Billingen
Aktiv medlem
Märkligt ! Ingen nämner det viktigaste, enligt mig alltså.
Stativ.
Då har du inte läst alla inlägg.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Märkligt ! Ingen nämner det viktigaste, enligt mig alltså.
Stativ.
Ett tips - solnedgångar i all ära, men det bästa ljuset tycker jag kommer under en timme efter att solen har gått ned. Om du dessutom är vid vatten kan du med långa slutartider få en drömsk känsla i bilden.
Stativ är ett måste. Tonat gråfilter är bra för att få en dramatisk himmel, men det går även bra att hålla handen över den övre delen av objektivet under den första 2/3 av exponeringstiden.
Exempel:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewlarge.htm?ID=2712683&target=_blank
Så gå inte hem när solen har gått ned!
Då har du inte läst alla inlägg.
Absolut viktigast enligt mig är att hitta rätt plats och rätt tidpunkt att fotografera. Helst lite molnigt och disigt i luften och så gärna något som solen kan spegla sig i och något att rama in det hela med.
Ditt exempel speglar ungefär det jag försökte säga med mitt tidigare inlägg, att kompositionen är viktigare än inställningar. Bilden har ju lite inramning och moln och det är ju mycket snyggare än bara en gul cirkel. Det går per defintion att fotografera solnedgångar med en 1000-kronorskompakt som ger chockerande vakra bilder om kompositionen är bra. Troligtvis inte med samma tekniska kvaliteer men i alla fall så familjen kommer dra efter andan.
Apprpåpå stativ, skall man flyga äter ju stativet ensamt upp halva väskan och i handbaggaget är det inte godkänt. Så attans viktigt är det inte att det är värt besväret att släpa runt på. Det går alltid att hitta stöd nånstans. Annars är en tumskruv, ett snöre och mutter helt dugligt för stabilisering. Man knyter snöret i tumskruven som man sätter i stativhålet. Muttern knyter man i andra ändan och släpper på marken. Stå på snöret och sträck snöret. Funkar överaskande bra.
Det är sant. Fungerar bra som gåstav och batong också.En monopod brukar man få ner i väskan.
Efter en kort sökning så hittade jag en del både grå- och polfilter, men vad är att föredra? För mig ser det ut som att de har ungefär samma funktion?
Polfilter och gråfilter är helt olika saker.
Gråfilter mörkar ner hela bilden. Dvs en bild med ett 2 stegs gråfilter tagen med 1/25sek, f4, iso100 ser exakt likadan ut som en bild tagen utan med 1/100sek, f4, iso100 om motivet inte rör sig.
Polfilter filtrerar bara bort ljus polariserat på ett visst sätt. Du kan t.ex. få bort reflektioner i glas och metall. Praktiskt om man skall fotografera genom en fönsterruta. Eller så kan man t.ex. filtrera bort en stor del av ljuset som kommer från himlen vilket är praktiskt om man vill få himlen och marken att närma sig i exponering.
/Karl
Så med andra ord kanske det kunde vara bra att ha ett av varje och testa lite? Och sen så är det väl olika underkategorier till de olika filtertyperna?
En rak fråga; om jag vill fota en solned/uppgång, vilket filter skulle vara det lämpligaste givet uppgiften? Eller ska jag rätt och slätt skaffa en av varje?
Johnny
Spännande.. jag ska se om jag kan återkomma med ett exempel på vad jag menar senare ikväll.
Kul historia.
De bilder jag refererade till ovan togs och redigerades med den version av camera raw som fanns att tillgå vid tillfället, dvs den camera raw-version som var aktuell runt cs3. Jag redigerade om samma bilder ikväll. Det har hänt en del sedan dess! Balanseringen av vitbalansen fungerar som en dans idag jämfört med förr. Gött! Nu kan jag äntligen använda de bilder jag tog vid dessa tillfällen!
Nu vet jag vad jag ska göra de närmaste dagarna. Redigera bilder!
cls;1856757 där man kan kolla tidpunkt och väderstreck för upp- & nedgång för en viss plats. [/QUOTE sa:Förlåt, lite off topic, men jag vill bara tacka för skrattet. Jo, jag förstår precis hur du menar, men om man bara läser "kolla väderstreck för upp & nedgång" så låter det lite lattjo... och det fick mig att tänka på mången episod av Doctor Who eller liknande.
Också bilderna från jpg-arkivet blir bättre med bättre bildbehandlingsprogram. Vitbalans och exponering kan också regleras trots att det sparade originalet är i jpg-format. Med jpg är reglermöjligheterna bara något snävare än med RAW.