Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fota mot sol

Produkter
(logga in för att koppla)

kronqvist83

Aktiv medlem
Hej!
Jag har sett att många har haft med solen i bakgrunden på sina bilder och funderar hur bilderna är tagna, är det inte farligt att fota mot solen? Framförallt om man har ett zoomobjektiv eller? Det ger ju jäkligt häftiga resultat, men fotar man från höften så kan man ju inte komponera eller någonting..

Hur gör man..? :)
Magnus
 
Mitt på dagen är solen stark så det är farligt att titta på den, även genom sökaren. En kort stund med en kraftig vidvinkel är dock OK. För att det ska lyckas måste man använda rätt objektiv som klarar detta utan för mycket ströljus och interna reflexer. Detta diskvalificerar de flesta (alla) zoomar och många ljusstarka objektiv.

Vid solnedgången dämpas ljuset så man kan även använda telen. Försiktighet krävs dock. Om solen ser ljus ut får man låta bli eller vänta tills den kommer längre ner (så ljuset dämpas mer av partiklar i atmosfären).
 
Dra ner slutartiden till 1/16000 del o sen ökar du tiden till du får den bild du vill ha, då knäpper du :)
 

Bilagor

  • sunsetpulafalsk.jpg
    sunsetpulafalsk.jpg
    8.5 KB · Visningar: 371
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.