Annons

fotoqvick förstörde mitt neg!

Produkter
(logga in för att koppla)

indefinitely

Aktiv medlem
Hej!
Min syster lånade ett neg av mig för att förstora det. När hon hämtar ut det är det repor på både bilden och negget som inte fanns där förut. Vad för typ av ersättning kan man kräva? Att man inte ska behöva betala är väl ganska självklart men vad ska man mer göra? Ett par filmer kanske men det kan ju inte ersätta mitt förstörda negativ...

Tacksam för hjälp!
Lisa
 
Jag kan inte dom exakta reglerna, men du kan nog inte vänta dig mer än några filmrullar max... jag har haft en liknande grej för några år sedan och det blen typ 2 filmrullar...
 
det finns faktiskt inget som säger att man inte kan få ersättning för en förlorad bild annat än i en symbolisk ersättning med film.
men man får kriga som attan och du kan nog inte räkna med nån större summa eftersom problemet förmodligen är lätt fixat med retusch(?).
kanske summan täcker det du lägger ut på retuschen, vad vet jag?
hade det varit flera rullar du tagit i mörkaste kina på en one time only-resa, då hade det nog varit lättare. men fortfarande svårt.

om reporna inte är centimeterbreda skulle jag strunta i det hela och retuschera bilden istället.
 
jo men praxis och vad som i fall till fall kan anses som skälig ersättning är inte samma sak.
det finns gott om mål där fotografen fått skälig summa pengar som ersättning för förstörda bilder istället för futtiga filmrullar.
något som jag dock tror kan bli svårt, för att inte säga hyfsat omöjligt, i detta fall då repor oftast är mycket lätta att retuschera bort.

jag tycker dock det är synd att tron att när labben gör nåt fatalt fel så behöver dom inte ersätta det med något annat än rullar för nån/några hundralapp/ar, underhålls.
det måste nämligen inte alltid vara så.
 
Mänskliga faktorn

Snackade en gång med killen som jobbade med filmframkallning på Kodak. Han berättade att han en gång hade tänt ljuset för att städa upp efter sig och upptäckt att han hade "glömt kvar" en ofärdig rulle med 250 st oframkallade filmer i mörkrummet... På min fråga svarade han att kunderna ersattes med samma mängd film som de lämnat in. Det här var längesedan och det är kanske andra regler som gäller idag...
 
Jag fick tillbaka negget och det visade sig att det var skit på det som de hade orsakat, men grejen är att det var hur lätt som helst att torka bort. Och till min syster sa de att negget hade varit i så dåligt skick att de var tvugna att scanna in det och retushera vilket de för övrigt hade gjor RIKTIGT dåligt. Här snackar vi en kornig bild som hade stora suddiga spår efter lagringspenseln. Härligt med folk som vet vad de sysslar med!! Bilden såg för j-vlig ut.

Som tur var blev det inte ngt fel på negget men efter jul ska jag ringa och kräva pengarna tillbaka...
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.