Annons

Fota detaljer på resturang

Produkter
(logga in för att koppla)

Hermelinen

Medlem
Tjena.


Ska nu fota lite detaljer och utsmyckning(mitt första betaljobb), mat osv på en resturang, tänkte höra om ni har några tips.
Jag kommer anvnäda min D70 och Sb 800, nåra tips hur jag ska köra med blixten osv?

jag har försökt lite hemma, hära är ett exempel.

http://www.fotodag.se/maximilian/Hejsan/bilder/DSC_00217.jpg



Tacksam för alla tips.

Vet inte om det är rätt forumsdel, men hoppas det =)


Mvh. Maximilian
 
Direkt blixtljus blir sällan bra. Försök studsa blixten mot något vitt. Annar är det nog bara att experimentera sig fram. Försök hitta spännande vinklar och utsnitt.
 
Tycker du själv att det ser bra ut med sådär hårda skuggor?

Bilden är i dessutom i dystraste laget (mörk) för att vara en reklambild.

Mvh.A
 
Är detaljerna du ska fota lite mindre och kan flyttas? I så fall kanske du skulle investera några hundralappar och skaffa ett litet ljustält och två halogenlampor? Sök här på forumet efter "jäll", "plastdunk", "ljustält" eller "produktfoto". Jäll är egentligen en tvättkorg som kostar 39 kr på Ikea. 25-liters plastdunk köper man i hembränningsbutiker för någon hundralapp. Halogenstrålkastare med ett ganska bra stativ kostar 199 kr styck (36-1290) på Clas Ohlson. Om man köper utan stativ kostar de 99 kr (42-5066).

För att få lite inspiration hur ovanstående kan förbättra dina bilder kan du titta på Andreas Hanssons bilder i den här tråden (inte restaurangdetaljer, utan bränslesystem - men strunt samma): http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=50190 Den första bilden är platt och småtråkig med blixt rakt på och påminner lite om din bild i ljussättningen. Men kolla hur det blev när han stoppade in detaljerna i plastdunken och ljussatte med två lampor - "värsta proffsbilderna".

Så där ja... Nu kommer snart någon att skriva att du borde strunta i halogenlamporna och köpa ett riktigt studiokit på Kaffebrus istället. Och så är kriget igång, och någon kommer att påpeka att Elinchrom-blixtar för 20.000 kr lönar sig i längden. ;-)
 
Hermelinen skrev:
Mitt exempel kanske var lite dåligt, men ska ta dukningar på bord, helhetsbilder, närbilder på tilltugg osv.
Om jag bara hade en blixt, typ SB-800, skulle jag försöka använda den så lite som möjligt för den typ av fotografering du ska göra. Så här ungefär:

Helhetsbilder och dukningar fotas med stativ och befintligt ljus. Att fläska på med kallt blixtljus kan sabba stämningen i bilden.

Närbilder på tilltugg fotas i första hand i ett enkelt ljustält som jag beskrivit tidigare, i andra hand med hjälp av stativ.

Om du trots allt måste använda blixten, för att fota personer som rör sig eller för att lätta upp kontrasterna om du tex fotar någon eller något vid ett fönser, bör du som Tim Lundström skrev försöka studsa blixten mot något vitt.
 
Okej, men om jag ska använda det jag har utan att köpa nya saker och bygga och dona då? Det ska ju inte vara produktbilder, men ska ju kunna sa resten av bord, duk, stolar, glas i bakgrunden fast oskarpa då.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.