Annons

Fråga om studioljus

Produkter
(logga in för att koppla)

Holtin

Aktiv medlem
Har nyligen noterat två nya bilder i mina album, två svartvita bilder på en tjej, J i och J ii.

När jag framkallade filmen efter denna plåtning förvånades jag över resultatet. På de bilder där ,liksom de jag nu visar, kameran kom in på modellen vart exponering bra, precis som jag mätte upp den.

Men på de bilder där jag backade och såg till att hela modellen kom med i bild, de bilderna blev överexponerade (ansiktsdrag var totalt borta). Hur kan detta komma sig frågar jag mig ?

För nog är det väl så att oavsett vart kameran befinner sig skall ljuset vara lika, förutsatt att alla inställningar är lika ??

Jag har en tes om att det är ströljus som förstör bilden, på mitt nyttjade objektiv, Tamron 90mm, sitter frontlinsen väl insjunken och på detta hade jag mitt motljusskydd. Detta ger tillsammans nästan en decimeter "rör" innan linsen träffas.

En fortsättning på tesen är att de paraplyer jag använde, som jag köpt billigt från USA via ebay, hade så usel kvalitet att det faktiskt släpper igenom ljus bakåt.....Båda blixthuvudena var trots allt vända framåt, inte snett framåt....

Frågan, lite svår då jag inte kan visa mina misslyckade bilder, är om det är så att ströljus kan förstöra en bild totalt när ljussättningen i närbilder annars fungerar ?
Jag trodde ströljuset nog kunde sabba men att det var i mycket mindre grad.....

Detta är kanske inte bara en fråga utan även en varning till dem liksom jag köpt dessa paraplyer från Joe´photoauction, via ebay. Billigheten kan ha sitt pris visar det sig....

// A
 
Vad är det som är överexponerat? Papperskopiorna eller negativen? Har du kört med en mörk bakgrund kan en automatinställd maskin mycket väl ha gjort just så som du beskriver. Jämför hudtonerna på negativen. Är de olika där också så återkom :)
 
Negativen.....

Det var negativen som var överexponerade när jag med mitt fasta objektiv backade för att få med hela modellen i bild. Backade så blixtarna hamnade framför mig, inte vid min sida eller bakom.

Frågan är hur mycket ströljuset förstör.....

Men jag tror min fråga är lite för diffus, borde kompletera med bilder för att statuera vad jag menar.....
 
Låter ju skitskumt, nästan som om kameran råkat åka in på tidsförval, alltså att kameran valt en bländare som funkar med blixtarna när du går nära (att den har mätt inställningsljuset) och sen valt en för stor bländare p.g.a. mörkare omgivning när du gått en bit ifrån. Äh, det kanske var lite för långsökt. Direktljus från blixtarna borde iaf bara slöja bilden och sabba kontrasten, inte fräta ut detaljer ur ansiktena.

/ Larra
 
Hej!

Jag vet inte om jag är ute och cyklar mm.
Är det inte så med Tamron 90mm är makro och hat du har en mindre bländare när du fokuserar på nära håll och till instält värde på längre håll???
Så har det varit på en del äldre makron jag haft. Vet inte alls om detta är fallet men en tanke.

//Tobbe
 
Konstigt värre.
Själv brukar jag använda halvtranparent paraply som verkligen lyser upp åt alla håll utan att få ditt problem. Alltså paraplyna borde inte vara problemet.
Även om du får in ströljus i gluggen borde det nog inte bli så stor effekt utan ge mer en ljus kontrastlös bild.

Tror nog mer på att kamera- eller blixtinställningen som spökar.

/Johan (som inte är någon expert)
 
Kul att det kommit in fler spekulanter på teorier, skall se om jag hinner stoppa in ett par bildexempel i tråden när jag kommer hem från jobbet.


Att det skulle ha med macrofunktionen är uteslutet, den används överhuvudtaget ej i dessa sammanhang. Min teori om paraplyerna kanske också ter sig lite långsökt nu......

Tidigare har det hänt att jag kommit åt den bakre inmatningsratten på min Eos 5:a och därför ändrat bländaren men det håller inte här då felet dykt upp på flera rullar. Alla bilder på håll är utfrätta med de tagna nära är bra.....

Det är mycket mystiskt, men jag skall som sagt bifoga exempel......

Tacksamt dock !
 
Holtin skrev:
Negativen.....

Det var negativen som var överexponerade när jag med mitt fasta objektiv backade för att få med hela modellen i bild. Backade så blixtarna hamnade framför mig, inte vid min sida eller bakom.

Frågan är hur mycket ströljuset förstör.....

Men jag tror min fråga är lite för diffus, borde kompletera med bilder för att statuera vad jag menar.....
Backar du så att lamporna kommer framför så kan du ju ha fått ljus genom paraplyerna, eller sidoljus från dom. Möjligt är ju även att du fått in reflektion från bakgrundens omgivning då du backade. Flare, är ett stort problem och enda åtgärden är ett riktigt kompendium eller motljusskydd.
Enklast kollar du om du får något ljus på kameralinsens yta, om så är fallet sätt upp en skiva som skuggar optiken
 
Det är förstås uteslutet att du körde något annat än helt manuellt, eller? Jag tänkte som så, att om du har haft någon typ av ljusmätning i kameran så kommer den exponera fint om majoriteten av bildytan täcks av ansiktet (som du vill ha rätt exponerat). Om du däremot har mestadels svart i sökaren (bakgrunden då alltså) så kommer ju en ljusmätning att försöka exponera det svarta bra, varför människan blir utbränd... Eller tänker jag fel?
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.