Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fotografering av smycken

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag tror det är ett blankt underlag bara inte glasskiva. Skuggan är lätt att få fram om man kör med studioblixtar. I detta fall så är ljuset platt men nån typ av belysning är använd men tveksam om det är studio blixt.
Att få ringen att stå upp är enkelt det är bara att använda fästmassa som man kan hänga upp bilder med på väggen för den kan du forma som du vill och skulle den synas så är det bara att klona.

Jag fotade en gång smycken för närmare miljonen ingen ring kostade under 50000. Jag använde mig av 3 stycken studioblixtar varvid en med en stor softbox. En glasskiva mellanrum till golvet och bytte underlag och styrde bakgrundsljuset med en blixt. Sedan körde jag som sagt var en blixt med softbox och en blixt utan och den användes för att skapa skuggor på det sätt jag ville.
Eftersom det var på dia tiden så då körde jag med ljusmätare och skrev ner alla uppställningar ljusstyrkor avstånd med blixtarna och tog helt enkelt en provrulle för att veta att bilderna satt.
När jag fått tillbaks rullen så analyserade jag resultatet o ändrade så det vart grymt bra.
Idag är det skitenkelt eftersom man kan se resultatet på en gång o kan leka/testa fram snygga bakgrunder etc.
 
Tyvärr går det inte att enbart med hjälp av liten bländare att få ett skärpedjup som räcker till för smycken. När man fotograferar närbilder och makro kommer skärpedjupet alltid att vara ett problem - om man inte är ute efter just effekten med litet skärpedjup.

Den dyra lösningen är ett speciellt objektiv, ett så kallat tilt-shift-objektiv, där objektivet kan vinklas i förhållande till kameran. I och med det vinklas också fokusplanet och man kan få skärpa från objektets (smyckets) främre till bakre del.

Här är en länk till en film som visar ett tilt-shift-objektiv:

http://www.ehow.com/video_2381477_tiltshift-lenses-jewelry-photography.html

Och här är en länk med bildexempel. Kolla särskilt in bildexemplen på medaljen en bit ner, där ser man tydligt skillanden med och utan tilt:

http://www.fredmiranda.com/TS-E90/

Tyvärr är ts-objektiv dyra saker. Canons TS-E 90 kostar 13000 kr på Scandinavian Photo.

En billigare lösning är bildstapling (image stacking). Det kräver att du har ett stabilt stativ. Ta flera bilder av objektet med olika fokus. Ta bilder så att du har en bild för varje skärpdjupsavstånd för hela objektets djup. Vrid försiktigt på fokusringen mellan varje bild och använd fjärrutlösare. Skaffa en sladd så att du kan koppla kameran till en tv, då ser du mycket tydligare än på den lilla displayen var du har fokus. Se till att skärpedjupen överlappar varandra. Det kan bli en hel del bilder för ett enda objekt. Lägg sedan bilderna över varandra i Photoshop och maska fram den skarpa delen i varje bild.

Mycket pyssel, men det finns program som kan hjälpa till, t.ex. Helicon Focus:

http://www.heliconsoft.com/heliconfocus.html.

Här finns en mer ingående beskrivning med ett annat populärt program, CombineZM:

http://www.wonderfulphotos.com/articles/macro/focus_stacking/.

Focus stacking är en ganska kul teknik. Risken är att ett pyttelitet föremål ser ut att vara gigantiskt när det är skärpa genom hela bilden, precis som en stor scen kan se pytteliten ut genom Lens Baby eller tilt/shift.

Det går bra att focus stacka bilder i Photoshop, möjligen kan specialprogram vara snabbare och smidigare, men det tar inte särskilt lång tid i PS. Bilden nedan består av 10 bilder som är sammansvetsade i PS.
 

Bilagor

  • Piano2_400px.jpg
    Piano2_400px.jpg
    75.9 KB · Visningar: 914
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar