrat tiden, så kolla på deras sida för säkerhets skulll.

Sedan provrullar du en kasserad film på spolen i totalt mörker tills du känner att du kan det. Se till att täta ALLT ljus, t.ex. på toaletten. Man kan också använda en speciell åse som är helt ljustät.

Sedan häller du i framkallningsvätska. Vänd hela burken upp och ned i lugn takt i tio sekunder varje minut. När det är klart häller du ut vätskan I EN FLASKA!! Inte i vasken!! Skölj med vatten, utan att ta av ljusslussen på burken. Häll sedan på fix och låt det verka i rätt antal minuter. Vänd burken efter instruktioner. Det får inte bildas luftbubblor på filmen, det blir fult.

Sedan häller du fixet i en annan flaska, märker flaskan med "Användt en gång". Nu är det klart. Filmen är inte längre ljuskänslig. Låt filmen sköljas i 20 minuter under vatten. Fixrester blir bruna fula märken på filmen.

Eventuellt kan man använda destillerat vattten för en sista sköljning för att inte få kalkfläckar på filmen. Dra av vattnet med VÅTA fingrar. Känner du att fingrarna fäster mot filmen är de för torra. Låt torka. Klippa sedan filmen i lagom längder (ofta 6 rutor).

Klart!

/Jens
 
[meningslöst inlägg borttaget av forumvärd ( efterföljande kommentarer är också raderade)]
 
Senast ändrad:
Hej lustigkurrar,
Tack för svaren. Intresset för foto ökade ganska rejält iom det digitala. Även intresset för min Dynax 5. Och det känns som att alla någon gång måste ha framkallat hemma. Jag ska någon gång få apparaten som man har för papperskopior som min mor lånade ut till en kusin för ett gäng år sedan. Men släkten bor långt bort så det blir nog till hösten när hon fyller 50 eller nåt sånt. Tills dess ska jag roa mig med att framkalla filmen.

Henri rekomenderade Tmax RS funkar den även på Trix eller är det bara på Tmax den fungerar? Fast det går väl knappast åt många deciliter åt gången av D76 så det blir nog bra med den också.

Det verkar inte speciellt svårt dethär faktiskt. Antar att tiderna står på paketen?

Sen är det bara vad man skall ha för fixeringsmedel? Nåt som ni vill rekomendera?
Tack för alla tipsen som kommit hittils!
Johan Sjögren
 
Alla framkallare fungerar med alla filmsorter (kanske nåt undantag?).

Det fungerar helt utmärkt. Nog går det åt en några deciliter per gång, men inga kopiösa mängder nä.
Är inte så dyrt heller, om man inte framkallar en rulle om dagen.

Tiderna står på paketen och finns lite varstans på nätet också.

Det är ingen direkt skillnad på de olika fixeringsmedlen, ta bara nåt. ;-)

/Henri
 
Verkar ju busenkelt detta. Får bli en sväng in till centrum imorrn. Alla dessa grejjerna och kanske en gummilist att täta dörren in till vinden med. De röda lamporna man ser ibland som heter nåt i stil med mörkrumslampa kan man använda dom när man lindar upp filmen? Eller har dom nån funktion när man gör papperskopior? Tänkte mest att det kanske är lite lurigt i totalt mörker.
 
Ok. Får träna lite i ljus först då :) Tack för alla svaren. Jag återkommer med mina frågor när jag kör fast. Nåt lär det ju vara.
 
Köp en filmutdragare. Då slipper du öppna filmkassetten i mörker. Använder man filmutdragare kan man klippa filmänden så att den lätt glider in i filmspiralen. När man laddar filmen hänger man rullen bakom lillfingret. När nästan hela filmen är upprullad på spiralen klipper man av filmen längs med kanten på kassetten.

Köp framkallningsdosa från Paterson med stort lock. Den läcker inte när man vänder på den. Den från Claes Ohlson ger jag inte mycket för.

Jobo tillverkar en bra snabbsköljslang. Den har ett litet hål i munstycket som suger in luft och sjöljer effektivare.

D-76 är en bra standardframkallare.

Jag brukar köpa luktfritt stoppbad och fix. Det luktar mindre i köket.

Glöm inte vätmedel. Med några droppar vätmedel i vattnet innan du lyfter upp filmen gör att det inte bildas torkfläckar. Många använder vanligt diskmedel. Själv köper jag kodak Photo-flo.

Filmklämmor gör det enkelt att hänga upp filmen när den ska torka och tyngerna gör att den blir rak.

Köp negativfickor av accetatplast. Då kan man göra kontaktkopior utan att behöva ta ur negativen.
 
Oj massa bra tips :)
Filmutdragare har jag redan så den biten är fixad.

Och det låter som att man ska ta en sväng till scandinavian photo i mölndal istället för clas ohlson.
Fix- och skölj-biten är väl den jag inte riktigt hajjat. När man har haft D76 i dosan i rätt antal minuter, och vridit och vänt på burken under tiden, ska man då skölja ur och hälla i fix? och sen skölja och hänga på tork? Är filmen fortfarande ljuskänslig när man sköljer? Jag har inget vatten på vinden då kanske jag ska satsa på toaletten istället.
 
Senast ändrad:
Litet försiktigt skulle jag nog vilja inflika att jovisst, D-76 är en bra soppa, en riktig klassiker och jodå, visst den är bra ihop med Tri-X - meeeen.......småbild, Tri-x och D-76 är inte det ultimata, inte om man vill gå över kopiestorlex 24 x 30......knappt det formatet heller förresten. Jodå, det går men blir litet grynigt (ja, kornigt då). Microdol-X är att föredra. Den tillverkas fortfarande men de flesta fotohökare tar bara hem den på beställning. Den är inte dyrare än D-76 men ger ett mindre och vassare korn än D-76.
Skall man pressa Tri-x till ISO 1600 (eller t.o.m 3200) är D-76 inget alternativ blir oftast så här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=65957 men Microdol är suveränt, kan se ut så här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=26304 .
Lycka till!
Us
 
Senast ändrad:
Efter att filmen är fixerad så är den inte längre känslig för ljus.

Nackdelen med acetatfickor är att dom gör filmen statisk så att den lätt drar till sig damm.

Patersondosorna är bra men har även problem med läckage efter ett tag.
 
Mellanskölj eller stoppbad?

Det är en bra fråga. Jag brukar använda stoppbad (=ättika ordentligt utspädd med vatten) mellan framkallningen och fixeringen, men det är inte alla som anser att det behövs. Kanske beror det på om man tänker återanvända fixeringsbadet eller ej?
 
Så rent teoretiskt så kan man hälla ut framkallningsvätskan och fylla på med fixeringsvätska istället? Och sen när den har fått sina minuter så skjöljer man under vanligt hederligt vatten?
 
sjohan skrev:
Så rent teoretiskt så kan man hälla ut framkallningsvätskan och fylla på med fixeringsvätska istället? Och sen när den har fått sina minuter så skjöljer man under vanligt hederligt vatten?
Jajamensan. Fixeringen är sur så att filmen blir neutraliserad av fixervätskan MEN, det tär på fixervätskan att blandas upp gradvis med den basiska framkallaren och det är ekonomiskt att neutralisera framkallaren med något billigt som just utspädd ättika, vanlig utspädd hushållsättika går utmärkt.
Genom avbrytningen med syra häller sig fixeringsvätskan "pigg" litet längre, i varje fall så pass att den orkar med det antal rullar/kvm som anges på förpackningen.......

Us
PS VIKTIGT! Se till att ha i stort sett samma temperatur på alla bad inklusive sköljningen, i varje fall med högst 5 - 6 graders skillnad. Lätt så här års men kan vara besvärligare vintertid.
Om för stora skillnader risk för krackelering av filmskiktet.
Us
 
Ah. Då fattar jag. Nu ska jag bara ta slut filmrullen också sen är jag redo att försöka. Eller ja jag måste köpa grejjerna först men nu fattar jag hur åtminstonde :) Tack så jättemycket för hjälpen. För nu är det väl inget som jag har glömt att fråga? Jo. När det är framkallningsvätska i burken så fattade jag att man ska vända på den ett par gånger i minuten. Gäller det när det är fix i också?
 
sjohan skrev:
Ah. Då fattar jag. Nu ska jag bara ta slut filmrullen också sen är jag redo att försöka. Eller ja jag måste köpa grejjerna först men nu fattar jag hur åtminstonde :) Tack så jättemycket för hjälpen. För nu är det väl inget som jag har glömt att fråga? Jo. När det är framkallningsvätska i burken så fattade jag att man ska vända på den ett par gånger i minuten. Gäller det när det är fix i också?
Ja.
Us
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.