Det fungerar inte bra med modifiering de äldre skyddslocken. De tillät bara vridning en liten del av hela sträckan, så där fungerar inte bländaren, även om man sågar bort själva locket.
Däremot fungerar det att frigöra spärren med locket, och sedan ta bort locket innan man vrider. Det går att göra med en liten mejsel eller en lång nagel också.
Notera dock att det inte räcker att vrida på låsringen för att det ska fungera. FD är fullöppningsmätningsobjektiv, så de bländar normalt sett inte ner förrän man tar bilden, oavsett vad bländarringen står på. Man måste också låsa nedbländningsarmen för att bländaren faktiskt ska stängas.
På nästan alla FD-objektiv, utom just FD 50 mm f/1,8 S.C, är det lätt. För nedbländningsarmen förbi det normala stoppläget, så låses den i nedbländat läge. Det objektiv jag nämnde ovan krävde en liten plastbit som sattes i för att spärra armen i nedbländat läge. Samma sak gäller för alla FD new objektiv.
Den
här bilden visar bakänden på ett Canon FD. Nedbländningsarmen är den som är uppe till vänster på bilden (nere till höger när man håller objektivet rättvänt). På bilden är den i sitt låsta läge. När objektivet används normalt på en Canonkamera ska den vara rakt upp på bilden, vilket alltså blir rakt ner i verkligheten.
Precis ovanför texten T112 ser man ett runt, blankt stift. Det är styrpinnen, som ser till att objektivet kommer i rätt läge när det monteras normalt på kameran. Snett ner till höger om det stiftet på bilden, till 80% dolt av den blanka låsringen, kan man ana ett annat runt stift sticka fram. Det är det som är spärren. Det måste tryckas in för att ringen ska kunna vridas. Normalt sett sköter bajonettfattningen på kameran om att trycka in spärren, men har man objektivet löst får man göra det manuellt på lämpligt sätt. Det allra enklaste är att montera en 5 mm mellanring typ M på objektivet. En sådan ring är inte i vägen vid fotograferingen, men fungerar som bajonettfattning att montera objektivet på.
Armen till höger på bilden är den som dels informerar kameran om vad bländarringen är inställd på, dels används av kameran för att ställa in bländaren (för kameror som kan göra det). Den används inte när objektivet monteras bakvänt, utan bländaren ställs med bländarringen. Det större runda stiftet uppe till höger talar om för kameran vad största bländaren är hos objektivet.
Till vänster finns två stift som aldrig hade någon funktion hos FD-serien. Utanför dem, nere i rännan under låsringen, finns slutligen ett stift som talar om för kameran om bländarringen står på A eller ej. Den används förstås inte heller när man har objektivet bak och fram.
Här är bakänden på ett objektiv av typen FD new. Nedbländningsarmen, som på den här bilden hamnat klockan fyra, har inte det långa spåret med spärrläget, så den måste låsas på annat sätt för att man ska kunna blända ner när objektivet inte sitter på en kamera.
För övrigt finns förstås allt mänskligt vetande på
Youtube.